Печат недеље

Американац у Београду

Шта је у нашем главном граду, с пиштољем са избрушеним серијским бројем, радио бивши припадник елитне америчке војне јединице?

Када је неколицина таблоида почетком недеље објавила вест да је у Београду ухапшен „убица из Сједињених Америчких Држава“, „бивши маринац“, и да је при томе код њега „пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним (серијским) бројем“, тешко је било отети се опречним утисцима. Да је реч о неоснованом сензационализму – тим пре што су јавни безбедносни експерти одмах почели да развијају теорије о државном преврату који је ухапшени Американац наводно припремао – или пак да се иза овог, заиста неуобичајеног улова наших безбедносних служби и тужилаштва, стварно крије некакав мрачан сценарио. Што је тумачење које, у контексту недавног мучног убиства Оливера Ивановића, не звучи сасвим неуверљиво.

МИНИСТРОВА ПОТВРДА Разјашњењу ове дилеме, уз ограду да због интереса истраге не сме да износи детаље, није много допринео ни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Ипак, потврдио је: у једном стану у Београду заиста јесте ухапшен Американац Корбет Д, он заиста јесте бивши маринац, и код њега заиста јесте пронађен ЦЗ-99 са избрисаним бројем. „Полиција је имала информације о овом лицу које је код себе имало оружје са избрисаним бројем. То говори да је очигледно да се нешто дешавало, али више информација не могу да износим“, рекао је министар Стефановић.

КО ЈЕ КОРБЕТ Д? „Печат“ је дошао до сазнања који употпуњују слику о ухапшеном Американцу.

Његово пуно име је Данијел Дејвид Корбет Трећи, рођен је 1984. године.

Он није само „бивши маринац“ него је био припадник елитних „фока“, и то високоспецијализованог „Тима шест“ чији су припадници учествовали у хватању и убиству Осаме бин Ладена. У оквиру „Тима шест“, Корбет је пет година провео у тзв. „црном ескадрону“ који важи за најелитнији јер је задужен за извиђање и навођење јединица у борбеним дејствима. Две године потом провео је као инструктор у кампу за обуку морнаричких „фока“, да би затим напустио војску и посао нашао у приватном (пара)војном сектору, као заменик директора у компанији „Рејвен милитари“ о којој јавне податке нисмо нашли.

Све ово је, према „Печатовим“ сазнањима, сам Корбет испричао нашим истражним органима приликом саслушања, рекао је и да је службовао у Авганистану, Ираку и по Јужној Америци, и чак се и похвалио својим учешћем у операцијама спасавања агената ДЕА у Колумбији и капетана Ричарда Филипса кога су отели сомалијски гусари. По овом догађају, иначе, снимљен је и филм са Томом Хенксом у главној улози, али интересантнији је податак да су припадници „фока“, који су учествовали у спасавању капетана Филипса, након тога били под истрагом због нестанка 30 хиљада долара, па су чак и полиграфски испитивани. Случај је на крају одбачен.

Корбет је у Београд дошао средином децембра прошле године, заједно са директором „Рејвена“ Абрахамом Голаном, двојним држављанином Израела и Мађарске и бившим припадником специјалних јединица израелске војске и француске Легије странаца, а који је недуго потом напустио Србију. Корбет је пак најпре боравио у једном луксузном хотелу у центру града, да би се потом преселио у стан у коме је и ухапшен, а са њиме су ухапшена и тројица његових домаћина од којих су неки познати полицији као ситнији криминалци.

Американац је признао да је пронађени ЦЗ-99 његов – његов ДНК је и пронађен на пиштољу – уз објашњење да га је набавио зарад сопствене безбедности, негирајући да је намеравао да га употреби у неком кривичном делу. У сваком случају, током боравка у нашем граду, пре хапшења, он се није држао конспиративно; напротив, у београдским кафићима у које је често залазио хвалисао се да је бивши припадник „фока“.

Одређен му је тромесечни притвор, до чијег ће окончања читав случај ваљда бити до краја разјашњен.

Нова акција БИА

Нова локација с нелегално закопаним токсичним отпадом, у акцији коју је са Министарством за заштиту животне средине и Основним јавним тужилаштвом из Обреновца спровела БИА, откривена је у обреновачком атару села Вукићевица. До сада је, како је рекао министар Горан Триван, откопано петнаестак буради, с тим што је величина локације слична првој, откривеној крајем децембра где се налазило 89 закопаних металних буради са око 25 тона опасног отпада.

Отпад је пронађен на имању раније осумњиченог Зорана Марковића који се терети за противзаконито одлагање 25 тона токсичног отпада на првој локацији. Судећи према првим проценама, нелегални отпад се састоји од разних индустријских мазива и уља.

Министар Триван је најавио нове акције. Истакао је да се сумња да лица која су учествовала у нелегалним радњама, због акције министарства, премештају отпад на друге локације.

Претходно су у околини Обреновца пронађене две локације на којима је сакривен токсични отпад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *