Печат недеље

Николај Блашов
С тугом о одлуци Александријске цркве

Руска православна црква је с дубоком тугом примила вест о одлуци патријарха александријског Теодора да призна руководиоца расколничке „Православне цркве Украјине“ Епифанија Думенка, рекао је представник Московске патријаршије, протојереј Николај Балашов.
„Одлука патријарха александријског Теодора да призна руководиоца расколничке ’Православне цркве Украјине’ Епифанија Думенка и одлука да његово име унесу у диптихе Александријске цркве чини немогућим спомињање Теодора током богослужења у Руској православној цркви“, рекао је протојереј Николај Балашов. Додао је да ће Свети синод Московске патријаршије донети закључак у вези с тим питањем. Иначе, Александријска црква је после Грчке трећа која је признала украјинске расколнике, уневши у диптих Епифанија Думенка као поглавара тзв. Православне цркве Украјине. По речима патријарха александријског и целе Африке Теодора Другог, то спомињање ће се усталити у свим црквама Александријске патријаршије.

Истрага против Сороша

Представници Конзервативне странке у Великој Британији траже од изборне комисије да хитно провери активности Џорџа Сороша у овој земљи, пише „Дејли мејл“.
Огранак фондације америчког берзанског шпекуланта и милијардера у Лондону жели да, како се наводи у листу, утиче на предстојеће британске изборе како би промовисао противнике брегзита у парламенту и лишио премијера Бориса Џонсона и најмање наде за освајање потребне већине.
После Мађарске, наводи лист, Велика Британија је прва земља која је на институционалном нивоу јавно затражила проверу сумњивих активности Џорџа Сороша, што је посебно занимљиво због веза и заједничких интереса које милијардер има с британским политичким елитама.
„Џорџ Сорош је суочен с могућом истрагом у Великој Британији. Амерички милијардер је оптужен да је његова задужбина дала готово 3.000.000 фунти на кампању којој је циљ ’свргнути’ британског премијера Бориса Џонсона“, пише „Дејли мејл“. Представници Конзервативне странке траже од изборне комисије да хитно провери активности представника Сороша у Великој Британији. Разлог поступка биле су информације да амерички милијардер на предстојећим парламентарним изборима покушава да „блокира“ брегзит.
Према лондонском листу, њујоршка Фондација Отворено друштво Џорџа Сороша путем свог лондонског огранка спонзорише проевропску скупину „Бест фор Британ“, чиме заобилази забрану страног финансирања политичких организација у Великој Британији. У овом случају се акције одвијају и на интернету, а бирачи се подстичу да „тактички гласају“ за противнике брегзита, што ће, ако иницијатива буде успешна, одузети Џонсону сваку наду да освоји жељену већину на изборима.
Подсетимо да су неке земље, Русија међу најпознатијима, забраниле активности Отвореног друштва на њиховој националној територији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *