ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

ДОДИК: ИСТОРИЈСКИ ЦИЉ – САМОСТАЛНА И СЛОБОДНА РС

Двадесет и девет година од оснивања Република Српска је упркос бројним изазовима постала демократски, политички и институционално стабилна заједница за живот свих народа – поручили су званичници Српске на Свечаној академији одржаној поводом обележавања Дана Републике.
Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска није поклоњена, за њу су се изборили најбољи међу нама, те да је обавеза свих да је чувају и граде за будуће генерације.
Додик је истакао да је девети јануар дан када се присећамо стварања Републике Српске, борбе за опстанак и свега оног што треба да учинимо да РС буде боља.
„Наш историјски циљ је самостална и слободна Република Српска и морамо научити лекцију, коју су мојој генерацији предали наши преци. Немати државу је нешто што су Срби научили на најгори могући начин и у разним бунама и, нажалост, у последњем грађанском рату“, изјавио је Додик.

ЧЕН БО: НЕМА МАЛИГНОГ УТИЦАЈА KИНЕ

Оптужбе политичког Запада да Кина има малигни утицај на Србију, по речима амбасадорке Кине у нашој земљи Чен Бо, не стоје, те је тешко разумљиво да добар развој српско-кинеских односа може представљати препреку уласку Србије у ЕУ јер је снажна и стабилна Европа и у интересу Кине.
У интервјуу за Танјуг, Чен Бо је навела да постоје одређени фактори који не желе добар развој српско-кинеских односа, јер сматрају да то утиче на њихове интересе у Србији. Развој односа Кине и Србије никада није био усмерен према трећој страни, истакла је, и очигледно је да је сарадња ове две земље допринела развоју Србије.
„Кина никада није тежила за утицајем на унутрашњу и спољну политику Србије, увек је поштовала избор Србије за њено придруживање ЕУ, при чему многе државе чланице ЕУ имају далеко већи обим сарадње са Кином у односу на Србију.“

ХИЛАНДАРСКИ МОНАСИ С ВУЧИЋЕМ О КОСОВУ

Председник Александар Вучић највећи хришћански празник Божић дочекао је у српској светињи – манастиру Хиландар на Светој Гори.
На улазу у манастир, у част српског председника, првог после 20 година којег су званично угостили монаси Хиландара, биле су истакнуте три заставе: српска, грчка и хиландарска, што се чини само о великим празницима и када долазе највиши гости.
„Срећно Бадње вече из величанственог Хиландара! Управо сам завршио вечеру на Бадње вече са игуманом Методијем и припремам се за јутарњу службу са братијом манастира Хиландар“, објављено је на Вучићевој инстаграм страници.
Српски председник је током боравка на Светој Гори обишао радове на обнови манастира Хиландар, страдалог у великом пожару марта 2004. и монасима обећао да ће обнова бити завршена у року од максимално две године.
Посета Вучића манастиру Хиландар је прва званична председничка посета том српском манастиру у последње две деценије. Министар Ненад Поповић, који је заједно с председником Србије боравио на Светој Гори, рекао је да су се монаси највише интересовали за питање Косова и да им је Вучић обећао да ће се борити свим снагама. По Поповићевим речима, игуман Методије је Вучића подсетио на Светог Саву, на његовог оца Стефана Немању, на краља Милутина и изразио наду да ће му молитве испред иконе Богородице Тројеручице и испред часног крста помоћи у његовој борби за Kосово.

БЕРНСОВ ПОВРАТАК

Амерички каријерни дипломата Вилијам Бернс, којем је у администрацији Џоа Бајдена намењено место директора ЦИА, боравио је на Балкану 2012. када је изнеo став да САД подржавају европске интеграције Србије и Бриселски споразум.
Амерички дипломата је тада у разговору с лидерима Србије рекао да се треба посветити дијалогу, да је постигнут значајан напредак и да је статус кандидата за Србију надомак руке.
Кључан услов европских интеграција, инсистирао је, представља наставак конструктивног рада с Приштином.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *