Печат недеље

Земљотреси у Италиjи

ЗемљотресЗемљотрес jачине 6,2 степени по Рихтеровоj скали, коjи jе у среду уjутро у 3:36 сати затресао област у близини Перуђе, око 170 километара североисточно од Рима, осетио се на широком подручjу средишње Италиjе након чега су многи људи истрчали на улице.
Наjпогођениjа места су Aкумоли, Aматриче, Поста и Aрквата дел Tронто, где су се људима пред зору кровови обрушили док су спавали.
Најмање 120 особа је погинуло док је на стотине људи повређено. Први потрес забележен jе нешто после пола четири, како jе саопштио Aмерички геолошки завод, док jе сат касниjе уследио други, jачине 5,4 степени Рихтера.
Jош jедан jак земљотрес, од око пет степени Рихтерове скале, затресао jе у подне централну Италиjу, ближе престоници – Риму.
Биланс жртава ће вероватно расти пошто су операциjе претраге и спасавања jош у току у више малих градова и села у том планинском подручjу.
Mеђу до сада пронађеним жртвама нема српских држављана, рекла jе конзул Aмбасаде Србиjе у Италиjи Љиљана Зарубица, а председник Владе Србиjе Aлександар Вучић упутио jе писмо саучешћа премиjеру Републике Италиjе Mатеу Ренциjу и поручио да jе Србиjа спремна да понуди подршку и помоћ у отклањању последица земљотреса.

ЦРКВА ЕНГЛЕСКЕ СЕ НЕ ИЗВИЊАВА

Canterbury_Cathedral_-_Portal_Nave_Cross-spireЦрква Енглеске, „мајка црква“ англиканске заједнице, експлицитно је наложила својим бискупима да се не извињавају жртвама сексуалног злостављања како би избегли судске тужбе. Овај „правни савет“, означен као „стриктно поверљив“, у јавност је изнео Телеграф, наводећи да се бискупима налаже да „изразе жаљење“ жртвама сексуалног злостављања користећи само дозвољене изразе. „Због могућности да би изјаве жаљења могле имати нежељени ефекат прихватања правне одговорности за злостављање, важно је да их унапред одобре адвокати, као и званичници за комуникације бискупија (и, ако је потребно, осигуравачи)“, наводи се у извештају објављеном у Телеграфу. У смерницама написаним 2007. пише и да бискупи не би требало да се сусрећу лицем у лице са жртвама и да то учине само после правног саветовања. Жртве су рекле Телеграфу да новооткривени документ показује да је постојала култура „негирања, непоштења и потискивања“ према жртвама на начин који је појачавао њихов бол. Једна од првих жртава овог феномена, дечак под псеудонимом „Џо“, рекао је да „приступ жртвама представља корпоративни модел, што документ и потврђује, да цркву воде адвокати и осигуравачи“. Црква је „требало да утиче на заустављање овог безумља, али они су само прали своје руке као Понтије Пилат“, додао је он, док је његов адвокат Дејвид Гринвуд изјавио да би се од „цркве очекивали виши стандарди, а не чисто легалистички приступ“.

ХИЛАРИНА ПОМОЋНИЦА – УРЕДНИЦА ИСЛАМИСТИЧКОГ МАГАЗИНА

Hillary ClintonЈедна од најближих сарадница демократског председничког кандидата Хилари Клинтон Хума Абедин била је уредница радикалног исламистичког магазина финансираног из Саудијске Арабије како би ширио фундаменталистичке идеје, од којих су многе противречне обећањима Клинтонове у предизборној кампањи. Абединова је каријеру започела у Белој кући 1996. док је Клинтонова била прва дама, а потом је постала њен лични саветник, што је остала до данас, када је Хилари постала сенаторка Њујорка. Њујорк пост пише да је од 1996. до 2008. Абединова била потписана као помоћник главног и одговорног уредника, иначе њене мајке Салехе Махмуд Абедин, саудијског Дневника за питања муслиманских мањина. Њено име налази се и у броју из 2002. у којем се наводи да је напад 11. септембра 2001. морао да се догоди због неправди које је Вашингтон нанео муслиманском свету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *