Pečat nedelje

PETERU HANDKEU URUČEN NOBEL ZA KNJIŽEVNOST

Nobelovu nagradu za književnost ovogodišnjem dobitniku austrijskom piscu Peteru Handkeu, i poljskoj književnici Olgi Tokarčuk koja je laureat za 2018, svečano je u utorak,10. decembra, uručio švedski kralj Karl Gustav na ceremoniji održanoj u Koncertnoj dvorani u Stokholmu.
Kako su javile agencije, većina zemalja regiona je zbog Handkea bojkotovala dodelu Nobelove nagrade. Svečanosti nisu prisustvovali predstavnici BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Albanije, a bojkotu se potom pridružila i Turska. Tokom uručenja na ulicama Stokholma održani su skupovi demonstranata koji su se protivili odluci Akademije da se Handkeu dodeli Nobel za književnost. Održan je i skup podrške u organizaciji Srba iz Republike Srpske.
Velika podrška Handkeu poslata je i iz Srbije. Uoči same dodele 125 srpskih intelektualaca – univerzitetskih profesora, naučnika i književnika – potpisalo je pismo podrške slavnom piscu koje je namenjeno Nobelovom komitetu, inostranoj i domaćoj javnosti. Uz laureata je u Švedskoj bio i njegov dugogodišnji prijatelj Emir Kusturica, kao i devetočlana grupa žena iz Republike Srpske – deo Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost, uputio je u utorak uveče čestitku austrijskom piscu.
„Poštovani prijatelju, primite moje iskrene čestitke. Kao laureat Nobelove nagrade upisali ste se među besmrtne. Ova nagrada jeste nagrada za Vaš izuzetan književni rad, za Vaše znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca. Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da ju je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg nobelovca.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *