Pečat nedelje

IsisID javno spalila 19 žena

Teroristi iz Islamske države javno su spalili 19 jezidskih žena u iračkom gradu Mosul, jer su odbile da im služe kao seksualne robinje. Brutalnom pogubljenju prisustvovalo je više stotina lokalnih stanovnika, ali nisu ništa mogli da učine kako bi spasli nesrećne žene. Islamska država svojim rigidnim tumačenjem islama opravdava brojne zločine, uključujući i brutalne oblike smrtne kazne. Muslimani suniti koji su nastanjeni na prostorima pod njihovom kontrolom primorani su da žive pod tim pravilima, ili da budu proterani ili ubijeni, dok su etničke i verske manjine brutalno progonjene. Jezidi, etnička grupa sa sopstvenom religijom, smatraju se poklonicima đavola i među najproganjanijim su zajednicama u Islamskoj državi. Hiljade njihovih i kurdskih žena zarobljenih od boraca Islamske države primorane su da postanu seksualne robinje terorista.

Brent naftaCena „brenta“ skočila na 51 dolar

Cena sirove nafte iz Severnog mora „brent“ dostigla je 51 dolar po barelu, što je najviše u poslednjih osam meseci, pre svega zahvaljujući smanjenoj proizvodnji nafte u Nigeriji. Proizvodnja nafte „boni lajt“ u Nigeriji smanjena je za oko 170.000 barela dnevno zbog napada na naftovode, navodi agencija „Rojters“. Na više od 50 dolara po barelu skočila je i cena američke sirove nafte „vest teksas intermedijet“. Prema istraživanjima medija, američke zalihe nafte pale su prošle nedelje za 3,5 miliona barela, a inače se smanjuju već treću nedelju zaredom. Od kako je dostigla najnižu cenu u poslednjih dvanaest godina od 27 dolara za barel u januaru, nafta je poskupela skoro dvostruko, ali je i dalje daleko ispod rekordne cene više od stotinu dolara za barel, koliko je bilo 2014. godine.

Savamala

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije ove srede novi-stari premijer Aleksandar Vučić rekao je da je nesumnjivo da su za nezakonito rušenje (nezakonitih) objekata u Savamali u postizbornoj noći 24. na 25. april odgovorni „najviši organi gradske vlasti u Beogradu“, i da će zbog toga snositi i krivičnu, i prekršajnu, i političku odgovornost.
Vučić nije želeo da poimence precizira ko je odgovoran, ostavljajući to policiji i tužilaštvu da učine kada se okonča istraga: „Nevažno je ko su sitni izvršioci. Što se tiče ad personam, za to ćete morati da sačekate nadležne državne organe.“

Partija slobode osporila rezultate predsedničkih izbora

Austrijska Partija slobode osporila je rezultate predsedničkih izbora na kojima je njen kandidat Norbert Hofer izgubio od bivšeg lidera Partije zelenih Aleksandera Van der Belena sa minimalnom razlikom od 0,6 odsto u osvojenim glasovima. Žalbu napisanu na 150 stranica sa dokazima koji upućuju na to da je došlo do grešaka prilikom „obrade glasačkih listića“ koje su nanele štetu Hoferu, FPO je podnela Ustavnom sudu Austrije, mesec dana po završetku izbora. Ove greške, kako navode iz Partije slobode, uticale su na konačni izborni rezultat, odnosno – ishod predsedničkih izbora u Austriji.

ŠARAPOVA SUSPENDOVANA NA DVE GODINE

Međunarodna teniska federacija suspendovala je rusku teniserku Mariju Šarapovu na dve godine zbog toga što je početkom 2016. bila pozitivna na lek meldonijum, koji je od 1. januara stavljen na listu zabranjenih supstanci. Ova presuda znači da nekadašnja najbolja igračica sveta neće moći da učestvuje na olimpijadi u Brazilu.

Svi duplirali sovjetski BDP, sem Ukrajine

Od sovjetskih republika jedina Ukrajina nije dostigla ekonomski nivo iz poslednje godine postojanja SSSR. Naime, Rusija, Kazahstan, Uzbekistan i Belorusija su udvostručili i utrostručili BDP koji su imali u godini raspada SSSR-a, dok je prema oceni Azganuša Migranjana, ekonomskog eksperta za bivši Sovjetski Savez, izuzeta jedino Ukrajina, koja i dalje pada.

Mali Sirijci u Turskoj šiju uniforme za ID

Deca iz Sirije, starosti od 9 do 13 godina, koju je izbeglički talas doneo u Tursku, rade u fabrikama koje šiju uniforme za pripadnike terorističke formacije Islamska država, piše britanski list „Dejli mejl“.
List navodi da su roditelji na to prinuđeni zbog besparice i da mali Sirijci rade dnevno i po 12 sati za 40 lira. Fabrika pripada sirijskom biznismenu Abu Zakuriju i nalazi se u turskom gradu Antakija, uz granicu sa Sirijom, što mu omogućava da trguje i sa drugim terorističkim grupacijama – sa Ahrar aš-Šam i sirijskom Al Kaidom (Džebhat an-Nusra).
Sam vlasnik ne krije da mu se više isplati da trguje vojnim uniformama nego „civilnom odećom“.
Po pokazateljima UNICEF-a, u Turskoj se nalazi tri miliona izbeglica iz Sirije i 80 odsto njihove dece nema priliku da pohađa školu.

Hilari protiv Trampa

Sezona američkih preliminarnih izbora se, posle ovog superutorka, praktično približila kraju. Donald Tramp je i definitivno osvojio dovoljno delegata da bi postao (neočekivani i neželjeni) predsednički kandidat Republikanske partije, a pobedom u Kaliforniji Hilari Klinton je praktično obezbedila predsedničku nominaciju Demokratske partije, iako se Trampov demokratski pandan Berni Sanders – još jedan kandidat koga establišment nipošto ne želi – i dalje ne predaje, najavljujući da će se za svoju nominaciju boriti do samog kraja, to jest do demokratske konvencije krajem jula u Filadelfiji.
Po rubovima medija glavnog toka, međutim, sve je više sumnji da su preliminarni izbori unutar Demokratske partije brutalno pokradeni u korist Hilari Klinton, što izbornim smicalicama što direktnom krađom glasova.
Kalifornija, u kojoj je Klintonova ubedljivo trijumfovala (55,8 odsto prema 43,2 za Bernija Sandersa) iako su ankete pokazivale da su njih dvoje bezmalo izjednačeni, predstavlja poslednji u nizu primera smicalica kojima se pribeglo kako bi Sandersu bila uskraćena pobeda. Ukratko i sa nužnim simplifikacijama, pravila kažu da na tamošnjim izborima mogu da glasaju i glasači registrovani kao demokrate, i oni koji su registrovani kao nezavisni. Stvar je, međutim, u tome što nezavisni glasači – koji inače Sandersa podržavaju sa 68 prema samo 26 odsto za Klintonovu – na glasačkim mestima neće dobiti tzv. „kros-over“ listić na kome su imena ovo dvoje kandidata ako ga eksplicitno ne zatraže, već drugu vrstu listića na kojima uopšte nema imena demokratskih predsedničkih kandidata. Strana 49 priručnika za članove biračkih odbora, naime, kaže: „Nezavisni glasači moraju da zatraže kros-over listić od člana biračkog odbora. Nemojte im ponuditi kros-over listić ako ga ne zatraže.“ Kako mnogi nezavisni glasači nisu bili upoznati sa ovim pravilima, tako su i ostali bez mogućnosti da glasaju, pa je Berni Sanders ostao bez brojnih glasova.
Ali sasvim je moguće da je bilo i direktne krađe glasova. U svakom slučaju, ona je tehnički sasvim moguća – u mnogim saveznim državama uopšte se i ne glasa na klasičnim glasačkim listićima već se izbor ukucava u glasačke mašine, kompjutere koji su u 47 od 50 saveznih država zastareli, što ih čini podložnim hakovanju i manipulaciji rezultata koja ne ostavlja tragove (ovo je svojevremeno, uživo na televiziji „Foks“, demonstrirao jedan profesor Univerziteta Prinston). Tragove pak ostavlja razlika između rezultata egzit polova, veoma egzaktnih anketa koje se vrše među biračima po izlasku sa biračkih mesta, i zvanično utvrđenih rezultata; ako je razlika veća od statističke greške, rezultat postaje sumnjiv. Ove godine, ista agencija radila je izlazne ankete i za demokratske i za republikanske preliminarne izbore. Kod republikanaca su konačni ishod pogađali bezmalo u procenat; kod demokrata, međutim, od 16 analiziranih država u studiji na koju smo naišli, u 50 odsto slučajeva rezultati su bili veoma sumnjivi, daleko iznad statističke greške koja iznosi oko pet odsto. I svaki put, po pravilu, u korist Hilari Klinton…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *