Печат недеље

Батина којом командује ВАДА

Драконска казна Русије у виду њене суспензије с великих спортских такмичења није ништа друго до одмазда и реваншизам због њене доследне политике у властитом окружењу и на међународном плану

Распрострањено веровање каже да једно зло никада не иде само. А Русији се баш заломило. Под огромним политичким притиском због своје политике према окружењу, Украјини пре свега, већ годинама је под економским санкцијама Запада, да би им се придружиле и санкције у спорту. Али „да се Власи не сете“, односно да се избегне директна политичка одлука, све је завијено у „обланду“ антидопинг контроле.
Кулминација реваншизма и злоупотреба међународних контролних институција одиграла се у понедељак, у дану када је руски председник Владимир Путин био у Паризу на састанку Нормандијске четворке, на ком се расправљало о кризи у Украјини. Управо је тог дана Светска антидопинг агенција (ВАДА) драконски казнила Русију суспендујући је на четири године са свих великих спортских такмичења због допинга. Извршни комитет ВАДА донео је једногласну одлуку на састанку у Лозани, а Руској антидопинг агенцији (РУСАДА) остављен је 21 дан за подношење жалбе о којој ће одлучивати Суд за спортску арбитражу.
ВАДА је навела да постоје докази да је Русија манипулисала подацима из московске антидопинг лабораторије које је предала у јануару 2019. а како би прикрила стотине потенцијалних допинг случајева и подметнула лажне доказе.
То значи да, у случају коначне овакве одлуке, руска химна и застава неће бити дозвољене на олимпијским играма у Токију 2020. године и Мундијалу у Катару 2022. године. Изузетак ће бити спортисти који докажу да нису учествовали у допинг скандалу и они ће моћи да се такмиче под посебним условима и неутралном заставом.
Ипак, упркос забрани, како је пренео Би-Би-Си, Русија ће се такмичити на Европском фудбалском првенству 2020. године и бити домаћин појединих утакмица у Санкт Петербургу, „пошто управљачко тело европског фудбала – УЕФА није означена као организатор великих догађаја, у погледу одлука о кршењу антидопинг правила“.
Забрана се, осим на спортисте из највеће земље на свету, односи и на званичнике. Чак ни председник Русије Владимир Путин неће моћи да присуствује највећим спортским такмичењима током трајања забране јер је, наводно, и државни врх умешан у допинг руских такмичара, што је премијер Русије Дмитриј Медведев оценио као „манифестацију хроничне антируске хистерије“, не спорећи да на руској страни и даље постоје проблеми с допингом и да је то немогуће порећи.
Татјана Тарасова, славни руски тренер уметничког клизања, за „Спутњик“ каже да је цела земља потресена због одлуке Извршног комитета ВАДА. „Шта да кажем?… Зар није срамота руководиоце и оне који су све то допустили? Радим као тренер 53 године и учествовала сам на многим олимпијадама, где смо однели велике победе. Само могу да кажем да никад ништа нисам узимала. Никада!“, нагласила је Тарасова, очекујући да ипак види руске спортисте на победничком постољу, али без заставе. „Ја сам имала ту срећу да стојим испод заставе и схватила сам да се она не диже само у част наше победе, него и у част наше отаџбине. Људи који су криви за то морају одговарати“, закључила је Тарасова.
Руски боксери су се већ изјаснили да не желе да иду на олимпијске игре без заставе и химне. „Наши спортисти су објаснили да не иду тамо због олимпијских игара и медаље него иду да се попну на победничко постоље како би се свирала химна Русије и како би се развила руска застава“, нагласио је за „Спутњик“ генерални секретар Руске боксерске федерације и бивши боксер Умар Кремљов, апострофирајући кривицу руске спортске федерације зато што нема свог представника у ВАДА и Међународном олимпијском комитету. „Русији су увек завидели. Није циљ да се казне спортисти него да кажу да је крива земља и да оптуже руководство“, оценио је бивши боксер.
Иначе, „допинг скандали“ Русију прате још од 2015. године, када је ВАДА пронашла доказе о распрострањеном допингу руских атлетичара, уз наводну подршку и прикривање државе. Тада је чак 99 одсто руских атлетичара проглашено кривим за коришћење допинга.
РУСАДА је најпре у новембру 2015. године проглашена ненадлежном након што је објављен извештај професора Ричарда Мекларена о распрострањеној корупцији и својеврсном допинг програму у атлетици који спонзорише руска држава. Након тог извештаја Светске антидопинг агенције уследио је нови у јулу 2016, у којем се каже да је поменути државни програм допинга трајао четири године у тренутку када је откривен, а коришћен је за већину зимских и летњих олимпијских спортова.
У 2018. Светска антидопинг агенција вратила је надлежности Руској антидопинг агенцији након што је руско тело пристало да објави податке из московске лабораторије за период од јануара 2012. до августа 2015. године.
Главни кривац за тадашњу суспензију коју је ВАДА изрекла свим спортистима из Русије био је Рус Григори Родченков, који је пребегао у САД 2015. године. Убрзо се, од јануара 2016. године, нашао у програму заштите сведока, када му је чак промењен и лични опис.
Григори је од 2005. до 2015. био на челу РУСАДА а онда је и сам оптужен за учешће у дистрибуцији допинга руским спортистима, па је одлучио да проговори. Тврди да је у систематски допинг руских спортиста била укључена и руска обавештајна служба, као и да је са целом акцијом био упознат Владимир Путин, што је председник државе негирао. Од доласка у Америку Родченков је тврдио да му је живот угрожен, аргументујући то смрћу бившег директора РУСАДА Вјачеслава Синева и извршног директора државне антидопинг агенције Никите Камајева.
„Нисам лажов. У Русији нисам говорио истину, али говорим је откако сам дошао у Америку“, поручује Григори Родченков. Е сад, колико веровати човеку који и сам каже да је лагао, само што је тешко утврдити када – пре одласка у Америку, или после јер су податке московске антидопинг лабораторије лажирали управо Родченков и његови сарадници током најмање шест месеци, између новембра 2015. и јуна 2016. године.
Коментаришући за „Спутњик“ ову спортско-политичку ујдурму, професор међународних односа и спортског новинарства Димитрије Михајловић, с московског Универзитета пријатељства, напомиње да је Светска антидопинг агенција већ више пута показала да нема милости према Русији и руским спортистима, иако је Русија, после бекства Григорија Родченкова у Америку, настојала да поправи утисак о себи. Да чак има двоструке аршине јер, рецимо, норвешки спортисти, углавном скијаши и биатлонисти, наступају под својом заставом иако су на папиру тешко болесни и користе озбиљне препарате који нису дозвољени такозваним здравим спортистима.
Лицемерно понашање ВАДА уочава и славни српски одбојкаш Вања Грбић, подсећајући да амерички спортисти и не иду на допинг контролу јер Стејт департмент за њих гарантује.
„ВАДА је агенција која није у оквиру ни у саставу Међународног олимпијског комитета. То је агенција која врши услужно одређене тестове. Ако бисмо посматрали конкретно њих, они не би требало да имају никакву одлуку нити важност у домену доношења одлука, већ само анализе. Додуше, с обзиром на то како су до сада водили процесе, односно на који начин су до сада радили тестове и спроводили све, веома је симптоматично и веома под сумњом целокупно њихово деловање“, рекао је прослављени одбојкаш за „Спутњик“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *