PEČAT NEDELJE

Lukašenko: Otadžbina od Bresta do Vladivostoka

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom „sačuvati zajedničku otadžbinu od Bresta do Vladivostoka“.
„U godišnjem obraćanju narodu i parlamentu pre izbora sam rekao: vi (Rusija) nas danas nazivate partnerima. Nismo braća, nego partneri. Ali uzalud! To su čuli i u Kremlju i svuda. Mi smo danas braća. Ali zašto da čekamo da nas neko sa Zapada pritisne da bismo ponovo postali braća? To je lekcija. Izvući ćemo odgovarajuće zaključke. Sa predsednikom Rusije smo već izvukli te zaključke. I bez obzira šta kažu kod vas i šta dobacuju sa trgova kod nas, sačuvaćemo zajedničku otadžbinu. Našu zajedničku otadžbinu gde žive dva naroda sa istim korenom. To je otadžbina od Bresta do Vladivostoka“, rekao je Lukašenko.
On je naveo da se Belorusija nikada nije okrenula od Rusije, iako je u ekonomskim sporovima bila prinuđena da traži alternativu, posebno na naftnom tržištu.

Mevlut Čavušoglu: Proširenje Grčke – povod za rat

Grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj bio bi povod za rat, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nakon što je grčki premijer Kirijakos Micotakis objavio da će grčke teritorijalne vode u Jonskom moru, prema Italiji, biti proširene sa šest na 12 milja.
„Nećemo dozvoliti da Grčka proširi svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja“, rekao je Čavušoglu, prenosi „Dejli sabah“.
Podsetimo da Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gde se nalaze mnogobrojna grčka ostrva nedaleko od turske obale.

Brnabić: Nadam se da neće zameriti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se Beograd pridružio Deklaraciji Evropske unije o Belorusiji u okviru sinhronizacije sa spoljnom politikom EU, ali da se ne može zaboraviti da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko jedini svetski državnik koji je tokom NATO bombardovanja 1999. godine posetio Srbiju.
Iako je potpisala Deklaraciju u kojoj stoji da izbori u Belorusiji nisu bili fer, Srbija po rečima premijerke neće dići ruku za uvođenje sankcija prijateljskoj zemlji.
Ambasadori EU i SAD u Beogradu Sem Fabrici i Entoni Godfri pozdravili su to što se Srbija pridružila pomenutoj deklaraciji.

Severna Makedonija: Nova Vlada

U Sobranju Severne Makedonije glasovima tesne većine 62 poslanika od ukupno njih 120 izabrana je nova vlada te zemlja s premijerom Zoranom Zaevim na čelu. Kako pišu „Novosti“, posle dvodnevne rasprave u kojoj su poslanici opozicije ukazivali na razloge uskraćivanja podrške predloženom kabinetu Zaeva, poslanici opozicione VMRO-DPMNE pred glasanje su napustili skupštinsku sednicu.
U obraćanju poslanicima Zaev je istakao da će u državi, članici NATO-a koja je u pregovorima za članstvo u EU, biti osnažen ekonomski standard i otvorene perspektive za mlade u privatnom sektoru.

Jedan komentar

  1. G-đica predsednica Vlade Srbije je odlučila da se Predsedniku Belorusije G-dinu Lukašenku sankcijama zahvali, jer je za vreme nato bombardovanja Srbije rizikovao svoj život i došao u posetu našoj zemlji !

    Školovano G-đice,školovano nema šta! …Samo gde ste to naučili ? U Srbiji niste sigurno !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *