Pečat nedelje

NEMA SANKCIJA RUSIJI, NEĆEMO U NATO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u Moskvi, tokom razgovora sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom, da Srbija ne namerava da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, niti da planira da postane NATO članica.
„Dok je Vučić predsednik Srbije i ja ministar odbrane, Srbija neće biti član NATO-a i neće biti član nijednog vojnog saveza, baš kao što nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji. Srbija se izborila za svoje pravo da odlučuje o svojim prijateljima, da odlučuje da sama bira svoj politički i vojni put, i tako će i nastaviti. Naš put, kada je reč o EU, savršeno je jasan i ja sam to rekao, ali kada je vojno određenje u pitanju, ostajemo neutralni“, izjavio je Vulin. Vulin, koji je u Rusiji boravio na Šojguov poziv da prisustvuje završnici i svečanom zatvaranju ovogodišnjih Međunarodnih vojnih igara, sa ministrom odbrane Ruske Federacije sastao se na poligonu Alabino kod Moskve. „Šojgu iskreno voli Srbiju i naš je prijatelj. Iskoristio sam priliku da mu još jednom zahvalim na principijelnoj poziciji Ruske Federacije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji i da ga zamolim da se nadalje nastavi sa takvom politikom. Preneo sam i lične pozdrave Aleksandra Vučića, kao i poziv njegovom kolegi Putinu da prisustvuje obeležavanju stogodišnjice proboja Solunskog fronta. Pozvao sam i Šojgua da prisustvuje godišnjici oslobođenja Beograda 20. oktobra“, rekao je Vulin.
Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, na sastanku je potvrđena važnost opremanja Vojske Srbije novim sredstvima, pre svega borbenim avionima, tenkovima i borbenim vozilima, radi realizacije i unapređenja procesa obuke i jačanja njenih operativnih sposobnosti u suočavanju sa brojnim izazovima i pretnjama sve nestabilnijeg sveta. Vulin je istakao da avioni MiG iz Ruske Federacije stižu po planu. Sve administrativne procedure su urađene i ruska i srpska strana su ispunile šta je dogovoreno, preostaju tehničke procedure. On je rekao da se nada da će avioni stići do kraja godine, a posle toga i tehnika (tenkovi T-72S i borbena oklopna vozila BDRM-2), koja će pripasti Kopnenoj vojsci. Tokom boravka u Moskvi Vulin je rekao i da Beograd razmatra i mogućnost nabavke ruskog raketnog protivvazdušnog sistema S-300, ali da je prerano govoriti o nekim detaljima transakcije: „Razmatramo ovo pitanje (nabavku), mislimo o tome, suviše je rano da se kaže nešto konkretnije. Ne mogu da govorim tako otvoreno i unapred. Ne mogu da komentarišem konkretno u vezi sa S-300, ali generalno moramo da našu vojsku bolje opremimo i osnažimo.“
Ruski ministar je pak izjavio da se nada intenziviranju vojnotehničke saradnje Srbije i Rusije. „Poslednjih godina mnogo smo započeli i mnogo uradili. Ovo se odnosi i na vojnotehničku saradnju, na našu pomoć u nabavci oružja i vojne opreme. To se, naravno, odnosi na vojnu saradnju, zajedničke vežbe, razmenu delegacija ne samo na nivou visoke komande već i na nivou srednjeg i nižeg nivoa“, naglasio je Šojgu. On je zahvalio Vulinu na učešću pripadnika Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama, ocenivši da su oni bili „dostojanstveni“. Šojgu je rekao i da je u polufinalu „Tenkovskog biatlona“ navijao za Srbiju, ali da „u finalu nije mogao sebi to da dozvoli“. U finalu biatlona pobedili su ruski tenkisti, dok su drugi bili tenkisti Kazahstana, treći Kinezi i četvrti Belorusi. Ni Vojska Srbije, koja je zauzela šesto mesto, nije ostala bez nagrada, pošto je njen tenkista Dejan Miljković dobio priznanje za „Čelični karakter“. U ovim vojnim igrama učestvovalo je više od 150 ekipa iz 28 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike, sa više od 4.000 vojnika, 770 jedinica oružja i vojne tehnike, kao i 39 aviona, 24 helikoptera i 9 brodova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *