Pečat nedelje

KNJIGA ALEKSANDRA VULINA U HAVANI

Na Međunarodnom sajmu knjiga koji je nedavno održan u Havani predstavljena je knjiga Aleksandra Vulina „Mrak“ na španskom jeziku koju je izdao Institut za knjigu Kube. 
„Mrak“ je prva knjiga jednog srpskog autora predstavljena posle dužeg vremena na sajamskoj manifestaciji u Havani. O knjizi su govorili direktor izdavačke kuće „Novi milenijum“ Ertrudes Ortiz i književni kritičar i urednik knjige Marija de los Anjeles Navaro. 
Ističući jedinstven stil autora kritičarka Navaro je ocenila: „Ova društveno-psihološka novela u kojoj je obrađena socijalna tematika savremene, postpetooktobarske Srbije suočene sa promenama, nedaćama, društvenim fenomenima naroda iscrpljenog konfliktima je priča sa kojom bi se svaki Kubanac mogao poistovetiti.“

Nemačko masiranje

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da njegova zemlja želi evropsku perspektivu za Kosovo i da je „odlučna da mu pomogne“. Mas je prošle nedelje preneo kosovskim kolegama da moraju čvrsto da veruju u podršku Nemačke. „Želimo evropsku perspektivu za Kosovo. Reforme koje se sprovode su impresivne i moraju se usvojiti“, izjavio je Mas za list „Štutgarder nahrihten“, a prenela je RTK. Mas je rekao da „nemačka Vlada smatra pogrešnim ako EU i Nemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć“, i da će se, ukoliko se to desi, u kratkom roku srušiti sve što je tokom godina velikim naporom postignuto. Mas je potvrdio da će Nemačka nastaviti da pruža finansijsku pomoć Prištini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razočaran Masovom izjavom da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse i najavio da će sa Vladom Srbije narednih dana razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme. Vučić kaže da je tom Masovom izjavom iznenađen iz više uglova, te posebno istakao da Nemačka ne bi smela da podržava zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi.

O BEZBEDNOSNIM IZAZOVIMA

Tribinska delatnost glavnog grada obogaćena je novom adresom: u zdanju Megatrend univerziteta na Novom Beogradu startovao je „Megatrend forum“, na kome će se, najmanje jednom mesečno, razmatrati aktuelne društvene i političke teme.
Prvi govornik bio je Miroslav Lazanski, novinar i narodni poslanik, koji je u punom najvećem amfiteatru Megatrend univerziteta govorio o međunarodnom položaju Srbije i bezbednosnim izazovima koji proističu iz geopolitičke pozicije naše zemlje.
„Naša spoljna politika dobro je izbalansirana posle 2012. godine, a i proklamovana vojna neutralnost pokazala se celishodnom u uslovima kad međunarodno pravo praktično ne postoji“, rekao je Lazanski.
Odgovarajući na pitanje o sudbini ideje o stvaranju evropske vojske, Lazanski je rekao da od toga neće biti ništa, pošto nije sigurno ni da će Evropska unija preživeti aktuelne turbulencije. Lazanski misli da NATO neće dopustiti stvaranje paralelnih vojnih formacija, na šta liče sadašnja zalaganja za osnivanje takvih jedinica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *