ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

фото: print screen

Шесточасовно саслушавање митрополита

Адвокати Митрополије црногорско-приморске Драган Шоћ и Божо В. Милоњић саопштили су 23. јуна да је основни државни тужилац из Подгорице Никола Боричић сасвим безразложно скоро шест часова саслушавао митрополита црногорско-приморског Амфилохија, због чега су против њега поднели притужбу. Адвокати наводе да је тужилац намерно одуговлачио саслушање поводом организације литија, на ком се није ни појавио, него га је обавио преко апликације „вајбер“, иако је оно фактички завршено за много краће време. Према њиховим речима, митрополит је у њиховој пратњи у Центар безбедности Подгорица стигао у 11.15 часова, а изјаву је почео давати у подне и „врло брзо (за око пола сата) је одговорио на сва питања која му је поставио полицијски службеник“.
„Током давања изјаве, полицијски службеник Павле Милутиновић је, како нас је обавестио, покушао да ступи у контакт са поступајућим тужиоцем Николом Боричићем, али му се овај није одазивао на позиве. Након што је митрополит Амфилохије дао изјаву и одговорио на сва постављена питања, полицијски службеник их је, путем вајбера, проследио тужиоцу Боричићу. Послије око 45 минута до сат од тужиоца је добио налог да митрополиту постави два додатна питања на која је одмах добио одговор“, наводе адвокати. Такав начин постављања питања митрополиту настављен је све до 17.10, што је било пет минута пре истека шесточасовног рока за задржавање, када их је полицајац обавестио да је тужилац Боричић наложио Управи полиције да поднесе кривичну пријаву против митрополита и да га пусте. „Посебно указујемо да су сва накнадна тужиочева питања била потпуно бесмислена, јер је у слободном казивању митрополит Амфилохије на њих претходно одговорио, а што се јасно утврђује из записника о саслушању, чију копију прилажемо уз притужбу“, навели су адвокати у саопштењу.
Адвокати су оценили да је такво понашање тужиоца Николе Боричића, који није нашао за сходно да дође на саслушање, а ни да се одазива на позиве полицијског службеника (а сва допунска питања је постављао у правилним и необјашњивим размацима од по сат), било усмерено ка исцрпљивању митрополита Амфилохија, који има 83 године. Такво поступање је, навели су, у супротности са Законом о кривичном поступку којим је изричито прописано да се морају поштовати личност и достојанство грађанина од кога се прикупљају обавештења у полицији.
Основни државни тужилац Никола Боричић саопштио је пак да није он него полиција крива за шесточасовно задржавање митрополита, јер је он у 13.52 наложио полицији да га пусти на слободу, али су га они задржали до 17.14 сати. Он је поручио и да полиција треба да одговори на питање зашто је Амфилохије задржан готово пуних шест сати.
Сам митрополит Амфилохије рекао је да је „забринут и згрожен“ поступањем врха власти према свештенству Митрополије црногорско-приморске и цркви, те да се према њима поступа као према „највећим криминалцима“.

МАКРОН: ДОКАЗАНО ДА ЈЕ НАТО КЛИНИЧКИ МРТАВ

Инцидент који се недавно догодио с турским и француским бродовима је доказ да се НАТО налази у стању клиничке смрти, изјавио је председник Француске Емануел Макрон, додајући да су такви инциденти апсолутно недопустиви. Претходно су француски медији саопштили да је 20. јуна француска фрегата у близини обала Либије покушала да доплови до турског брода како би утврдила да ли се ради о незаконитом превозу оружја. У том тренутку, према тврдњама званичног Париза, три турска војна брода нанишанила су француску фрегату и одбила да француска морнарица изврши претрес брода. Француска је такво понашање турске морнарице оценила као „агресивно“, те одбацила све оптужбе да је француски брод вршио било какав „опасан маневар“.
Макрон је прошле године изјавио да се Северноатлантска алијанса налази у стању клиничке смрти, односно да не постоји никаква координација унутар блока, а да се Европска унија налази на ивици провалије. Његова изјава је изазвала бурну реакцију многих лидера земаља чланица, док је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг одбацио ту тврдњу као неосновану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *