Pečat nedelje

Balkanska linija

Kako je tema narodne diplomatije i značaja saradnje pravoslavne inteligencije na jednom mestu okupila ljude različitih profila – od generala do novinara

Ideja saradnje pravoslavnih naroda i pokušaj nalaženja sabornog odgovora na izazove duha vremena, ali i na najnovije političke realnosti na Balkanu, okupila je prošle nedelje na tribini u Udruženju književnika publiciste, predstavnike pravoslavnih organizacija, novinare i čelne figure ruskih institucija. Učesnici su pokušali da daju svoj doprinos u razmatranju pitanja uloge Carigradske patrijaršije u ukrajinskom raskolu, značaja čuvanja predanjskog lika crkve u prelomnim vremenima te prisutnosti Rusije na Balkanu i zapadnim pokušajima njene marginalizacije.

USLOŽNJAVANJE STEREOTIPA General Aleksandar Georgijevič Mihajlik, zamenik predsednika Trezora Ruske Federacije, u svom izlaganju posvećenom radu humanitarnih organizacija kao zanimljivu istakao je činjenicu da se ovakav rad u svetu, posebno od strane pojedinih zapadnih zemalja brutalno zloupotrebljava. Mihajlik primećuje da se zapadni faktor i u prošlosti trudio da destabilizuje prilike u našim zemljama, ali da je to danas više nego očigledno.
„Nisu retki slučajevi da se pod firmom dobrog i humanitarnog rada puštaju u pogon mehanizmi koji ruše čitave države donoseći stradanje milionima ljudi.“
O pokušajima demonizacije Rusije, te propagandnom usložnjavanju stereotipa o avetima sa istoka imao je iscrpan referat predsednik Nadzornog odbora Opšteruskog društvenog pokreta „Rusija pravoslavna“ Mihail Mihailovič Ivanov, poslanik Dume iz Brjanske oblasti. Osvetljavajući mehanizme zapadne propagande koja u svom pohodu na rusku državu ne štedi ni ruskog predsednika ni patrijarha, naveo je da obično ovakvi pokušaji kod ruskog naroda izazivaju kontraefekat – vraćaju ga da ideji konzervatizma i monarhizma RPC.
Posebna pažnja na skupu posvećena je zadatku pred kojim se, posle odluke patrijarha Vartolomeja da prizna ukrajinske raskolnike, našla Moskovska patrijaršija. Njena uloga, objasnili su gosti iz Rusije, u uslovima dubokog podrivanja osnova međupravoslavnih odnosa i potpunog zanemarivanja hiljadugodišnjih normi crkvenokanonskog prava je velika jer je jedina koja u ovom trenutku može da zaštiti predanjski lik Crkve.
Predsednik Izvršnog odbora Opšteruskog pokreta „Rusija pravoslavna“ Sergej Vitalijevič Smirnov istakao je da su se ljudi umorili od turbulentnih događaja koji se odigravaju pred njihovim očima u svim sferama ljudske delatnosti. Zbog toga je, smatra, pozicija ekumenističke Carigradske patrijaršije mnogo ranjivija od pozicije Moskovske patrijaršije.
POGLED NA SVET Sličnog mišljenja je i pomoćnik glavnog urednika „Ruske narodne linije“ Pavel Vjačeslavovič Tihomirov – on smatra da se sukob koji je nastao usled krize u Ukrajini s političko-kanonskog polja može preneti na polje pogleda na svet.
„Jer, kako kod većine Rusa, tako i kod većine Srba, opstaje uverenje da samo Moskovska patrijaršija može odbraniti normu svetootačkog osmišljavanja suštine spasenja ljudske duše.“
Nakon završetka konferencije Aleksandar Mihajlik podsetio je prisutne da iza organizacije „Rusija pravoslavna“ stoji gigantski trud uložen na prostorima Ruske Federacije. On je naveo da ova organizacija pomaže niz manifestacija, održavanje omladinskih kampova i rad udruženja ratnih veterana Rusije, a sve uz blagoslov RPC i saradnju s njom.
„Patrijarh Kiril blagoslovi, podržava i uvek se raduje uspesima Mihaila Mihailoviča koji predvodi pokret „Rusija pravoslavna“, istakao je Mihajlik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *