Чекајући реконструкцију

Сукоб у врху владајуће партије све је заоштренији. Да ли ће политичка каријера Зоране Михајловић поново преживети?

Због бурних догађаја у Косовској Митровици, дакле, из разлога који су и сасвим разумљиви и оправдани, прича о реконструкцији Владе Србије пала је засада у други план.

ОНА ИЛИ ЈА Подсећамо, реконструкцију свог кабинета, алудирајући пре свега на потпредседницу владе Зорану Михајловић, затражила је премијерка Ана Брнабић, при томе јавно поручивши председнику Александру Вучићу да може да бира између ње као премијерке и реконструкције какву она тражи. Или – или.

Премијерка је најавила и да ће се с председником састати у првом његовом слободном термину; мислила је да ће то бити почетком ове недеље, после Вучићевог повратка из Сједињених Америчких Држава и Брисела у коме се на путу из Америке, прошлог петка, састао с ЕУ шефицом дипломатије Федериком Могерини и председником такозваног Косова Хашимом Тачијем. Међутим, како рекосмо, ако ништа друго а онда непредвиђени догађаји на северу наше јужне покрајине пореметили су ове планове и састанак премијерке и председника одложили за неки мирнији тренутак.

То, ипак, не значи да је ад акта стављено и јавно надметање о будућем саставу кабинета Ане Брнабић. Напротив, утисак је да, после премијеркиног ја или она, сукоб при врху владајуће Српске напредне странке постаје све усијанији.

ОН ИЛИ ОНА Слична најава, наиме, стигла је ових дана и од посланика и члана Председништва СНС-а Владимира Ђукановића, који је поручио да више неће бити посланик у Народној скупштини Србије ако Зорана Михајловић остане министарка у Влади Србије, јер уноси „најгору могућу дисхармонију у владу“. Ограђујући се да је реч о личном ставу, он је рекао: „Дошли смо до лимита, немам никакав разлог да то подржавам… Остајем при томе – подносим оставку ако она и после реконструкције буде у Влади Србије.“

Такође јавно, преко „Курира“, Ђукановићу је Зорана Михајловић, такорећи, одбрусила: „Имам важнија и паметнија посла него да коментаришем шта тај млади човек каже.“

Њихов сукоб, иначе, траје већ годинама – још 2015. Зорана Михајловић најављивала је да ће тражити да Владимир Ђукановић буде искључен из странке – али је до сада примириван релативно успешно, то јест утолико што су обоје остали партијски, па, другови упркос редовним свађама које нису остајале у приватности странке којој припадају него су се изливале и у медије.

ДВЕ СТРУЈЕ При чему, а ту је заправо и суштина нашег интересовања за овај сукоб, изгледа да није реч (само) о личној нетрпељивости двоје политичара. О чему се заправо ради, посведочио је сам Ђукановић још пре неколико година: „Преко штампе (Зорана Михајловић) намешта колеге за које јој западне газде, и она сама, процене да су превише српски настројени или да евентуално нагињу руској страни. Па још ако су у бољим односима с (тадашњим) премијером (Александром Вучићем), то њу уме веома да растужи, а потом да је претвори у аждају.“

Тако да се на овај сукоб у врху СНС-а може (и треба) гледати и као на обрачун између две струје у врху владајуће партије од којих једна свакако не ради у интересу ове државе и народа. О чему, уосталом, јасно сведочи својевремена подршка Зоране Михајловић оној пропалој британској резолуцији о Сребреници која је Србе намеравала да прогласи за геноцидан народ и тиме утаба пут ка затирању Републике Српске.

С тим у вези, иако се у склопу најављене реконструкције Владе Србије спомиње и низ других имена, најинтересантније јесте питање Зоране Михајловић, будући да ће њена даља судбина показати и релативну висину америчког утицаја на нашу актуелну власт.    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *