Pečat nedelje

Evropski parlament tužen sudu

Evropski parlamentGrupa od 29 novinara akreditovanih u Briselu podnela je Sudu pravde EU tužbu protiv Evropskog parlamenta, tražeći pristup dokumentima o tome na koji način parlamentarci troše novac iz budžeta. Novinari su Parlamentu podneli zahtev za kopije dokumenata o detaljima troškova parlamentaraca u skladu sa zakonom o slobodnom pristupu informacijama. „Ne tražimo pristup informacijama o tome kako poslanici troše svoje plate koje su i namenjene njihovoj privatnoj potrošnji. Tražimo pristup dokumentima sa detaljima o tome kako troše dodatne isplate koje dobijaju preko redovnih plata, i to samo dodataka isplaćenih za troškove obavljanja dužnosti izabranih predstavnika evropskih građana“, navela je grupa koja je podnela tužbu. Njima je Parlament u septembru odbio da omogući pristup pomenutim dokumentima pod različitim izgovorima od toga da sadrže personalne podatke, do toga da su poverljivi.

NATO NAM VRATIO NAŠE NEBO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg velikodušno nam je 20. novembra, tokom posete Srbiji, vratio kontrolu nad našim nebom kao nagradu zbog bezrezervne posvećenosti Beograda dijalogu s vlastima u Prištini, i kao dokaz „poboljšanih odnosa Srbije i NATO“. „Od danas KFOR u potpunosti relaksira zonu vazdušne bezbednosti. To znači da su ograničenja koja važe od 1999. sada ukinuta. Ovo je konkretan izraz poboljšanih odnosa Srbije i NATO“, izjavio je Stoltenberg posle razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Beograd je kontrolu nad svojim celokupnim nebom izgubio posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma i prekida NATO bombardovanja 1999. godine. Pored toga što su se tada vojska i srpska policija povukli sa Kosova, Kumanovskim sporazumom definisana je zona bezbednosti od pet kilometara na kopnu i 25 kilometara u vazduhu unutar centralne Srbije, na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova. Vučić je izjavio da će ukidanjem restrikcija Srbija kontrolisati svoj celokupan vazdušni prostor i da će to doprineti zaštiti zemlje. Istakavši da se već 16 godina na srpskim radarima ne vide Vranje i Leskovac, Vučić je dodao da će Srbija u narednim nedeljama moći da postavi sve merne instrumente i radare. „Postavljanjem tih radara imaćemo bolju policijsku i vojnu zaštitu našeg neba, a ne moram da govorim da je to jedna od ključnih stvari u pripremi odbrane i suvereniteta naše zemlje“, istakao je Vučić.

Britanija i EU

ZastavePariski teroristički napad mogao bi da proizvede još jednu žrtvu: Evropsku uniju u njenom sadašnjem obliku.
Za razliku od anketa sprovođenih u junu, julu i septembru, istraživanje javnog mnjenja koje je realizovao institut ORB posle pariskog napada pokazuje da bi većina od 52 odsto Britanaca na referendumu glasala za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, naspram 48 odsto koji su za ostanak.
Referendum u Velikoj Britaniji o njenom izlasku ili ostanku u Uniji biće održan najkasnije do kraja 2017. godine ukoliko pre toga ne bude postignut dogovor o njenom temeljnom redefinisanju, što ostali evropski lideri (zasad) odbijaju.
Velika Britanija je, inače, druga po veličini ekonomija u EU.

Mafija ponudila zaštitu od ISIS-a

DJOVANI GAMBINOSin njujorškog mafijaškog bosa izdao je oštro upozorenje Islamskoj državi rekavši da će, ukoliko planiraju napade u Njujorku, imati posla sa sicilijanskom mafijom. Đovani Gambino, ključna figura Gambino porodice, rekao je da je mafija u mnogo boljoj poziciji od zvaničnih bezbednosnih organizacija, kao što su FBI i Nacionalna bezbednost, da Njujorčanima pruži neophodnu zaštitu. „Oni često deluju prekasno ili ne uspevaju da vide celu sliku zbog nedostatka ’ljudske inteligencije’“, izjavio je on u intervjuu za mrežu En-Bi-Si, dodajući da činjenice da mafija jako dobro poznaje dešavanja i da ima dobru interakciju sa lokalnim stanovništvom predstavljaju veću prednost od najnovijih tehnologija prismotre. „Svet je danas opasno mesto, ali žitelji njujorških četvrti sa sicilijanskim vezama bi trebalo da se osećaju bezbedno. Mi obezbeđujemo naše prijatelje i porodice od ekstremista i terorista, pre svega od brutalne, psihopatske organizacije koja sebe naziva Islamskom državom“, rekao je on.

Moskva protiv sajentologa

SajentoloziOno što se ne usuđuje niko u SAD, učinio je gradski sud u Moskvi: presudio je da se moćna, kontroverzna i tajnovita Sajentološka crkva izbaci iz Rusije.
Naročito je interesantno što je sud, donoseći ovu odluku, uvažio tvrdnju ruskog Ministarstva pravde da je izraz sajentologija zapravo robna marka, te da se stoga i ne može smatrati verskom organizacijom koju pokriva ustavna odredba o slobodi veroispovesti.
Sajentološku „crkvu“ osnovao je, inače, pisac naučne fantastike L. Ron Habard 1953. godine u Nju Džersiju, a njeno bizarno učenje zasnovano je na mešavini verovanja u vanzemaljce koji su pohodili našu planetu i besmrtnost ljudskih duša koje su zaboravile svoju pravu prirodu. Sedište „crkve“ danas se nalazi u Holivudu, njeni članovi su mnoge holivudske zvezde poput Toma Kruza i Džona Travolte, a brojne grupe i organizacije povezane s njom plaćaju licence za upotrebu sajentoloških tehnologija i robnih marki, što joj donosi godišnji obrt od oko pola milijarde američkih dolara.

MIGRANTSKI TALAS ĆE RASTI TOKOM ZIME

Nenad Popovic„Uprkos očekivanjima da će priliv migranata splasnuti sa hladnijim vremenom, poslednji izveštaji ruskih i nemačkih bezbednosnih službi govore baš suprotno – priliv migranata u Evropu će rasti tokom zimskih meseci“, istakao je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, u intervjuu za ruski radio „Ruska služba novosti“. „Evropska unija uvodi sve rigoroznije mere kontrole granica i uskoro će potpuno obustaviti prihvat migranata. To znači da će svi migranti koji ne uspeju da se domognu zemalja zapadne Evrope, ostati trajno na Balkanu, a najveći deo njih u Srbiji“, rekao je Popović.
Komentarišući nove mere za propuštanje migranata na makedonskoj i srpskoj granici, predsednik SNP je istakao da je nemoguće izvršiti podelu migranata na izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja i ekonomske migrante. „Nemoguće je izvršiti takvu podelu, kao što je nemoguće znati da li se među migrantima nalaze potencijalni teroristi, jer su nepoznati identiteti ljudi koji svakodnevno ulaze na teritoriju naše zemlje. Najviše migranata ulazi bez ličnih dokumenata u Srbiju, dakle nelegalno, najčešće se registruju pod imenom Ahmed, i skoro svi kažu da su rođeni 1. januara“, objašnjava Popović.

Ruska berza na najvišem nivou od 2008.

Moskovska berzaIndeks moskovske berze MICEX dostigao je najviši nivo u poslednjih sedam godina, što je verovatno posledica približavanja Rusije i Zapada u borbi protiv Islamske države na Bliskom istoku. Trgovci polažu nade da bi sadašnje približavanje moglo dovesti do ukidanja sankcija protiv Moskve. MICEX je dostigao 1.865 poena 23. novembra i u ovoj godini je porastao za 33 odsto. Ruski indeks RTS, koji se obračunava u dolarima, dostigao je 900 poena i od početka novembra se povećao za šest odsto, a od početka godine za 13 procenata. O usponu ruske privrede svedoči i prošlonedeljna procena američke investicione banke „Goldman Saks“, koja je svojim klijentima preporučila da kupuju rublje, jer će ova valuta u narednoj godini biti među najboljima po performansama.

Američki rat u Bosni

Jasusi AkasiSvedočeći na suđenju bivšem zapovedniku Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, u Hagu, nekadašnji mirovni izaslanik UN u bivšoj Jugoslaviji, Japanac Jasuši Akaši rekao je da vlada u Sarajevu, uz ohrabrenje Sjedinjenih Američkih Država, tokom ratnih sukoba nije želela primirje u Bosni i Hercegovini.
Akaši je posvedočio i da su Armiju BiH Alije Izetbegovića, uprkos embargu UN, naoružavale SAD, Nemačka i neke islamske zemlje, ali i da zaštićene, demilitarizovane zone u BiH – njih šest ukupno, uključujući Sarajevo i Srebrenicu – zapravo nisu bile demilitarizovane.
Slično priznanje da SAD nisu želele mir u Bosni ovih dana je stiglo i od bivšeg premijera Švedske Karla Bilta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *