Скувани Луцифер и други тајни рецепти

Од тренутка када су, захваљујући „Викиликсу“, процурели хаковани мејлови Џона Подесте, менаџера неуспешне кампање Хилари Клинтон за председника 2016, име чувене српске перформанс уметнице Марине Абрамовић непрестано се помиње у текстовима и наступима теоретичара завере који су се, из различитих аспеката, бавили анализом афере „Пицагејт“

Марина Абрамовић се у Подестиним мејловима појављује само узгредно и то кроз позив Подестиног брата Тонија на један од њених перформанса, такозваног „кувања са духовима“ (spirit cooking), које она приређује по приватним домовима као израз захвалности својим донаторима и спонзорима. Многима је то, заједно са, најблаже речено, морбидном естетиком која провејава кроз њене радове, перформансе и инсталације, било довољно да је повежу са педофилским ланцима и сатанистичким круговима који наводно, кроз деловање тзв. дубоке државе, владају планетом.
Те оптужбе доживеле су кулминацију прошлог месеца након приказивања документарног филма „Ван сенке“ (Out of shadows), који је на Јутјубу за само недељу дана погледало више од девет милиона људи. Након иницијалне експлозије гледаности примећено је да Јутјуб тенденциозно сакрива тај садржај од својих корисника, тако да га је немогуће наћи ако се у претрагу укуца име филма, што је само додатно распалило машту бројних конспиролога и учврстило их у уверењу да су на правом трагу. У том документарцу, који би се могао описати као лабаво повезана компилација различитих популарних теорија завере везаних за ЦИА, Холивуд и послератне америчке политичке елите, два холивудска каскадера, ветерани бројних блокбастер филмова, Мајк Смит и Бред Мартин, из угла инсајдера, износе своја искуства која су их натерала да промене мишљење о индустрији забаве у којој су годинама радили и за коју данас сматрају да је у служби дијаболичних личности и мрачних култова. Они у филму кроз бројне примере упозоравају на програмско испирање мозгова и сензибилизацију за најгоре пороке, перверзије и злочине који се одвијају под окриљем наизглед безазлене забаве за широке народне масе.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.