Печат недеље

Председник на реверс

Тајминг председничких избора у Македонији штимован је тако да у законском интерегнуму до коначних резултата в. д. председника буде председник парламента Талат Џафери и тако потпише законе које одлазећи председник Ђорђе Иванов није потписао

Уклањање металне ограде испред зграде македонске владе симболично је нагласило отклон од претходне власти, ма колико се скопски званичници трудили да овај гест оправдају намером да цео јавни простор око владиних јавних зграда буде доступан грађанима.

ПОТРАГА ЗА НАСЛЕЂЕМ „Асошијетед прес“ је подсетио да је уклањање ове ограде било једно од обећања актуелног премијера Зорана Заева у предизборној кампањи 2016. године. Ограда је, иначе, била део пројекта „Скопље 2014“, који је бивша власт на челу с Николом Груевским започела пре осам година. Пројекат је обухватао преобликовање центра главног града зградама, споменицима и статуама у грандиозном неокласичном стилу, а био је осмишљен да ојача национални идентитет и створи везу са античком Македонијом. 
У ратификованом Преспанском споразуму, како је за ТВ Пинк из егзила у Мађарској рекао бивши премијер Груевски, постоји један део који каже да цела историја повезана са антиком припада искључиво Грчкој и да друга страна, „а то смо ми“, нема ништа с тим.
Под притиском евроатлантиста и дефицитом властитог политичког интегритета, рекло би се да је Скопље у трагању за својим идентитетом из једне крајности – у којој су данашњи Македонци и језиком, културом, личним и географским именима, историјом, фолклором … директно повезани с античком Македонијом Филипа и Александра Великог – отишло у другу, у којој корист и политички бенефит имају само тамошњи Албанци, чији је сан о „Великој Албанији“ све извеснији, што изјаве и поступци, од Тиране до Приштине, само потврђују.

ИЗБОРНИ ИСПИТ Свој први испит некадашња Македонија, односно Северна Македонија како се сада зове, имаће за два месеца, када буду одржани председнички избори. Председник Собрања Талат Џафери у складу са законским обавезама потписао је решење о расписивању председничких избора који ће бити одржани 21. априла, јер се мандат актуелног председника Македоније Ђорђа Иванова окончава 12. маја.
Кандидат опозиције за председника Северне Македоније биће универзитетска професорка и један од најгласнијих противника Преспанског споразума Гордана Сиљановска. Она је на Конвенцији ВМРО-ДПМНЕ добила убедљиво највише гласова.
Претходно је, излажући свој програм пред делегатима на конвенцији у Струги, Сиљановска рекла да с највећом опозиционом партијом има слично (негативно) мишљење о договору са Грчком и о Закону о језицима и да је зато одлучила да, као независан кандидат, од ВМРО-ДПМНЕ затражи подршку за кандидатуру на председничким изборима.
Гордана Сиљановска добила је 408 гласова од 519 делегата који су бирали међу девет кандидата, а као њен најозбиљнији противник за номинацију за председничке изборе сматран је дугогодишњи високи функционер ВМРО-ДПМНЕ Влатко Ђорчев, који је добио 80 гласова.
„Ово је прави тренутак да се делегитимише власт (премијера и лидера СДСМ Зорана Заева) која је створила хибридан режим у којем је Македонија постала скандалозна земља… Заевизам је болест од које су многи оболели: кажеш, заборавиш, негираш“, рекла је Сиљановска, а преносе локални медији, подсећајући да је деведесетих година прошлог века она била министар у влади СДСМ.

ПРЕДСЕДНИК ЏАФЕРИ Уколико ниједан кандидат не победи у првом кругу, други круг шестих по реду македонских председничких избора биће одржан 5. маја. Ако још једном подсетимо да се (други узастопни) мандат четвртог македонског председника Ђорђа Иванова завршава 12. маја, долази се до закључка о прилично необичном изборном тајмингу због кога ће, како упозорава Никола Груевски, актуелни председник парламента, Албанац Талат Џафери накратко бити председник Македоније.
Груевски чак слути да је изборни тајминг првог и другог круга одређен у договору владајуће СДСМ и партије Албанаца ДУИ да би, како каже, у том вакууму Џафери као вршилац дужности шефа државе потписао све оне законе које одлазећи председник Ђорђе Иванов није потписао.
„Мале су шансе да у периоду од седам дана Државна изборна комисија усвоји коначне резултате. Није искључено да је то договор између Социјалдемократског савеза и ДУИ како би у том вакуум периоду били потписани сви закони које актуелни председник није потписао“, наглашава Груевски у интервјуу за македонски портал „Инфомакс“.
Све чешћи иступи Груевског у јавности у склопу су предизборне кампање, која званично почиње 1. априла, када ће се, по његовим речима, Северна Македонија суочити са „озбиљним политичким проблемом“, имајући пре свега на уму гласање за промену устава у Собрању и нуђења аболиције од стране актуелне већине појединим посланицима најутицајније опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ, чији је он био лидер. Чак се, казао је, то и не крије, већ се о томе јавно говори. А то много говори и о регуларности и исходу предстојећих избора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *