Печат недеље

ИсисИД јавно спалила 19 жена

Терористи из Исламске државе јавно су спалили 19 језидских жена у ирачком граду Мосул, јер су одбиле да им служе као сексуалне робиње. Бруталном погубљењу присуствовало је више стотина локалних становника, али нису ништа могли да учине како би спасли несрећне жене. Исламска држава својим ригидним тумачењем ислама оправдава бројне злочине, укључујући и бруталне облике смртне казне. Муслимани сунити који су настањени на просторима под њиховом контролом приморани су да живе под тим правилима, или да буду протерани или убијени, док су етничке и верске мањине брутално прогоњене. Језиди, етничка група са сопственом религијом, сматрају се поклоницима ђавола и међу најпрогањанијим су заједницама у Исламској држави. Хиљаде њихових и курдских жена заробљених од бораца Исламске државе приморане су да постану сексуалне робиње терориста.

Брент нафтаЦена „брента“ скочила на 51 долар

Цена сирове нафте из Северног мора „брент“ достигла је 51 долар по барелу, што је највише у последњих осам месеци, пре свега захваљујући смањеној производњи нафте у Нигерији. Производња нафте „бони лајт“ у Нигерији смањена је за око 170.000 барела дневно због напада на нафтоводе, наводи агенција „Ројтерс“. На више од 50 долара по барелу скочила је и цена америчке сирове нафте „вест тексас интермедијет“. Према истраживањима медија, америчке залихе нафте пале су прошле недеље за 3,5 милиона барела, а иначе се смањују већ трећу недељу заредом. Од како је достигла најнижу цену у последњих дванаест година од 27 долара за барел у јануару, нафта је поскупела скоро двоструко, али је и даље далеко испод рекордне цене више од стотину долара за барел, колико је било 2014. године.

Савамала

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије ове среде нови-стари премијер Александар Вучић рекао је да је несумњиво да су за незаконито рушење (незаконитих) објеката у Савамали у постизборној ноћи 24. на 25. април одговорни „највиши органи градске власти у Београду“, и да ће због тога сносити и кривичну, и прекршајну, и политичку одговорност.
Вучић није желео да поименце прецизира ко је одговоран, остављајући то полицији и тужилаштву да учине када се оконча истрага: „Неважно је ко су ситни извршиоци. Што се тиче ad personam, за то ћете морати да сачекате надлежне државне органе.“

Партија слободе оспорила резултате председничких избора

Аустријска Партија слободе оспорила је резултате председничких избора на којима је њен кандидат Норберт Хофер изгубио од бившег лидера Партије зелених Александера Ван дер Белена са минималном разликом од 0,6 одсто у освојеним гласовима. Жалбу написану на 150 страница са доказима који упућују на то да је дошло до грешака приликом „обраде гласачких листића“ које су нанеле штету Хоферу, ФПО је поднела Уставном суду Аустрије, месец дана по завршетку избора. Ове грешке, како наводе из Партије слободе, утицале су на коначни изборни резултат, односно – исход председничких избора у Аустрији.

ШАРАПОВА СУСПЕНДОВАНА НА ДВЕ ГОДИНЕ

Међународна тениска федерација суспендовала је руску тенисерку Марију Шарапову на две године због тога што је почетком 2016. била позитивна на лек мелдонијум, који је од 1. јануара стављен на листу забрањених супстанци. Ова пресуда значи да некадашња најбоља играчица света неће моћи да учествује на олимпијади у Бразилу.

Сви дуплирали совјетски БДП, сем Украјине

Од совјетских република једина Украјина није достигла економски ниво из последње године постојања СССР. Наиме, Русија, Казахстан, Узбекистан и Белорусија су удвостручили и утростручили БДП који су имали у години распада СССР-а, док је према оцени Азгануша Миграњана, економског експерта за бивши Совјетски Савез, изузета једино Украјина, која и даље пада.

Мали Сиријци у Турској шију униформе за ИД

Деца из Сирије, старости од 9 до 13 година, коју је избеглички талас донео у Турску, раде у фабрикама које шију униформе за припаднике терористичке формације Исламска држава, пише британски лист „Дејли мејл“.
Лист наводи да су родитељи на то принуђени због беспарице и да мали Сиријци раде дневно и по 12 сати за 40 лира. Фабрика припада сиријском бизнисмену Абу Закурију и налази се у турском граду Антакија, уз границу са Сиријом, што му омогућава да тргује и са другим терористичким групацијама – са Ахрар аш-Шам и сиријском Ал Каидом (Џебхат ан-Нусра).
Сам власник не крије да му се више исплати да тргује војним униформама него „цивилном одећом“.
По показатељима УНИЦЕФ-а, у Турској се налази три милиона избеглица из Сирије и 80 одсто њихове деце нема прилику да похађа школу.

Хилари против Трампа

Сезона америчких прелиминарних избора се, после овог суперуторка, практично приближила крају. Доналд Трамп је и дефинитивно освојио довољно делегата да би постао (неочекивани и нежељени) председнички кандидат Републиканске партије, а победом у Калифорнији Хилари Клинтон је практично обезбедила председничку номинацију Демократске партије, иако се Трампов демократски пандан Берни Сандерс – још један кандидат кога естаблишмент нипошто не жели – и даље не предаје, најављујући да ће се за своју номинацију борити до самог краја, то јест до демократске конвенције крајем јула у Филаделфији.
По рубовима медија главног тока, међутим, све је више сумњи да су прелиминарни избори унутар Демократске партије брутално покрадени у корист Хилари Клинтон, што изборним смицалицама што директном крађом гласова.
Калифорнија, у којој је Клинтонова убедљиво тријумфовала (55,8 одсто према 43,2 за Бернија Сандерса) иако су анкете показивале да су њих двоје безмало изједначени, представља последњи у низу примера смицалица којима се прибегло како би Сандерсу била ускраћена победа. Укратко и са нужним симплификацијама, правила кажу да на тамошњим изборима могу да гласају и гласачи регистровани као демократе, и они који су регистровани као независни. Ствар је, међутим, у томе што независни гласачи – који иначе Сандерса подржавају са 68 према само 26 одсто за Клинтонову – на гласачким местима неће добити тзв. „крос-овер“ листић на коме су имена ово двоје кандидата ако га експлицитно не затраже, већ другу врсту листића на којима уопште нема имена демократских председничких кандидата. Страна 49 приручника за чланове бирачких одбора, наиме, каже: „Независни гласачи морају да затраже крос-овер листић од члана бирачког одбора. Немојте им понудити крос-овер листић ако га не затраже.“ Како многи независни гласачи нису били упознати са овим правилима, тако су и остали без могућности да гласају, па је Берни Сандерс остао без бројних гласова.
Али сасвим је могуће да је било и директне крађе гласова. У сваком случају, она је технички сасвим могућа – у многим савезним државама уопште се и не гласа на класичним гласачким листићима већ се избор укуцава у гласачке машине, компјутере који су у 47 од 50 савезних држава застарели, што их чини подложним хаковању и манипулацији резултата која не оставља трагове (ово је својевремено, уживо на телевизији „Фокс“, демонстрирао један професор Универзитета Принстон). Трагове пак оставља разлика између резултата егзит полова, веома егзактних анкета које се врше међу бирачима по изласку са бирачких места, и званично утврђених резултата; ако је разлика већа од статистичке грешке, резултат постаје сумњив. Ове године, иста агенција радила је излазне анкете и за демократске и за републиканске прелиминарне изборе. Код републиканаца су коначни исход погађали безмало у проценат; код демократа, међутим, од 16 анализираних држава у студији на коју смо наишли, у 50 одсто случајева резултати су били веома сумњиви, далеко изнад статистичке грешке која износи око пет одсто. И сваки пут, по правилу, у корист Хилари Клинтон…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *