Печат недеље

КЊИГА АЛЕКСАНДРА ВУЛИНА У ХАВАНИ

На Међународном сајму књига који је недавно одржан у Хавани представљена је књига Александра Вулина „Мрак“ на шпанском језику коју је издао Институт за књигу Кубе. 
„Мрак“ је прва књига једног српског аутора представљена после дужег времена на сајамској манифестацији у Хавани. О књизи су говорили директор издавачке куће „Нови миленијум“ Ертрудес Ортиз и књижевни критичар и уредник књиге Марија де лос Ањелес Наваро. 
Истичући јединствен стил аутора критичарка Наваро је оценила: „Ова друштвено-психолошка новела у којој је обрађена социјална тематика савремене, постпетооктобарске Србије суочене са променама, недаћама, друштвеним феноменима народа исцрпљеног конфликтима је прича са којом би се сваки Кубанац могао поистоветити.“

Немачко масирање

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас рекао је да његова земља жели европску перспективу за Косово и да је „одлучна да му помогне“. Мас је прошле недеље пренео косовским колегама да морају чврсто да верују у подршку Немачке. „Желимо европску перспективу за Косово. Реформе које се спроводе су импресивне и морају се усвојити“, изјавио је Мас за лист „Штутгардер нахрихтен“, а пренела је РТК. Мас је рекао да „немачка Влада сматра погрешним ако ЕУ и Немачка одустану од подршке Косову, укључујући и финансијску помоћ“, и да ће се, уколико се то деси, у кратком року срушити све што је током година великим напором постигнуто. Мас је потврдио да ће Немачка наставити да пружа финансијску помоћ Приштини. Председник Србије Александар Вучић рекао је да је разочаран Масовом изјавом да ће наставити да подржава Приштину без обзира на таксе и најавио да ће са Владом Србије наредних дана размотрити и ову и све остале поруке које је Србија добила у последње време. Вучић каже да је том Масовом изјавом изненађен из више углова, те посебно истакао да Немачка не би смела да подржава забрану слободног протока робе, услуга и људи.

О БЕЗБЕДНОСНИМ ИЗАЗОВИМА

Трибинска делатност главног града обогаћена је новом адресом: у здању Мегатренд универзитета на Новом Београду стартовао је „Мегатренд форум“, на коме ће се, најмање једном месечно, разматрати актуелне друштвене и политичке теме.
Први говорник био је Мирослав Лазански, новинар и народни посланик, који је у пуном највећем амфитеатру Мегатренд универзитета говорио о међународном положају Србије и безбедносним изазовима који проистичу из геополитичке позиције наше земље.
„Наша спољна политика добро је избалансирана после 2012. године, а и прокламована војна неутралност показала се целисходном у условима кад међународно право практично не постоји“, рекао је Лазански.
Одговарајући на питање о судбини идеје о стварању европске војске, Лазански је рекао да од тога неће бити ништа, пошто није сигурно ни да ће Европска унија преживети актуелне турбуленције. Лазански мисли да НАТО неће допустити стварање паралелних војних формација, на шта личе садашња залагања за оснивање таквих јединица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *