Печат недеље

НЕМА САНКЦИЈА РУСИЈИ, НЕЋЕМО У НАТО

Министар одбране Александар Вулин изјавио је у Москви, током разговора са својим руским колегом Сергејем Шојгуом, да Србија не намерава да уводи санкције Руској Федерацији, нити да планира да постане НАТО чланица.
„Док је Вучић председник Србије и ја министар одбране, Србија неће бити члан НАТО-а и неће бити члан ниједног војног савеза, баш као што никада неће увести санкције Руској Федерацији. Србија се изборила за своје право да одлучује о својим пријатељима, да одлучује да сама бира свој политички и војни пут, и тако ће и наставити. Наш пут, када је реч о ЕУ, савршено је јасан и ја сам то рекао, али када је војно одређење у питању, остајемо неутрални“, изјавио је Вулин. Вулин, који је у Русији боравио на Шојгуов позив да присуствује завршници и свечаном затварању овогодишњих Међународних војних игара, са министром одбране Руске Федерације састао се на полигону Алабино код Москве. „Шојгу искрено воли Србију и наш је пријатељ. Искористио сам прилику да му још једном захвалим на принципијелној позицији Руске Федерације када је у питању однос према Косову и Метохији и да га замолим да се надаље настави са таквом политиком. Пренео сам и личне поздраве Александра Вучића, као и позив његовом колеги Путину да присуствује обележавању стогодишњице пробоја Солунског фронта. Позвао сам и Шојгуа да присуствује годишњици ослобођења Београда 20. октобра“, рекао је Вулин.
Како је саопштило Министарство одбране Србије, на састанку је потврђена важност опремања Војске Србије новим средствима, пре свега борбеним авионима, тенковима и борбеним возилима, ради реализације и унапређења процеса обуке и јачања њених оперативних способности у суочавању са бројним изазовима и претњама све нестабилнијег света. Вулин је истакао да авиони МиГ из Руске Федерације стижу по плану. Све административне процедуре су урађене и руска и српска страна су испуниле шта је договорено, преостају техничке процедуре. Он је рекао да се нада да ће авиони стићи до краја године, а после тога и техника (тенкови Т-72С и борбена оклопна возила БДРМ-2), која ће припасти Копненој војсци. Током боравка у Москви Вулин је рекао и да Београд разматра и могућност набавке руског ракетног противваздушног система С-300, али да је прерано говорити о неким детаљима трансакције: „Разматрамо ово питање (набавку), мислимо о томе, сувише је рано да се каже нешто конкретније. Не могу да говорим тако отворено и унапред. Не могу да коментаришем конкретно у вези са С-300, али генерално морамо да нашу војску боље опремимо и оснажимо.“
Руски министар је пак изјавио да се нада интензивирању војнотехничке сарадње Србије и Русије. „Последњих година много смо започели и много урадили. Ово се односи и на војнотехничку сарадњу, на нашу помоћ у набавци оружја и војне опреме. То се, наравно, односи на војну сарадњу, заједничке вежбе, размену делегација не само на нивоу високе команде већ и на нивоу средњег и нижег нивоа“, нагласио је Шојгу. Он је захвалио Вулину на учешћу припадника Војске Србије на Међународним војним играма, оценивши да су они били „достојанствени“. Шојгу је рекао и да је у полуфиналу „Тенковског биатлона“ навијао за Србију, али да „у финалу није могао себи то да дозволи“. У финалу биатлона победили су руски тенкисти, док су други били тенкисти Казахстана, трећи Кинези и четврти Белоруси. Ни Војска Србије, која је заузела шесто место, није остала без награда, пошто је њен тенкиста Дејан Миљковић добио признање за „Челични карактер“. У овим војним играма учествовало је више од 150 екипа из 28 земаља Европе, Азије, Африке и Латинске Америке, са више од 4.000 војника, 770 јединица оружја и војне технике, као и 39 авиона, 24 хеликоптера и 9 бродова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *