Pečat nedelje

Nikolaj Blašov
S tugom o odluci Aleksandrijske crkve

Ruska pravoslavna crkva je s dubokom tugom primila vest o odluci patrijarha aleksandrijskog Teodora da prizna rukovodioca raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifanija Dumenka, rekao je predstavnik Moskovske patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov.
„Odluka patrijarha aleksandrijskog Teodora da prizna rukovodioca raskolničke ’Pravoslavne crkve Ukrajine’ Epifanija Dumenka i odluka da njegovo ime unesu u diptihe Aleksandrijske crkve čini nemogućim spominjanje Teodora tokom bogosluženja u Ruskoj pravoslavnoj crkvi“, rekao je protojerej Nikolaj Balašov. Dodao je da će Sveti sinod Moskovske patrijaršije doneti zaključak u vezi s tim pitanjem. Inače, Aleksandrijska crkva je posle Grčke treća koja je priznala ukrajinske raskolnike, unevši u diptih Epifanija Dumenka kao poglavara tzv. Pravoslavne crkve Ukrajine. Po rečima patrijarha aleksandrijskog i cele Afrike Teodora Drugog, to spominjanje će se ustaliti u svim crkvama Aleksandrijske patrijaršije.

Istraga protiv Soroša

Predstavnici Konzervativne stranke u Velikoj Britaniji traže od izborne komisije da hitno proveri aktivnosti Džordža Soroša u ovoj zemlji, piše „Dejli mejl“.
Ogranak fondacije američkog berzanskog špekulanta i milijardera u Londonu želi da, kako se navodi u listu, utiče na predstojeće britanske izbore kako bi promovisao protivnike bregzita u parlamentu i lišio premijera Borisa Džonsona i najmanje nade za osvajanje potrebne većine.
Posle Mađarske, navodi list, Velika Britanija je prva zemlja koja je na institucionalnom nivou javno zatražila proveru sumnjivih aktivnosti Džordža Soroša, što je posebno zanimljivo zbog veza i zajedničkih interesa koje milijarder ima s britanskim političkim elitama.
„Džordž Soroš je suočen s mogućom istragom u Velikoj Britaniji. Američki milijarder je optužen da je njegova zadužbina dala gotovo 3.000.000 funti na kampanju kojoj je cilj ’svrgnuti’ britanskog premijera Borisa Džonsona“, piše „Dejli mejl“. Predstavnici Konzervativne stranke traže od izborne komisije da hitno proveri aktivnosti predstavnika Soroša u Velikoj Britaniji. Razlog postupka bile su informacije da američki milijarder na predstojećim parlamentarnim izborima pokušava da „blokira“ bregzit.
Prema londonskom listu, njujorška Fondacija Otvoreno društvo Džordža Soroša putem svog londonskog ogranka sponzoriše proevropsku skupinu „Best for Britan“, čime zaobilazi zabranu stranog finansiranja političkih organizacija u Velikoj Britaniji. U ovom slučaju se akcije odvijaju i na internetu, a birači se podstiču da „taktički glasaju“ za protivnike bregzita, što će, ako inicijativa bude uspešna, oduzeti Džonsonu svaku nadu da osvoji željenu većinu na izborima.
Podsetimo da su neke zemlje, Rusija među najpoznatijima, zabranile aktivnosti Otvorenog društva na njihovoj nacionalnoj teritoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *