Сликар који не ћути

Глас писца Милоша Шобајића превасходно је дигнут против глобалистичке уметности, коју он препознаје као кукавичје јаје манипулације скривено испод звучног имена „трансавангарде“ и „визуелне уметности“

Почетком ове године, у фебруару, појавила се једна књига која ће се читати са знатижељом пропорционалном изненађењу које је изазвала – у питању је прва књига коју као аутор потписује наш чувени сликар Милош Шобајић: Сликај и ћути.

У складу са његовом борбеном, нео или пост (како вам је драже) експресионистичком естетиком, Шобајићев текст као да је сав у борби и сукобу са насловом. Ауторство синтагме на корицама приписано је неименованом црногорском партијском кадровику који је на сликарево запиткивање о телесној висини „највећег сина наших народа и народности“ дао језгровит одговор у којем се сажима сва фама о положају уметности под тоталитарним режимима: „Сликај и ћути, а остави мене и другове да решавамо та питања!“ Тај кратки али значајни одговор, изречен у годинама када су критички гласови уметника који су били против рушења заветне капеле на Ловћену силом цензуре угушени, када је можда најбогатији симбол Шобајићеве дедовине по други пут сравњен са земљом, као да је требало да усмери младог уметника (који је 1972. године отишао у Париз) путем којим се „чешће иде“, они библијским широким друмом којим апостоли неће ходити. Међутим, уметников живот показује да није тако и било.

Добегао из комунизма на слободни Запад, Шобајић је својим делима сведочио дубоку кризу и страх савременог човека, тиме негирајући на архетипском нивоу самодопадљиву слику либералног дела света. Данас, као човек који је превршио седам деценија живота и преко пет деценија ликовног стварања, он и речима сведочи убрзање те кризе. Шта сликара може потакнути да се огласи речима? Да ли је у томе сличан оним песницима који, суочивши се са неком темом, схвате да се само прозним језиком може казати?
* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.