Печат недеље

Новаков рекорд

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић у недељу је и дефинитивно потврдио да се напокон враћа у стару, победничку форму.
После недавног тријумфа на Вимблдону уз победу над Шпанцем Рафаелом Надалом у финалу, овог викенда је наш тенисер победио (6:4, 6:4) и другог свог главног ривала, Швајцарца Роџера Федерера, и освојио турнир у америчком Синсинатију.
Овом победом Ђоковић је успео да освоји и последњи, девети турнир из Мастерс серије 1.000 који му је недостајао, чиме је постао први тенисер у историји који је стигао до Голден Мастерса.
Шпанска „Марка“ тим поводом констатује да је Ђоковићу успело оно што није никоме из његове генерације, оцењујући да ће га тешко достићи и Федерер и Надал: „Федерер има 37 година и недостају му Монте Карло и Рим, где уопште не игра у последње време, док Надал, који тренутно има 33 мастерса, два више од Ђоковића, нема титуле у Мајамију, Шангају и Паризу.“
Истовремено, Ђоковић је и једини тенисер у историји који је освојио све гренд слемове, све мастерсе, завршни Мастерс и Дејвис куп.
После ове победе над Федерером, Новак у међусобним дуелима води са 24 према 22, а позитиван скор има и против Рафаела Надала – 27 према 25 победа.
Победом у Синсинатију Новак Ђоковић попео се до шестог места на АТП листи (дели га с Хрватом Марином Чилићем, кога је победио у полуфиналу овог турнира), а како до краја сезоне не брани поене ни на једном турниру, велике су шансе да се на АТП листи попне и више. Колико, зависиће пре свега од његових резултата на четири велика турнира који му предстоје – на Ју-Ес опену, мастерсима у Шангају и Паризу и завршном турниру у Лондону.

24Војни рок под крилима мигова

Ако је недавно истраживање јавног мњења Истраживачког центра за одбрану и безбедност иоле тачно, председник Србије Александар Вучић ободрио је овог уторка скоро три четвртине грађана Србије (прецизно 74 одсто) који би подржали поновно увођење обавезног служења војног рока, укинутог у време НАТО реформи српске војске када су јој на челу били Драган Шутановац као министар одбране и Здравко Понош као начелник Генералштаба.
„Држава разматра увођење обавезног војног рока за мушкарце у трајању од три или шест месеци“, открио је Вучић, и прецизирао да би обавезни војни рок могао да буде уведен у року од три године, у зависности од финансијских могућности и процена Министарства одбране Србије. „Све радимо да бисмо сачували мир, да превентивно можемо да делујемо против свакога ко би покушао да спроведе агресију на нас.“
Ову је најаву могућег увођења војног рока – реч је и даље само о могућности, што је ипак напредак у односу на период када се то питање није ни разматрало – Вучић дао на војном аеродрому у Батајници, приликом пријема у активну службу прва два авиона Миг-29, а обишао је и још шест оваквих авиона на чијем ремонту заједно раде руски и српски стручњаци.
Изражавајући захвалност председнику Русије Владимиру Путину и министру одбране Сергеју Шојгуу због њиховог доприноса развоју српских оружаних снага, Вучић је указао да смо имали само један Миг-29, данас их имамо три, „за 10-12 дана имаћемо шест, за најмање два месеца имаћемо девет, а најмање осам ће их летети почетком новембра на великом митингу који ће бити организован овде у Београду (поводом 100. годишњице наше победе у Првом светском рату)… Тиме показујемо колико је Србија ојачала, напредовала, колико је снажна. А у року од 12 до 14 месеци платили смо и добићемо седам хеликоптера МИ 34 и МИ 35, то су најбољи борбени хеликоптери… То је једна фасцинантна машина која ради огроман посао, а узимамо још три типа МИ 17, такозване ’Ђавоље кочије’. И долази нам девет А 145, а то је нешто сасвим друго. Нашој војсци је сада потпуно промењена крвна слика.“
Вучић је истовремено предложио и да наши нови мигови добију имена по јунацима из времена НАТО агресије: „Мој је предлог, а надам се да ће Војска Србије то прихватити, да ови авиони добију назив по именима јунака из периода НАТО агресије, а то су (Љубиша) Величковић, (Живота) Ђурић, (Зоран) Радосављевић, (Миленко) Павловић… Сви они људи који су дали своје животе.“
Извештавајући о догађају на батајничком аеродрому, америчка агенција „Асошијетед прес“ подсетила је да је Русија бесплатно испоручила Србији шест половних мигова 29 чији ће ремонт коштати око 185 милиона долара, и оценила је, у карактеристичном стилу на који смо већ навикли, да би набавка наоружања могла да појача тензије на Балкану и повећа утицај Москве у региону, а при томе „Србија, која тврди да је војно неутрална, преговара о додатним набавкама оружја из Русије, укључујући офанзивне и транспортне хеликоптере и системе противваздушне одбране“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *