ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Лукашенко: Отаџбина од Бреста до Владивостока

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да ће заједно са председником Русије Владимиром Путином „сачувати заједничку отаџбину од Бреста до Владивостока“.
„У годишњем обраћању народу и парламенту пре избора сам рекао: ви (Русија) нас данас називате партнерима. Нисмо браћа, него партнери. Али узалуд! То су чули и у Кремљу и свуда. Ми смо данас браћа. Али зашто да чекамо да нас неко са Запада притисне да бисмо поново постали браћа? То је лекција. Извући ћемо одговарајуће закључке. Са председником Русије смо већ извукли те закључке. И без обзира шта кажу код вас и шта добацују са тргова код нас, сачуваћемо заједничку отаџбину. Нашу заједничку отаџбину где живе два народа са истим кореном. То је отаџбина од Бреста до Владивостока“, рекао је Лукашенко.
Он је навео да се Белорусија никада није окренула од Русије, иако је у економским споровима била принуђена да тражи алтернативу, посебно на нафтном тржишту.

Мевлут Чавушоглу: Проширење Грчке – повод за рат

Грчко проширење територијалних вода дуж морске границе према Турској био би повод за рат, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу након што је грчки премијер Киријакос Мицотакис објавио да ће грчке територијалне воде у Јонском мору, према Италији, бити проширене са шест на 12 миља.
„Нећемо дозволити да Грчка прошири своје територијалне воде у Егејском мору на 12 миља“, рекао је Чавушоглу, преноси „Дејли сабах“.
Подсетимо да Турска и Грчка имају шест миља територијалног мора у Егејском мору, где се налазе многобројна грчка острва недалеко од турске обале.

Брнабић: Надам се да неће замерити

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да се Београд придружио Декларацији Европске уније о Белорусији у оквиру синхронизације са спољном политиком ЕУ, али да се не може заборавити да је белоруски председник Александар Лукашенко једини светски државник који је током НАТО бомбардовања 1999. године посетио Србију.
Иако је потписала Декларацију у којој стоји да избори у Белорусији нису били фер, Србија по речима премијерке неће дићи руку за увођење санкција пријатељској земљи.
Амбасадори ЕУ и САД у Београду Сем Фабрици и Ентони Годфри поздравили су то што се Србија придружила поменутој декларацији.

Северна Македонија: Нова Влада

У Собрању Северне Македоније гласовима тесне већине 62 посланика од укупно њих 120 изабрана је нова влада те земља с премијером Зораном Заевим на челу. Како пишу „Новости“, после дводневне расправе у којој су посланици опозиције указивали на разлоге ускраћивања подршке предложеном кабинету Заева, посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ пред гласање су напустили скупштинску седницу.
У обраћању посланицима Заев је истакао да ће у држави, чланици НАТО-а која је у преговорима за чланство у ЕУ, бити оснажен економски стандард и отворене перспективе за младе у приватном сектору.

Један коментар

  1. Г-ђица председница Владе Србије је одлучила да се Председнику Белорусије Г-дину Лукашенку санкцијама захвали, јер је за време нато бомбардовања Србије ризиковао свој живот и дошао у посету нашој земљи !

    Школовано Г-ђице,школовано нема шта! …Само где сте то научили ? У Србији нисте сигурно !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *