Pečat nedelje

Batina kojom komanduje VADA

Drakonska kazna Rusije u vidu njene suspenzije s velikih sportskih takmičenja nije ništa drugo do odmazda i revanšizam zbog njene dosledne politike u vlastitom okruženju i na međunarodnom planu

Rasprostranjeno verovanje kaže da jedno zlo nikada ne ide samo. A Rusiji se baš zalomilo. Pod ogromnim političkim pritiskom zbog svoje politike prema okruženju, Ukrajini pre svega, već godinama je pod ekonomskim sankcijama Zapada, da bi im se pridružile i sankcije u sportu. Ali „da se Vlasi ne sete“, odnosno da se izbegne direktna politička odluka, sve je zavijeno u „oblandu“ antidoping kontrole.
Kulminacija revanšizma i zloupotreba međunarodnih kontrolnih institucija odigrala se u ponedeljak, u danu kada je ruski predsednik Vladimir Putin bio u Parizu na sastanku Normandijske četvorke, na kom se raspravljalo o krizi u Ukrajini. Upravo je tog dana Svetska antidoping agencija (VADA) drakonski kaznila Rusiju suspendujući je na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog dopinga. Izvršni komitet VADA doneo je jednoglasnu odluku na sastanku u Lozani, a Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) ostavljen je 21 dan za podnošenje žalbe o kojoj će odlučivati Sud za sportsku arbitražu.
VADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije koje je predala u januaru 2019. a kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.
To znači da, u slučaju konačne ovakve odluke, ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine i Mundijalu u Kataru 2022. godine. Izuzetak će biti sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu i oni će moći da se takmiče pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom.
Ipak, uprkos zabrani, kako je preneo Bi-Bi-Si, Rusija će se takmičiti na Evropskom fudbalskom prvenstvu 2020. godine i biti domaćin pojedinih utakmica u Sankt Peterburgu, „pošto upravljačko telo evropskog fudbala – UEFA nije označena kao organizator velikih događaja, u pogledu odluka o kršenju antidoping pravila“.
Zabrana se, osim na sportiste iz najveće zemlje na svetu, odnosi i na zvaničnike. Čak ni predsednik Rusije Vladimir Putin neće moći da prisustvuje najvećim sportskim takmičenjima tokom trajanja zabrane jer je, navodno, i državni vrh umešan u doping ruskih takmičara, što je premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocenio kao „manifestaciju hronične antiruske histerije“, ne sporeći da na ruskoj strani i dalje postoje problemi s dopingom i da je to nemoguće poreći.
Tatjana Tarasova, slavni ruski trener umetničkog klizanja, za „Sputnjik“ kaže da je cela zemlja potresena zbog odluke Izvršnog komiteta VADA. „Šta da kažem?… Zar nije sramota rukovodioce i one koji su sve to dopustili? Radim kao trener 53 godine i učestvovala sam na mnogim olimpijadama, gde smo odneli velike pobede. Samo mogu da kažem da nikad ništa nisam uzimala. Nikada!“, naglasila je Tarasova, očekujući da ipak vidi ruske sportiste na pobedničkom postolju, ali bez zastave. „Ja sam imala tu sreću da stojim ispod zastave i shvatila sam da se ona ne diže samo u čast naše pobede, nego i u čast naše otadžbine. Ljudi koji su krivi za to moraju odgovarati“, zaključila je Tarasova.
Ruski bokseri su se već izjasnili da ne žele da idu na olimpijske igre bez zastave i himne. „Naši sportisti su objasnili da ne idu tamo zbog olimpijskih igara i medalje nego idu da se popnu na pobedničko postolje kako bi se svirala himna Rusije i kako bi se razvila ruska zastava“, naglasio je za „Sputnjik“ generalni sekretar Ruske bokserske federacije i bivši bokser Umar Kremljov, apostrofirajući krivicu ruske sportske federacije zato što nema svog predstavnika u VADA i Međunarodnom olimpijskom komitetu. „Rusiji su uvek zavideli. Nije cilj da se kazne sportisti nego da kažu da je kriva zemlja i da optuže rukovodstvo“, ocenio je bivši bokser.
Inače, „doping skandali“ Rusiju prate još od 2015. godine, kada je VADA pronašla dokaze o rasprostranjenom dopingu ruskih atletičara, uz navodnu podršku i prikrivanje države. Tada je čak 99 odsto ruskih atletičara proglašeno krivim za korišćenje dopinga.
RUSADA je najpre u novembru 2015. godine proglašena nenadležnom nakon što je objavljen izveštaj profesora Ričarda Meklarena o rasprostranjenoj korupciji i svojevrsnom doping programu u atletici koji sponzoriše ruska država. Nakon tog izveštaja Svetske antidoping agencije usledio je novi u julu 2016, u kojem se kaže da je pomenuti državni program dopinga trajao četiri godine u trenutku kada je otkriven, a korišćen je za većinu zimskih i letnjih olimpijskih sportova.
U 2018. Svetska antidoping agencija vratila je nadležnosti Ruskoj antidoping agenciji nakon što je rusko telo pristalo da objavi podatke iz moskovske laboratorije za period od januara 2012. do avgusta 2015. godine.
Glavni krivac za tadašnju suspenziju koju je VADA izrekla svim sportistima iz Rusije bio je Rus Grigori Rodčenkov, koji je prebegao u SAD 2015. godine. Ubrzo se, od januara 2016. godine, našao u programu zaštite svedoka, kada mu je čak promenjen i lični opis.
Grigori je od 2005. do 2015. bio na čelu RUSADA a onda je i sam optužen za učešće u distribuciji dopinga ruskim sportistima, pa je odlučio da progovori. Tvrdi da je u sistematski doping ruskih sportista bila uključena i ruska obaveštajna služba, kao i da je sa celom akcijom bio upoznat Vladimir Putin, što je predsednik države negirao. Od dolaska u Ameriku Rodčenkov je tvrdio da mu je život ugrožen, argumentujući to smrću bivšeg direktora RUSADA Vjačeslava Sineva i izvršnog direktora državne antidoping agencije Nikite Kamajeva.
„Nisam lažov. U Rusiji nisam govorio istinu, ali govorim je otkako sam došao u Ameriku“, poručuje Grigori Rodčenkov. E sad, koliko verovati čoveku koji i sam kaže da je lagao, samo što je teško utvrditi kada – pre odlaska u Ameriku, ili posle jer su podatke moskovske antidoping laboratorije lažirali upravo Rodčenkov i njegovi saradnici tokom najmanje šest meseci, između novembra 2015. i juna 2016. godine.
Komentarišući za „Sputnjik“ ovu sportsko-političku ujdurmu, profesor međunarodnih odnosa i sportskog novinarstva Dimitrije Mihajlović, s moskovskog Univerziteta prijateljstva, napominje da je Svetska antidoping agencija već više puta pokazala da nema milosti prema Rusiji i ruskim sportistima, iako je Rusija, posle bekstva Grigorija Rodčenkova u Ameriku, nastojala da popravi utisak o sebi. Da čak ima dvostruke aršine jer, recimo, norveški sportisti, uglavnom skijaši i biatlonisti, nastupaju pod svojom zastavom iako su na papiru teško bolesni i koriste ozbiljne preparate koji nisu dozvoljeni takozvanim zdravim sportistima.
Licemerno ponašanje VADA uočava i slavni srpski odbojkaš Vanja Grbić, podsećajući da američki sportisti i ne idu na doping kontrolu jer Stejt department za njih garantuje.
„VADA je agencija koja nije u okviru ni u sastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je agencija koja vrši uslužno određene testove. Ako bismo posmatrali konkretno njih, oni ne bi trebalo da imaju nikakvu odluku niti važnost u domenu donošenja odluka, već samo analize. Doduše, s obzirom na to kako su do sada vodili procese, odnosno na koji način su do sada radili testove i sprovodili sve, veoma je simptomatično i veoma pod sumnjom celokupno njihovo delovanje“, rekao je proslavljeni odbojkaš za „Sputnjik“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *