Pečat nedelje

Tesla, a ne Kandić

Nikola Tesla je dobio ulicu u centru većinski albanske opštine Klina. Da slavni Srbin baš u ovom mestu dobije ulicu, izborio se Božidar Šarković, srpski odbornik u SO Klina. To nije bio lak posao jer su albanske stranke, na dan glasanja, a mimo procedure, Teslino ime zamenile predlogom da jedina gradska ulica u kojoj su Srbi većina nosi naziv Nataše Kandić, osnivača beogradskog Fonda za humanitarno pravo.
Debata da li ulicu više zaslužuje Nikola Tesla ili Nataša Kandić u Skupštini opštine Klina, s nekoliko pauza, trajala je dva sata. Šarković je govorio da će problem podići na najviši nivo, a šefovi odborničkih grupa albanskih partija i „Samoopredeljenja“, koji imaju većinu, tražili su da se predlog stavi na glasanje. Kako je „Vestima“ potvrdio ovaj odbornik – „Tek kada se u priči o ulicama spomenulo ime premijera Srbije Aleksandra Vučića, Albanci su pristali na dogovor.“

Ukrajina kao Slavonija

Bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je da, ako je Rusija ozbiljna u vezi s traženjem rešenja za konflikt u Ukrajini, treba da bude spremna da podrži raspoređivanje pripadnika međunarodne mirovne misije i snaga, napominjući da je koristan model za takav pristup nadohvat ruke i podsetio na događaje 90-ih u Jugoslaviji i Istočnu Slavoniju i misiju UNTAES.
„I prilično slično ruskom predsedniku Vladimiru Putinu danas kada je reč o ukrajinskom pitanju, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević tvrdio je da se pitanje može rešiti samo putem direktnih pregovora između slavonskih Srba i hrvatske vlade u Zagrebu. Realnost je, naravno, bila da Srbi potpuno zavise od političke, vojne i ekonomske podrške Miloševićeve Srbije“, naveo je Bilt. Kako je rekao, Milošević je na kraju pristao na raspoređivanje pripadnika misije i snaga UN.
Bilt je pravilno uočio sličnosti između dva predsednika, ali da je produbio misao, suštinu njihovog otpora prihvatanju zapadnih „korisnih“ modela pre bi mogao naći u državničkom stavu da suverena zemlja nije i poslušnička zemlja.

Kusturica odgovara Bakiru

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica izjavio je da on ne može biti izdajnik naroda kojem pripada bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, jer nigde, kako kaže, nije upisan kao pripadnik tog naroda. „To je čista mržnja… oni me proganjaju još od 1981. godine“, rekao je Kusturica, reagujući na izjavu Izetbegovića koji ga je nazvao velikim izdajnikom bošnjačkog naroda. „To je čista mržnja! Oni nemaju šta da rade, njima je dosadno, niti imaju naftu, niti imaju rudnike, pa moraju da smišljaju neko zlo. Nije to ništa novo. Njima je i Ivo Andrić predstavljao najvećeg neprijatelja“, kazao je Kusturica za banjalučke „Nezavisne novine“.

A od Slovenije – milioni evra

Nadležni prvostepeni sud u Ljubljani upravo je presudio da Slovenija kragujevačkoj Grupi Zastava vozila, na ime nezakonito uzurpirane imovine, mora da isplati nadoknadu za prodajno-servisni objekat u Ljubljani, procenjen na oko 2,4 miliona evra, objavio je bizlife.
Kako se navodi, Zastava očekuje znatno veću nadoknadu, uvećanu za kamate obračunate za 24 godine unazad, preciznije za period od 31. januara 1991.
Generalni direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović kaže da će se kragujevačka fabrika, ukoliko drugostepeni sud u Ljubljani, po žalbi države Slovenije, poništi prethodnu presudu, obratiti Sudu u Strazburu, čime u Zastavi, prema njegovim rečima, demonstriraju čvrstu rešenost da povrate ili naplate imovinu širom bivše Jugoslavije.
Zastava, tvrdi Srejović, poseduje validnu dokumentaciju o imovini te fabrike u svim novonastalim državama na prostoru nekadašnje SFRJ.

Četiri veka Romanovih

Povodom navršenih 400 godina od stupanja na ruski presto dinastije Romanovih, na dan mučeništva i proslavljanja Svetog cara Nikolaja Romanova Drugog i njegove porodice u kripti Spomen Hrama Svetog Save otvorena je izložba „Četiri veka doma Romanovih – Buđenje sećanja“.
Izložba je otvorena posle Svete Arhijerejske Liturgije koju je služio Patrijarh srpski Irinej u velikoj Crkvi Spomen Hrama.
Izložba je koncipirana kao dnevnik vizuelnih beleški koje podsećaju da je period vladavine Romanovih ostavio dubok trag u istoriji ne samo Ruskog carstva, već i čitavog sveta.
Postavka je sklopljena iz bloka istorijskih fotografija Karla Bule, koji je u dužem periodu bio zvanični fotograf Carskog dvora, a delom od originalnih fotografija, reprodukcija, kopija umetničkih slika i grafika.
Izložbu (traje do 30. jula) otvorili su patrijarh Irinej i predsednik Tomislav Nikolić, a pored gostiju iz Rusije i uglednih ličnosti iz javnog i političkog života, izložbu su posetili i švedski kralj Karl Gustaf sa suprugom.

Kraljica nacizma

Najtiražniji britanski tabloid, „San“, objavio je video snimak od 20 sekundi iz 1933. godine gde se vidi kako sadašnja kraljica Elizabeta II, tada sedmogodišnja devojčica, pozdravlja nacističkim pozdravom. Snimak pokazuje da je zapravo reč o porodičnom gestu britanske kraljevske porodice; uz Elizabetu, naime, hitlerovski su svoju desnu ruku uzdigli i kraljica majka Elizabeta, sestra Margaret i stric, budući kralj Edvard VIII koji se u Nemačkoj 1937, godinu dana pošto je abdicirao, i sastao sa Adolfom Hitlerom.
„Razočaravajuće je što je fotografija snimljena pre osam decenija, koja izgleda potiče iz lične porodične arhive Njenog kraljevskog visočanstva, dobijena i što se eksploatiše na ovaj način“, negodovala je Bakingemska palata u (neuspelom) pokušaju da umanji štetu otkrića tabloida „San“.
„San“ je, inače, ovim otkrićem zapravo pokazao da britansko kraljevsko simpatisanje nacizma iskazuje zabrinjavajući kontinuitet – pre deset godina, naime, objavili su fotografiju princa Harija u uniformi sa kukastim krstom.

NENAD POPOVIĆ: POLITIČARI DA UČE OD SELJAKA

„Kukujevci su jedino mesto u Srbiji gde nema nezaposlenih. Ono je najbolji primer da Srbiji nisu neophodni ni Evropska unija, ni Rusija, ni Amerika, da bi bila uspešna. Za uspeh je u Srbiji dovoljna mudrost, sloga i vredan rad srpskog seljaka. Došao sam da razgovaram sa čelnicima ovog sela i da čujem šta je njihov ‚recept‘ za to da svaki čovek u ovom selu ima posao“, izjavio je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije prilikom posete selu Kukujevci kod Šida.
Popović je poručio da su „osnova svakog uspeha rad i dobra organizacija“ ukazujući na činjenicu da ljudi u ovom selu vredno rade na polju, bave se uzgojem i preradom duvana, ratarstvom, voćarstvom. Zahvaljujući uspešnim preduzetnicima koji su u Kukujevcima pokrenuli privatni biznis – mladi ne „beže“ u Beograd, već ostaju u Kukujevcima gde rade u modernim fabrikama koje izvoze svoje proizvode u Rusiju i Evropsku uniju.
„Pozivam Vladu Srbije da održi sednicu vlade u selu Kukujevci kako bi svi ministri i političari mogli da nauče od srpskog seljaka kako se otvaraju nova radna mesta“, zaključio je Popović.

Posle 55 godina, Kuba u Vašingtonu

Posle 55 godina SAD i Kuba započinju novu fazu međusobnih odnosa otvaranjem ambasada u Havani i Vašingtonu. Otvaranjem ambasade SAD, osoblje američke Sekcije interesa na Kubi dobiće status diplomatskog, a Švajcarska će prestati da bude zvanični posrednik između Havane i Vašingtona.
Zvanična Havana tvrdi da su Amerikanci nezakonito držali Kubu u ekonomskoj blokadi i traži da joj Vašington isplati obeštećenje koje bi, kako su izračunali kubanski eksperti, trebalo da iznosi 121 milijardu dolara.

 

3 komentara

  1. Slavonija nije Zapadni Srem i Baranja. Pošto poznajem svako selo
    Baranje i Zapadnog Srema i znam u čijem su sastavu bile do stvaranja Banovina i Republika nakon drugog svetsog rata ti predeli su originalno SRPSKO VOJVODSTVO koje su stvorili Srbi u
    Sremskim Karlovcima. Originalna Slavonija zapadni delovi sprstva
    bili vu vojna krajina u sastavu Austro Ugarske carevine. Megalomanska ideja Regenta Aleksandra dovela je do ovog stanja u Srpstvu danam tamo neki Bilt kroji i određuje gde nam je i kolika
    je država Srbija. Probleme tražimo u našim neznanjima i lako prihvatanje tuđih ideja i načina življenja. Vreme zahteva stvaranja nove snažne države Srbije uz pomoć jedino iskrenog prijatelja ruskog naroda.

  2. Tesla to zasluzuje jer je zaduzio celo covecanstvo a srbin je.. da ne duzim mnogo dobio sam jedan odlican link u vidu slike na twiteru, lepo napisano ko je pametan njemu dosta receno ovo je link: http://s12.postimg.org/pp6ueag31/Strpce.jpg postavite ga na facebooku, twiteru, instagramu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *