Pečat nedelje

Dogovor o isporuci „S-300“

„Rusija i Iran postigli su dogovor o isporuci protiv-vazdušnih sistema S-300“, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov, dodajući da je preostalo da se razjasne samo neki tehnički detalji. „Kako stvari sada stoje, ovo pitanje je zatvoreno. Postigli smo pun dogovor o tome sa svojim iranskim partnerima. Pitanje je suštinski rešeno, ostatak su samo tehnički detalji“ , rekao je. Rusija će ove sofisticirane rakete Iranu isporučiti kasnije u toku godine.

Laže ko kaže – da je Turčin

Poziv koji je nedavno preko pojedinih novopazarskih portala i medija upućen građanima ovog dela Srbije da se izjasne kao Turci otvorio je ozbiljnu polemiku oko nacionalnog identiteta Bošnjaka i njihovih istorijskih korena, te je za celo ovo zamešateljstvo okrivljeno Udruženje Turaka. Iako predsednik Udruženja Turaka u Srbiji Alija Šahović tvrdi da je poziv bio upućen samo građanima turskih korena i motivisan turskim investicijama, sandžačka čaršija je u pozadini ove „provokacije“ prepoznala njegovu ideju da sakupi „dovoljan broj Turaka“ kako bi od države zatražio da prizna tursku nacionalnu manjinu. Iako je u Srbiji, po poslednjem popisu, registrovan zanemarljiv broj Turaka, sastavljači spiska su se pohvalili sa nekoliko stotina preobraćenih Bošnjaka, što je unelo dodatnu paniku među građane Novog Pazara. Oni su insistirali da se nesporazum oko Turaka i Bošnjaka do kraja razjasni.
Kada je „ta stvar“ stigla dotle da su i autoriteti iz sveta nauke otvorili ovo pitanje, insistirajući na zaključku da se od jedne manjine ne mogu praviti dve, Alija Šahović je za „Al Džaziru“ zavapio: „Kunem vam se da smo pozvali samo one koji imaju turske korene“.

Sa Živkovićem za očuvanje jezika

Prvotimac „Partizana“ Andrija Živković jedan je od promotora akcije „Negujmo srpski jezik“.
Prvi poduhvat (cilj akcije je negovanje i zaštita srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti) jeste kampanja u kojoj poznate ličnosti, isticanjem različitih jezičkih pouka, podstiču građane da vode računa o tome kako pišu i govore kako bi se podigao nivo svesti o značaju ispravnog pisanja i govora.
U okviru kampanje započete u aprilu 2015. godine, uz učešće Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Biblioteke grada Beograda, izrađeni su edukativni posteri sa fotografijama poznatih ličnosti i odgovarajućom jezičkom poukom. Posteri su izloženi u bibliotekama, školama, na fakultetima, reklamnim panoima, bilbordima u gradskom prevozu.

Vojna ili pokazna vežba

Evropska unija pokušava da zabrani Srbiji da održi zajedničku vojnu vežbu s Vojskom Rusije.
Kako prenosi briselski portal Euraktiv, na vesti da će Srbija, Rusija i Belorusija u septembru učestvovati na vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo“ na ruskoj teritoriji, te da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio i zajedničke taktičke vežbe ruskih i srpskih vazdušnodesantnih specijalaca sledeće godine, Maja Kocijančić, portparolka EU komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana, izjavila je: „U sadašnjim okolnostima takva zajednička vojna vežba poslala bi pogrešan signal. Očekujemo da Srbija postupa u skladu sa svojim obavezama prema EU i procesom pristupanja.“
Mimo uobičajene prakse, na izjavu Maje Kocijančić istog dana reagovalo je naše Ministarstvo odbrane podužim saopštenjem koje u delovima zvuči kao pravdanje ali se u suštini svodi na poruku da ćemo uraditi ono što je u našem interesu. U saopštenju je, naime, istaknuto da „Ministarstvo odbrane trenutno ima najrazvijeniju saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i državama EU, sa kojima na bilateralnom i multilateralnom planu učestvujemo na više od polovine od ukupnog broja međunarodnih vežbi na godišnjem nivou“, da, „kada je reč o aktivnostima sa oružanim snagama Ruske Federacije, Ministarstvo odbrane im poklanja istovetnu pažnju kao i drugim ključnim partnerima, ali u ovom momentu, to nije ni približno na nivou koji ostvarujemo sa drugim partnerima“, i najzad: „Ministarstvo odbrane Srbije ističe da vodi balansiranu spoljnu politiku i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju najboljih mogućih odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Republike Srbije, četiri stuba spoljne politike i definisanim nacionalnim interesima.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *