Печат недеље

Договор о испоруци „С-300“

„Русија и Иран постигли су договор о испоруци против-ваздушних система С-300“, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Михаил Богданов, додајући да је преостало да се разјасне само неки технички детаљи. „Како ствари сада стоје, ово питање је затворено. Постигли смо пун договор о томе са својим иранским партнерима. Питање је суштински решено, остатак су само технички детаљи“ , рекао је. Русија ће ове софистициране ракете Ирану испоручити касније у току године.

Лаже ко каже – да је Турчин

Позив који је недавно преко појединих новопазарских портала и медија упућен грађанима овог дела Србије да се изјасне као Турци отворио је озбиљну полемику око националног идентитета Бошњака и њихових историјских корена, те је за цело ово замешатељство окривљено Удружење Турака. Иако председник Удружења Турака у Србији Алија Шаховић тврди да је позив био упућен само грађанима турских корена и мотивисан турским инвестицијама, санџачка чаршија је у позадини ове „провокације“ препознала његову идеју да сакупи „довољан број Турака“ како би од државе затражио да призна турску националну мањину. Иако је у Србији, по последњем попису, регистрован занемарљив број Турака, састављачи списка су се похвалили са неколико стотина преобраћених Бошњака, што је унело додатну панику међу грађане Новог Пазара. Они су инсистирали да се неспоразум око Турака и Бошњака до краја разјасни.
Када је „та ствар“ стигла дотле да су и ауторитети из света науке отворили ово питање, инсистирајући на закључку да се од једне мањине не могу правити две, Алија Шаховић је за „Ал Џазиру“ завапио: „Кунем вам се да смо позвали само оне који имају турске корене“.

Са Живковићем за очување језика

Првотимац „Партизана“ Андрија Живковић један је од промотора акције „Негујмо српски језик“.
Први подухват (циљ акције је неговање и заштита српског језика, писма, опште језичке културе и писмености) јесте кампања у којој познате личности, истицањем различитих језичких поука, подстичу грађане да воде рачуна о томе како пишу и говоре како би се подигао ниво свести о значају исправног писања и говора.
У оквиру кампање започете у априлу 2015. године, уз учешће Секретаријата за културу града Београда, Филолошког факултета Универзитета у Београду и Библиотеке града Београда, израђени су едукативни постери са фотографијама познатих личности и одговарајућом језичком поуком. Постери су изложени у библиотекама, школама, на факултетима, рекламним паноима, билбордима у градском превозу.

Војна или показна вежба

Европска унија покушава да забрани Србији да одржи заједничку војну вежбу с Војском Русије.
Како преноси бриселски портал Еурактив, на вести да ће Србија, Русија и Белорусија у септембру учествовати на војној вежби „Словенско братство“ на руској територији, те да је руски министар одбране Сергеј Шојгу предложио и заједничке тактичке вежбе руских и српских ваздушнодесантних специјалаца следеће године, Маја Коцијанчић, портпаролка ЕУ комесара за преговоре о проширењу Јоханеса Хана, изјавила је: „У садашњим околностима таква заједничка војна вежба послала би погрешан сигнал. Очекујемо да Србија поступа у складу са својим обавезама према ЕУ и процесом приступања.“
Мимо уобичајене праксе, на изјаву Маје Коцијанчић истог дана реаговало је наше Министарство одбране подужим саопштењем које у деловима звучи као правдање али се у суштини своди на поруку да ћемо урадити оно што је у нашем интересу. У саопштењу је, наиме, истакнуто да „Министарство одбране тренутно има најразвијенију сарадњу са Сједињеним Америчким Државама и државама ЕУ, са којима на билатералном и мултилатералном плану учествујемо на више од половине од укупног броја међународних вежби на годишњем нивоу“, да, „када је реч о активностима са оружаним снагама Руске Федерације, Министарство одбране им поклања истоветну пажњу као и другим кључним партнерима, али у овом моменту, то није ни приближно на нивоу који остварујемо са другим партнерима“, и најзад: „Министарство одбране Србије истиче да води балансирану спољну политику и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју најбољих могућих односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са прокламованом војном неутралношћу Републике Србије, четири стуба спољне политике и дефинисаним националним интересима.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *