Pečat nedelje

Amerikanac u Beogradu

Šta je u našem glavnom gradu, s pištoljem sa izbrušenim serijskim brojem, radio bivši pripadnik elitne američke vojne jedinice?

Kada je nekolicina tabloida početkom nedelje objavila vest da je u Beogradu uhapšen „ubica iz Sjedinjenih Američkih Država“, „bivši marinac“, i da je pri tome kod njega „pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim (serijskim) brojem“, teško je bilo oteti se oprečnim utiscima. Da je reč o neosnovanom senzacionalizmu – tim pre što su javni bezbednosni eksperti odmah počeli da razvijaju teorije o državnom prevratu koji je uhapšeni Amerikanac navodno pripremao – ili pak da se iza ovog, zaista neuobičajenog ulova naših bezbednosnih službi i tužilaštva, stvarno krije nekakav mračan scenario. Što je tumačenje koje, u kontekstu nedavnog mučnog ubistva Olivera Ivanovića, ne zvuči sasvim neuverljivo.

MINISTROVA POTVRDA Razjašnjenju ove dileme, uz ogradu da zbog interesa istrage ne sme da iznosi detalje, nije mnogo doprineo ni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ipak, potvrdio je: u jednom stanu u Beogradu zaista jeste uhapšen Amerikanac Korbet D, on zaista jeste bivši marinac, i kod njega zaista jeste pronađen CZ-99 sa izbrisanim brojem. „Policija je imala informacije o ovom licu koje je kod sebe imalo oružje sa izbrisanim brojem. To govori da je očigledno da se nešto dešavalo, ali više informacija ne mogu da iznosim“, rekao je ministar Stefanović.

KO JE KORBET D? „Pečat“ je došao do saznanja koji upotpunjuju sliku o uhapšenom Amerikancu.

Njegovo puno ime je Danijel Dejvid Korbet Treći, rođen je 1984. godine.

On nije samo „bivši marinac“ nego je bio pripadnik elitnih „foka“, i to visokospecijalizovanog „Tima šest“ čiji su pripadnici učestvovali u hvatanju i ubistvu Osame bin Ladena. U okviru „Tima šest“, Korbet je pet godina proveo u tzv. „crnom eskadronu“ koji važi za najelitniji jer je zadužen za izviđanje i navođenje jedinica u borbenim dejstvima. Dve godine potom proveo je kao instruktor u kampu za obuku mornaričkih „foka“, da bi zatim napustio vojsku i posao našao u privatnom (para)vojnom sektoru, kao zamenik direktora u kompaniji „Rejven militari“ o kojoj javne podatke nismo našli.

Sve ovo je, prema „Pečatovim“ saznanjima, sam Korbet ispričao našim istražnim organima prilikom saslušanja, rekao je i da je službovao u Avganistanu, Iraku i po Južnoj Americi, i čak se i pohvalio svojim učešćem u operacijama spasavanja agenata DEA u Kolumbiji i kapetana Ričarda Filipsa koga su oteli somalijski gusari. Po ovom događaju, inače, snimljen je i film sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi, ali interesantniji je podatak da su pripadnici „foka“, koji su učestvovali u spasavanju kapetana Filipsa, nakon toga bili pod istragom zbog nestanka 30 hiljada dolara, pa su čak i poligrafski ispitivani. Slučaj je na kraju odbačen.

Korbet je u Beograd došao sredinom decembra prošle godine, zajedno sa direktorom „Rejvena“ Abrahamom Golanom, dvojnim državljaninom Izraela i Mađarske i bivšim pripadnikom specijalnih jedinica izraelske vojske i francuske Legije stranaca, a koji je nedugo potom napustio Srbiju. Korbet je pak najpre boravio u jednom luksuznom hotelu u centru grada, da bi se potom preselio u stan u kome je i uhapšen, a sa njime su uhapšena i trojica njegovih domaćina od kojih su neki poznati policiji kao sitniji kriminalci.

Amerikanac je priznao da je pronađeni CZ-99 njegov – njegov DNK je i pronađen na pištolju – uz objašnjenje da ga je nabavio zarad sopstvene bezbednosti, negirajući da je nameravao da ga upotrebi u nekom krivičnom delu. U svakom slučaju, tokom boravka u našem gradu, pre hapšenja, on se nije držao konspirativno; naprotiv, u beogradskim kafićima u koje je često zalazio hvalisao se da je bivši pripadnik „foka“.

Određen mu je tromesečni pritvor, do čijeg će okončanja čitav slučaj valjda biti do kraja razjašnjen.

Nova akcija BIA

Nova lokacija s nelegalno zakopanim toksičnim otpadom, u akciji koju je sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Osnovnim javnim tužilaštvom iz Obrenovca sprovela BIA, otkrivena je u obrenovačkom ataru sela Vukićevica. Do sada je, kako je rekao ministar Goran Trivan, otkopano petnaestak buradi, s tim što je veličina lokacije slična prvoj, otkrivenoj krajem decembra gde se nalazilo 89 zakopanih metalnih buradi sa oko 25 tona opasnog otpada.

Otpad je pronađen na imanju ranije osumnjičenog Zorana Markovića koji se tereti za protivzakonito odlaganje 25 tona toksičnog otpada na prvoj lokaciji. Sudeći prema prvim procenama, nelegalni otpad se sastoji od raznih industrijskih maziva i ulja.

Ministar Trivan je najavio nove akcije. Istakao je da se sumnja da lica koja su učestvovala u nelegalnim radnjama, zbog akcije ministarstva, premeštaju otpad na druge lokacije.

Prethodno su u okolini Obrenovca pronađene dve lokacije na kojima je sakriven toksični otpad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *