Čekajući rekonstrukciju

Sukob u vrhu vladajuće partije sve je zaoštreniji. Da li će politička karijera Zorane Mihajlović ponovo preživeti?

Zbog burnih događaja u Kosovskoj Mitrovici, dakle, iz razloga koji su i sasvim razumljivi i opravdani, priča o rekonstrukciji Vlade Srbije pala je zasada u drugi plan.

ONA ILI JA Podsećamo, rekonstrukciju svog kabineta, aludirajući pre svega na potpredsednicu vlade Zoranu Mihajlović, zatražila je premijerka Ana Brnabić, pri tome javno poručivši predsedniku Aleksandru Vučiću da može da bira između nje kao premijerke i rekonstrukcije kakvu ona traži. Ili – ili.

Premijerka je najavila i da će se s predsednikom sastati u prvom njegovom slobodnom terminu; mislila je da će to biti početkom ove nedelje, posle Vučićevog povratka iz Sjedinjenih Američkih Država i Brisela u kome se na putu iz Amerike, prošlog petka, sastao s EU šeficom diplomatije Federikom Mogerini i predsednikom takozvanog Kosova Hašimom Tačijem. Međutim, kako rekosmo, ako ništa drugo a onda nepredviđeni događaji na severu naše južne pokrajine poremetili su ove planove i sastanak premijerke i predsednika odložili za neki mirniji trenutak.

To, ipak, ne znači da je ad akta stavljeno i javno nadmetanje o budućem sastavu kabineta Ane Brnabić. Naprotiv, utisak je da, posle premijerkinog ja ili ona, sukob pri vrhu vladajuće Srpske napredne stranke postaje sve usijaniji.

ON ILI ONA Slična najava, naime, stigla je ovih dana i od poslanika i člana Predsedništva SNS-a Vladimira Đukanovića, koji je poručio da više neće biti poslanik u Narodnoj skupštini Srbije ako Zorana Mihajlović ostane ministarka u Vladi Srbije, jer unosi „najgoru moguću disharmoniju u vladu“. Ograđujući se da je reč o ličnom stavu, on je rekao: „Došli smo do limita, nemam nikakav razlog da to podržavam… Ostajem pri tome – podnosim ostavku ako ona i posle rekonstrukcije bude u Vladi Srbije.“

Takođe javno, preko „Kurira“, Đukanoviću je Zorana Mihajlović, takoreći, odbrusila: „Imam važnija i pametnija posla nego da komentarišem šta taj mladi čovek kaže.“

Njihov sukob, inače, traje već godinama – još 2015. Zorana Mihajlović najavljivala je da će tražiti da Vladimir Đukanović bude isključen iz stranke – ali je do sada primirivan relativno uspešno, to jest utoliko što su oboje ostali partijski, pa, drugovi uprkos redovnim svađama koje nisu ostajale u privatnosti stranke kojoj pripadaju nego su se izlivale i u medije.

DVE STRUJE Pri čemu, a tu je zapravo i suština našeg interesovanja za ovaj sukob, izgleda da nije reč (samo) o ličnoj netrpeljivosti dvoje političara. O čemu se zapravo radi, posvedočio je sam Đukanović još pre nekoliko godina: „Preko štampe (Zorana Mihajlović) namešta kolege za koje joj zapadne gazde, i ona sama, procene da su previše srpski nastrojeni ili da eventualno naginju ruskoj strani. Pa još ako su u boljim odnosima s (tadašnjim) premijerom (Aleksandrom Vučićem), to nju ume veoma da rastuži, a potom da je pretvori u aždaju.“

Tako da se na ovaj sukob u vrhu SNS-a može (i treba) gledati i kao na obračun između dve struje u vrhu vladajuće partije od kojih jedna svakako ne radi u interesu ove države i naroda. O čemu, uostalom, jasno svedoči svojevremena podrška Zorane Mihajlović onoj propaloj britanskoj rezoluciji o Srebrenici koja je Srbe nameravala da proglasi za genocidan narod i time utaba put ka zatiranju Republike Srpske.

S tim u vezi, iako se u sklopu najavljene rekonstrukcije Vlade Srbije spominje i niz drugih imena, najinteresantnije jeste pitanje Zorane Mihajlović, budući da će njena dalja sudbina pokazati i relativnu visinu američkog uticaja na našu aktuelnu vlast.    

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *