Pečat nedelje

Predsednik na revers

Tajming predsedničkih izbora u Makedoniji štimovan je tako da u zakonskom interegnumu do konačnih rezultata v. d. predsednika bude predsednik parlamenta Talat Džaferi i tako potpiše zakone koje odlazeći predsednik Đorđe Ivanov nije potpisao

Uklanjanje metalne ograde ispred zgrade makedonske vlade simbolično je naglasilo otklon od prethodne vlasti, ma koliko se skopski zvaničnici trudili da ovaj gest opravdaju namerom da ceo javni prostor oko vladinih javnih zgrada bude dostupan građanima.

POTRAGA ZA NASLEĐEM „Asošijeted pres“ je podsetio da je uklanjanje ove ograde bilo jedno od obećanja aktuelnog premijera Zorana Zaeva u predizbornoj kampanji 2016. godine. Ograda je, inače, bila deo projekta „Skoplje 2014“, koji je bivša vlast na čelu s Nikolom Gruevskim započela pre osam godina. Projekat je obuhvatao preoblikovanje centra glavnog grada zgradama, spomenicima i statuama u grandioznom neoklasičnom stilu, a bio je osmišljen da ojača nacionalni identitet i stvori vezu sa antičkom Makedonijom. 
U ratifikovanom Prespanskom sporazumu, kako je za TV Pink iz egzila u Mađarskoj rekao bivši premijer Gruevski, postoji jedan deo koji kaže da cela istorija povezana sa antikom pripada isključivo Grčkoj i da druga strana, „a to smo mi“, nema ništa s tim.
Pod pritiskom evroatlantista i deficitom vlastitog političkog integriteta, reklo bi se da je Skoplje u traganju za svojim identitetom iz jedne krajnosti – u kojoj su današnji Makedonci i jezikom, kulturom, ličnim i geografskim imenima, istorijom, folklorom … direktno povezani s antičkom Makedonijom Filipa i Aleksandra Velikog – otišlo u drugu, u kojoj korist i politički benefit imaju samo tamošnji Albanci, čiji je san o „Velikoj Albaniji“ sve izvesniji, što izjave i postupci, od Tirane do Prištine, samo potvrđuju.

IZBORNI ISPIT Svoj prvi ispit nekadašnja Makedonija, odnosno Severna Makedonija kako se sada zove, imaće za dva meseca, kada budu održani predsednički izbori. Predsednik Sobranja Talat Džaferi u skladu sa zakonskim obavezama potpisao je rešenje o raspisivanju predsedničkih izbora koji će biti održani 21. aprila, jer se mandat aktuelnog predsednika Makedonije Đorđa Ivanova okončava 12. maja.
Kandidat opozicije za predsednika Severne Makedonije biće univerzitetska profesorka i jedan od najglasnijih protivnika Prespanskog sporazuma Gordana Siljanovska. Ona je na Konvenciji VMRO-DPMNE dobila ubedljivo najviše glasova.
Prethodno je, izlažući svoj program pred delegatima na konvenciji u Strugi, Siljanovska rekla da s najvećom opozicionom partijom ima slično (negativno) mišljenje o dogovoru sa Grčkom i o Zakonu o jezicima i da je zato odlučila da, kao nezavisan kandidat, od VMRO-DPMNE zatraži podršku za kandidaturu na predsedničkim izborima.
Gordana Siljanovska dobila je 408 glasova od 519 delegata koji su birali među devet kandidata, a kao njen najozbiljniji protivnik za nominaciju za predsedničke izbore smatran je dugogodišnji visoki funkcioner VMRO-DPMNE Vlatko Đorčev, koji je dobio 80 glasova.
„Ovo je pravi trenutak da se delegitimiše vlast (premijera i lidera SDSM Zorana Zaeva) koja je stvorila hibridan režim u kojem je Makedonija postala skandalozna zemlja… Zaevizam je bolest od koje su mnogi oboleli: kažeš, zaboraviš, negiraš“, rekla je Siljanovska, a prenose lokalni mediji, podsećajući da je devedesetih godina prošlog veka ona bila ministar u vladi SDSM.

PREDSEDNIK DŽAFERI Ukoliko nijedan kandidat ne pobedi u prvom krugu, drugi krug šestih po redu makedonskih predsedničkih izbora biće održan 5. maja. Ako još jednom podsetimo da se (drugi uzastopni) mandat četvrtog makedonskog predsednika Đorđa Ivanova završava 12. maja, dolazi se do zaključka o prilično neobičnom izbornom tajmingu zbog koga će, kako upozorava Nikola Gruevski, aktuelni predsednik parlamenta, Albanac Talat Džaferi nakratko biti predsednik Makedonije.
Gruevski čak sluti da je izborni tajming prvog i drugog kruga određen u dogovoru vladajuće SDSM i partije Albanaca DUI da bi, kako kaže, u tom vakuumu Džaferi kao vršilac dužnosti šefa države potpisao sve one zakone koje odlazeći predsednik Đorđe Ivanov nije potpisao.
„Male su šanse da u periodu od sedam dana Državna izborna komisija usvoji konačne rezultate. Nije isključeno da je to dogovor između Socijaldemokratskog saveza i DUI kako bi u tom vakuum periodu bili potpisani svi zakoni koje aktuelni predsednik nije potpisao“, naglašava Gruevski u intervjuu za makedonski portal „Infomaks“.
Sve češći istupi Gruevskog u javnosti u sklopu su predizborne kampanje, koja zvanično počinje 1. aprila, kada će se, po njegovim rečima, Severna Makedonija suočiti sa „ozbiljnim političkim problemom“, imajući pre svega na umu glasanje za promenu ustava u Sobranju i nuđenja abolicije od strane aktuelne većine pojedinim poslanicima najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE, čiji je on bio lider. Čak se, kazao je, to i ne krije, već se o tome javno govori. A to mnogo govori i o regularnosti i ishodu predstojećih izbora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *