Pečat nedelje

Novakov rekord

Najbolji srpski teniser Novak Đoković u nedelju je i definitivno potvrdio da se napokon vraća u staru, pobedničku formu.
Posle nedavnog trijumfa na Vimbldonu uz pobedu nad Špancem Rafaelom Nadalom u finalu, ovog vikenda je naš teniser pobedio (6:4, 6:4) i drugog svog glavnog rivala, Švajcarca Rodžera Federera, i osvojio turnir u američkom Sinsinatiju.
Ovom pobedom Đoković je uspeo da osvoji i poslednji, deveti turnir iz Masters serije 1.000 koji mu je nedostajao, čime je postao prvi teniser u istoriji koji je stigao do Golden Mastersa.
Španska „Marka“ tim povodom konstatuje da je Đokoviću uspelo ono što nije nikome iz njegove generacije, ocenjujući da će ga teško dostići i Federer i Nadal: „Federer ima 37 godina i nedostaju mu Monte Karlo i Rim, gde uopšte ne igra u poslednje vreme, dok Nadal, koji trenutno ima 33 mastersa, dva više od Đokovića, nema titule u Majamiju, Šangaju i Parizu.“
Istovremeno, Đoković je i jedini teniser u istoriji koji je osvojio sve grend slemove, sve masterse, završni Masters i Dejvis kup.
Posle ove pobede nad Federerom, Novak u međusobnim duelima vodi sa 24 prema 22, a pozitivan skor ima i protiv Rafaela Nadala – 27 prema 25 pobeda.
Pobedom u Sinsinatiju Novak Đoković popeo se do šestog mesta na ATP listi (deli ga s Hrvatom Marinom Čilićem, koga je pobedio u polufinalu ovog turnira), a kako do kraja sezone ne brani poene ni na jednom turniru, velike su šanse da se na ATP listi popne i više. Koliko, zavisiće pre svega od njegovih rezultata na četiri velika turnira koji mu predstoje – na Ju-Es openu, mastersima u Šangaju i Parizu i završnom turniru u Londonu.

24Vojni rok pod krilima migova

Ako je nedavno istraživanje javnog mnjenja Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost iole tačno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obodrio je ovog utorka skoro tri četvrtine građana Srbije (precizno 74 odsto) koji bi podržali ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ukinutog u vreme NATO reformi srpske vojske kada su joj na čelu bili Dragan Šutanovac kao ministar odbrane i Zdravko Ponoš kao načelnik Generalštaba.
„Država razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka za muškarce u trajanju od tri ili šest meseci“, otkrio je Vučić, i precizirao da bi obavezni vojni rok mogao da bude uveden u roku od tri godine, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti i procena Ministarstva odbrane Srbije. „Sve radimo da bismo sačuvali mir, da preventivno možemo da delujemo protiv svakoga ko bi pokušao da sprovede agresiju na nas.“
Ovu je najavu mogućeg uvođenja vojnog roka – reč je i dalje samo o mogućnosti, što je ipak napredak u odnosu na period kada se to pitanje nije ni razmatralo – Vučić dao na vojnom aerodromu u Batajnici, prilikom prijema u aktivnu službu prva dva aviona Mig-29, a obišao je i još šest ovakvih aviona na čijem remontu zajedno rade ruski i srpski stručnjaci.
Izražavajući zahvalnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu zbog njihovog doprinosa razvoju srpskih oružanih snaga, Vučić je ukazao da smo imali samo jedan Mig-29, danas ih imamo tri, „za 10-12 dana imaćemo šest, za najmanje dva meseca imaćemo devet, a najmanje osam će ih leteti početkom novembra na velikom mitingu koji će biti organizovan ovde u Beogradu (povodom 100. godišnjice naše pobede u Prvom svetskom ratu)… Time pokazujemo koliko je Srbija ojačala, napredovala, koliko je snažna. A u roku od 12 do 14 meseci platili smo i dobićemo sedam helikoptera MI 34 i MI 35, to su najbolji borbeni helikopteri… To je jedna fascinantna mašina koja radi ogroman posao, a uzimamo još tri tipa MI 17, takozvane ’Đavolje kočije’. I dolazi nam devet A 145, a to je nešto sasvim drugo. Našoj vojsci je sada potpuno promenjena krvna slika.“
Vučić je istovremeno predložio i da naši novi migovi dobiju imena po junacima iz vremena NATO agresije: „Moj je predlog, a nadam se da će Vojska Srbije to prihvatiti, da ovi avioni dobiju naziv po imenima junaka iz perioda NATO agresije, a to su (Ljubiša) Veličković, (Života) Đurić, (Zoran) Radosavljević, (Milenko) Pavlović… Svi oni ljudi koji su dali svoje živote.“
Izveštavajući o događaju na batajničkom aerodromu, američka agencija „Asošijeted pres“ podsetila je da je Rusija besplatno isporučila Srbiji šest polovnih migova 29 čiji će remont koštati oko 185 miliona dolara, i ocenila je, u karakterističnom stilu na koji smo već navikli, da bi nabavka naoružanja mogla da pojača tenzije na Balkanu i poveća uticaj Moskve u regionu, a pri tome „Srbija, koja tvrdi da je vojno neutralna, pregovara o dodatnim nabavkama oružja iz Rusije, uključujući ofanzivne i transportne helikoptere i sisteme protivvazdušne odbrane“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *