Печат недеље

ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ УРУЧЕН НОБЕЛ ЗА КЊИЖЕВНОСТ

Нобелову награду за књижевност овогодишњем добитнику аустријском писцу Петеру Хандкеу, и пољској књижевници Олги Токарчук која је лауреат за 2018, свечано је у уторак,10. децембра, уручио шведски краљ Карл Густав на церемонији одржаној у Концертној дворани у Стокхолму.
Како су јавиле агенције, већина земаља региона је због Хандкеа бојкотовала доделу Нобелове награде. Свечаности нису присуствовали представници БиХ, Хрватске, Северне Македоније и Албаније, а бојкоту се потом придружила и Турска. Током уручења на улицама Стокхолма одржани су скупови демонстраната који су се противили одлуци Академије да се Хандкеу додели Нобел за књижевност. Одржан је и скуп подршке у организацији Срба из Републике Српске.
Велика подршка Хандкеу послата је и из Србије. Уочи саме доделе 125 српских интелектуалаца – универзитетских професора, научника и књижевника – потписало је писмо подршке славном писцу које је намењено Нобеловом комитету, иностраној и домаћој јавности. Уз лауреата је у Шведској био и његов дугогодишњи пријатељ Емир Кустурица, као и деветочлана група жена из Републике Српске – део Удружења жена жртава рата Републике Српске.
Председник Србије Александар Вучић, поводом свечаног уручења Нобелове награде за књижевност, упутио је у уторак увече честитку аустријском писцу.
„Поштовани пријатељу, примите моје искрене честитке. Као лауреат Нобелове награде уписали сте се међу бесмртне. Ова награда јесте награда за Ваш изузетан књижевни рад, за Ваше знање и стваралаштво, али исто тако и за неприкосновене моралне одлике, за храброст и достојанство, којима се борите за своје идеале врхунског интелектуалца. Србија Вас сматра за истинског пријатеља и, бићу слободан да кажем, Вашу Нобелову награду доживљавамо као да ју је добио неко од нас. Сада, уз Иву Андрића, славимо још једног нашег нобеловца.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *