RAZgovor

Mario Vargas Ljosa

VITALNOST U EVROPI KOPNI

Nasilje ima jaku tradiciju u Latinskoj Americi. S druge strane, mi nemamo neku snažnu tradiciju koegzistencije različitosti, a to je glavni sastojak demokratske kulture. Mi pripadamo obema kulturama – hispanskoj i prehispanskoj. Prehispansku kulturu su želeli sasvim da unište. Tad nam iz Evrope nisu doneli toleranciju i to je proželo latinoameričku kulturu. Nemamo ni tradiciju poštovanja zakona. Ljudi u Latinskoj Americi često misle da oni treba da uzmu zakon u svoje ruke, a ne drže se zakona (…) U Latinskoj Americi je vidljiva vitalnost i entuzijazam za novim, a toga je u Evropi, takvog stava i atmosfere, sve manje. Otvorenost i sklonost mašti, fantaziji ono što je konačno mnogo pomoglo razvoju latinoameričke literature, u Evropi to kopni… Ta naklonjenost životu, potrebi da ste živi… kao da je toga danas u Evropi manje.

U intervjuu Izrael je postao kolonizatorska zemlja, izvor Jutarnji.hr/B92, 19. jun 2017

Bjađo di Gracija

BOMBARDOVANJE SRBIJE – PORUKA RUSIJI!

Atomska bomba bačena na Hirošimu delimično se može shvatiti kao vojna akcija, ona naredna, bačena na Nagasaki, u trenutku kad Japan već prihvata kapitulaciju, označila je početak Hladnog rata i bila svojevrsna poruka SAD Sovjetskom Savezu.

A bombardovanjem Srbije, Rusiji je poslata poruka o tome ko je pobednik u Hladnom ratu. I ništa od toga nije krivica Srbije, koja je uradila sve što je mogla, jer su međunarodne okolnosti bile takve da je Rusija bila slaba.

U tekstu Bombardovanje SRJ slično napadu na Nagasaki, izvor RTS, 18. jun 2017

Lordan Zafranović

ŽIVIMO EPOHU POVRŠNOSTI

Nema onih koji bi za svoju ideju i cilj dali sve. Zašto je to tako, vrlo je jednostavno odgovoriti. Kroz čitavu istoriju imate ljude koji su živeli svoju umetnost, bili beskompromisni u tome, i čiji je privatni život bio bizaran, jer je bio vezan isključivo za njihovo stvaralaštvo. Kad mlad čovek uđe u suštinu neke umetnosti, onda je vrlo teško praviti kompromise. Ali ako ne nauči ništa, a na akademijama se danas ne uči gotovo ništa, on ne zna šta znači dati život za svoju vrstu filma, za svoju ideju, i gurati je do kraja, koliko možeš. Zbog toga su danas mladi reditelji uglavnom površni, malo znaju, i ne upuštaju se u rizike. Ta situacija je fluidna, prisutna je čak i u Evropi.

U intervjuu Moji filmovi su ostali u senci politike, izvor Novosti, 18. jun 2017

Bojan Glamočlija

OGROMNE KORISTI OD SRPSKO-RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA

Delatnost Srpsko-ruskog humanitarnog centra određena je samim osnivanjem, a to je pružanje humanitarne pomoći u vanrednim situacijama. Zbog toga ne postoji nijedan razlog za zabrinutost u vezi sa radom Centra u Nišu, a pri tome nema ni drugačijih namera ni tendencija. – Sporazum o diplomatskom statusu za SRHC ima praktičnu korist, i to u finansijskom smislu, koji svoju primenu nalazi prilikom materijalno-tehničkog obezbeđivanja, a vezano je za poreze i carinske dažbine. Primera radi, Rusija je kupila i isporučila u SRHC 18 kamiona MAN, plativši sve neophodne carinske dažbine, dok bi se u slučaju diplomatskog imuniteta, moglo kupiti 23 kamiona. Zato, naš akcenat je na materijalnoj strani ovog sporazuma.

U tekstu Diplomatski status imao bi praktičnu korist, izvor Novosti/NS, 19. jun 2017

Ivan Stoilković

Makedonija – „sigurna kuća“ za antisrpsku akciju

Sigurno se pitate šta je cilj izazivanja šovinističke histerije protiv Srba u Makedoniji, Srbije i na kraju mene lično. Kao što je poznato, izvršen politički atentat na međudržavne odnose. Pozivajući se na praksu iz devedesetih nova namesnička vlast u Makedoniji svoje unutrašnje političke probleme počela je da rešava instrumentima spoljne politike, prelivajući ih po tzv. makedonskom scenariju na Srbiju, optužujući je neosnovano za mešanje u unutrašnje stvari, što se već videlo kroz lansirane diplomatske čarke. Kao da mi ne znamo da to uvek tako počinje – optužbama i proterivanjem diplomata, kao u našem slučaju, iako je to urađeno „dogovorno“! Same diplomate tu i nisu važne, oni su samo kolateralna šteta jedne apsolutno nemakedonske politike.

Makedonija nažalost, kao i devedesetih godina, ponovo postaje „sigurna kuća“ za svaki antisrpski gest i akciju – rame uz rame sa Zagrebom i Tiranom, olakšavajući na taj način preuzimanje i učvršćivanje svoje namesničke vlasti i izvršavajući preuzete obaveze prema svojim pokroviteljima. Mnogu su zaboravili da je Makedonija devedesetih bila jedan od punktova za destabilizaciju, uporišna tačka za svaku vrstu političkog i diplomatskog pritiska i saučesnik u agresiji NATO 1999. na Srbiju.

U tekstu Srbi u makedonskom galimatijasu, izvor www.stanoviste.rs, 20. jun 2017

Džek Ma

KOMPANIJA ZA DVE MILIJARDE POTROŠAČA

Alibaba je već sada ekonomski jača od Švedske, Poljske, Irana, Norveške i Austrije. Trenutno, Alibaba je 22. na spisku najvećih privreda sveta, odmah iza Argentine. Ukoliko kompanija može da usluži dve milijarde potrošača, to je jedna trećina ukupnog stanovništva. Ako može da stvori 100 miliona radnih mesta, to je verovatno više nego što većina vlada može da postigne. Ako može da podrži svoje poslove sa 10 miliona… to se zove ekonomija.

U tekstu Osnivač kineskog giganta Alibaba: Bićemo peta sila na svetu, izvor Radio 021,  20. jun 2017

Protojerej Andrej Tkačov

VI KOJI GRDITE, ZAĆUTITE

Jedan od indirektnih, ali moćnih faktora mog vaspitanja u detinjstvu bili su crtani filmovi. Vi, koji volite da grdite čitavu prošlost SSSR u celini, zaćutite!

Govoreći o našoj tadašnjoj multiplikaciji, još jednom nailazimo na konkretne činjenice koje prevazilaze okvire bilo kakve uske istoriosofske šeme. Više niko i nikad (to je potpuno jasno) neće crtati i snimati tako mnogo dobrih crtanih filmova moralne sadržine, tako skriveno-pravoslavne crtane filmove, ako želimo da budemo pošteni do kraja. Niko, nigde i nikad. Nas, nekoliko generacija sovjetske dece, uz pomoć ptičica i zverčica koje su govorile, a bile su nacrtane, od plastelina ili pletene, učili su da ne lažemo, da ne krademo i da branimo slabe. Mnogome su nas učili i nečem su nas ipak naučili. Hvala.

U tekstu Nije na prodaju, izvor Stanje stvari, 18. jun 2017

Redžep Tajip Erdogan

„VELIKA ALBANIJA“ ZA TURSKU NEPRIHVATLJIVA

Ideja nekih o ujedinjenju Albanije, Makedonije i Kosova u „veliku Albaniju“ loša je i neprihvatljiva za Tursku. To su loše stvari. Eto, vidite šta se dešava na Bliskom istoku, u Iraku, Siriji… Ne želimo da se takve krize događaju na Balkanu. Postoje oni koji za Balkan pokušavaju skrojiti takve planove, ali im ne smemo dopustiti to. Mi zagovaramo poštovanje suvereniteta i celovitosti država i to se mora shvatiti. Zato se takve igre više ne smeju igrati ovde u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Srbiji.

U intervjuu za albansku mrežu Top čenel, izvor Tanjug/B92, 20. jun 2017

Milana Babić

JOŠ TINJA IZVIISKRA

Latinica svuda. Za manje od dvadeset godina Crna Gora je od ćirilične prešla na zemlju u kojoj suvereno vlada latinica. Dva duha suprotstavljena su svuda. Jedan je vidljiviji, ipak, u porama, u dubinama, još tinja plamen, izviiskra! Pričala sam više nego što sam planirala kako bih djeci predočila procese i uticaje koji su doveli do toga da na Lovćenu slušamo kako je Njegoš Crnogorac i najveći južnoslovesnki pjesnik. Naravno njihova nastavnica ne bi bila to što jeste da Novocrnogorcima nije „očitala“ lekciju iz istorije citirajući upravo najvećeg srpskog pjesnika Petra Petrovića Njegoša. Ipak, pričah sa ljubavlju pa dobih i izvinjenje i ljubazan pozdrav na kraju susreta.

U tekstu Vostani Srpska Sparto, izvor Stanje stvari, 16. jun 2017

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *