РАЗговор

Марио Варгас Љоса

ВИТАЛНОСТ У ЕВРОПИ КОПНИ

Насиље има јаку традицију у Латинској Америци. С друге стране, ми немамо неку снажну традицију коегзистенције различитости, а то је главни састојак демократске културе. Ми припадамо обема културама – хиспанској и прехиспанској. Прехиспанску културу су желели сасвим да униште. Тад нам из Европе нису донели толеранцију и то је прожело латиноамеричку културу. Немамо ни традицију поштовања закона. Људи у Латинској Америци често мисле да они треба да узму закон у своје руке, а не држе се закона (…) У Латинској Америци је видљива виталност и ентузијазам за новим, а тога је у Европи, таквог става и атмосфере, све мање. Отвореност и склоност машти, фантазији оно што је коначно много помогло развоју латиноамеричке литературе, у Европи то копни… Та наклоњеност животу, потреби да сте живи… као да је тога данас у Европи мање.

У интервјуу Израел је постао колонизаторска земља, извор Јутарњи.хр/Б92, 19. јун 2017

Бјађо ди Грација

БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ – ПОРУКА РУСИЈИ!

Атомска бомба бачена на Хирошиму делимично се може схватити као војна акција, она наредна, бачена на Нагасаки, у тренутку кад Јапан већ прихвата капитулацију, означила је почетак Хладног рата и била својеврсна порука САД Совјетском Савезу.

А бомбардовањем Србије, Русији је послата порука о томе ко је победник у Хладном рату. И ништа од тога није кривица Србије, која је урадила све што је могла, јер су међународне околности биле такве да је Русија била слаба.

У тексту Бомбардовање СРЈ слично нападу на Нагасаки, извор РТС, 18. јун 2017

Лордан Зафрановић

ЖИВИМО ЕПОХУ ПОВРШНОСТИ

Нема оних који би за своју идеју и циљ дали све. Зашто је то тако, врло је једноставно одговорити. Кроз читаву историју имате људе који су живели своју уметност, били бескомпромисни у томе, и чији је приватни живот био бизаран, јер је био везан искључиво за њихово стваралаштво. Кад млад човек уђе у суштину неке уметности, онда је врло тешко правити компромисе. Али ако не научи ништа, а на академијама се данас не учи готово ништа, он не зна шта значи дати живот за своју врсту филма, за своју идеју, и гурати је до краја, колико можеш. Због тога су данас млади редитељи углавном површни, мало знају, и не упуштају се у ризике. Та ситуација је флуидна, присутна је чак и у Европи.

У интервјуу Моји филмови су остали у сенци политике, извор Новости, 18. јун 2017

Бојан Гламочлија

ОГРОМНЕ КОРИСТИ ОД СРПСКО-РУСКОГ ХУМАНИТАРНОГ ЦЕНТРА

Делатност Српско-руског хуманитарног центра одређена је самим оснивањем, а то је пружање хуманитарне помоћи у ванредним ситуацијама. Због тога не постоји ниједан разлог за забринутост у вези са радом Центра у Нишу, а при томе нема ни другачијих намера ни тенденција. – Споразум о дипломатском статусу за СРХЦ има практичну корист, и то у финансијском смислу, који своју примену налази приликом материјално-техничког обезбеђивања, а везано је за порезе и царинске дажбине. Примера ради, Русија је купила и испоручила у СРХЦ 18 камиона МАН, плативши све неопходне царинске дажбине, док би се у случају дипломатског имунитета, могло купити 23 камиона. Зато, наш акценат је на материјалној страни овог споразума.

У тексту Дипломатски статус имао би практичну корист, извор Новости/НС, 19. јун 2017

Иван Стоилковић

Македонија – „сигурна кућа“ за антисрпску акцију

Сигурно се питате шта је циљ изазивања шовинистичке хистерије против Срба у Македонији, Србије и на крају мене лично. Као што је познато, извршен политички атентат на међудржавне односе. Позивајући се на праксу из деведесетих нова намесничка власт у Македонији своје унутрашње политичке проблеме почела је да решава инструментима спољне политике, преливајући их по тзв. македонском сценарију на Србију, оптужујући је неосновано за мешање у унутрашње ствари, што се већ видело кроз лансиране дипломатске чарке. Као да ми не знамо да то увек тако почиње – оптужбама и протеривањем дипломата, као у нашем случају, иако је то урађено „договорно“! Саме дипломате ту и нису важне, oни су само колатерална штета једне апсолутно немакедонске политике.

Македонија нажалост, као и деведесетих година, поново постаје „сигурна кућа“ за сваки антисрпски гест и акцију – раме уз раме са Загребом и Тираном, олакшавајући на тај начин преузимање и учвршћивање своје намесничке власти и извршавајући преузете обавезе према својим покровитељима. Многу су заборавили да је Македонија деведесетих била један од пунктова за дестабилизацију, упоришна тачка за сваку врсту политичког и дипломатског притиска и саучесник у агресији НАТО 1999. на Србију.

У тексту Срби у македонском галиматијасу, извор www.stanoviste.rs, 20. јун 2017

Џек Ма

КОМПАНИЈА ЗА ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ПОТРОШАЧА

Алибаба је већ сада економски јача од Шведске, Пољске, Ирана, Норвешке и Аустрије. Тренутно, Алибаба је 22. на списку највећих привреда света, одмах иза Аргентине. Уколико компанија може да услужи две милијарде потрошача, то је једна трећина укупног становништва. Ако може да створи 100 милиона радних места, то је вероватно више него што већина влада може да постигне. Ако може да подржи своје послове са 10 милиона… то се зове економија.

У тексту Оснивач кинеског гиганта Алибаба: Бићемо пета сила на свету, извор Радио 021,  20. јун 2017

Протојереј Андреј Ткачов

ВИ КОЈИ ГРДИТЕ, ЗАЋУТИТЕ

Један од индиректних, али моћних фактора мог васпитања у детињству били су цртани филмови. Ви, који волите да грдите читаву прошлост СССР у целини, заћутите!

Говорећи о нашој тадашњој мултипликацији, још једном наилазимо на конкретне чињенице које превазилазе оквире било какве уске историософске шеме. Више нико и никад (то је потпуно јасно) неће цртати и снимати тако много добрих цртаних филмова моралне садржине, тако скривено-православне цртане филмове, ако желимо да будемо поштени до краја. Нико, нигде и никад. Нас, неколико генерација совјетске деце, уз помоћ птичица и зверчица које су говориле, а биле су нацртане, од пластелина или плетене, учили су да не лажемо, да не крадемо и да бранимо слабе. Многоме су нас учили и нечем су нас ипак научили. Хвала.

У тексту Није на продају, извор Стање ствари, 18. јун 2017

Реџеп Тајип Ердоган

„ВЕЛИКА АЛБАНИЈА“ ЗА ТУРСКУ НЕПРИХВАТЉИВА

Идеја неких о уједињењу Албаније, Македоније и Косова у „велику Албанију“ лоша је и неприхватљива за Турску. То су лоше ствари. Ето, видите шта се дешава на Блиском истоку, у Ираку, Сирији… Не желимо да се такве кризе догађају на Балкану. Постоје они који за Балкан покушавају скројити такве планове, али им не смемо допустити то. Ми заговарамо поштовање суверенитета и целовитости држава и то се мора схватити. Зато се такве игре више не смеју играти овде у Македонији, Босни и Херцеговини, Албанији, Србији.

У интервјуу за албанску мрежу Топ ченел, извор Танјуг/Б92, 20. јун 2017

Милана Бабић

ЈОШ ТИЊА ИЗВИИСКРА

Латиница свуда. За мање од двадесет година Црна Гора је од ћириличне прешла на земљу у којој суверено влада латиница. Два духа супротстављена су свуда. Један је видљивији, ипак, у порама, у дубинама, још тиња пламен, извиискра! Причала сам више него што сам планирала како бих дјеци предочила процесе и утицаје који су довели до тога да на Ловћену слушамо како је Његош Црногорац и највећи јужнословеснки пјесник. Наравно њихова наставница не би била то што јесте да Новоцрногорцима није „очитала“ лекцију из историје цитирајући управо највећег српског пјесника Петра Петровића Његоша. Ипак, причах са љубављу па добих и извињење и љубазан поздрав на крају сусрета.

У тексту Востани Српска Спарто, извор Стање ствари, 16. јун 2017

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *