Печат недеље

Тeсла, а не Кандић

Никола Тесла је добио улицу у центру већински албанске општине Клина. Да славни Србин баш у овом месту добије улицу, изборио се Божидар Шарковић, српски одборник у СО Клина. То није био лак посао јер су албанске странке, на дан гласања, а мимо процедуре, Теслино име замениле предлогом да једина градска улица у којој су Срби већина носи назив Наташе Кандић, оснивача београдског Фонда за хуманитарно право.
Дебата да ли улицу више заслужује Никола Тесла или Наташа Кандић у Скупштини општине Клина, с неколико пауза, трајала је два сата. Шарковић је говорио да ће проблем подићи на највиши ниво, а шефови одборничких група албанских партија и „Самоопредељења“, који имају већину, тражили су да се предлог стави на гласање. Како је „Вестима“ потврдио овај одборник – „Тек када се у причи о улицама споменуло име премијера Србије Александра Вучића, Албанци су пристали на договор.“

Украјина као Славонија

Бивши премијер и министар спољних послова Шведске Карл Билт изјавио је да, ако је Русија озбиљна у вези с тражењем решења за конфликт у Украјини, треба да буде спремна да подржи распоређивање припадника међународне мировне мисије и снага, напомињући да је користан модел за такав приступ надохват руке и подсетио на догађаје 90-их у Југославији и Источну Славонију и мисију УНТАЕС.
„И прилично слично руском председнику Владимиру Путину данас када је реч о украјинском питању, тадашњи председник Србије Слободан Милошевић тврдио je да се питање може решити само путем директних преговора између славонских Срба и хрватске владе у Загребу. Реалност је, наравно, била да Срби потпуно зависе од политичке, војне и економске подршке Милошевићеве Србије“, навео је Билт. Како је рекао, Милошевић је на крају пристао на распоређивање припадника мисије и снага УН.
Билт је правилно уочио сличности између два председника, али да је продубио мисао, суштину њиховог отпора прихватању западних „корисних“ модела пре би могао наћи у државничком ставу да суверена земља није и послушничка земља.

Кустурица одговара Бакиру

Прослављени редитељ Емир Кустурица изјавио је да он не може бити издајник народа којем припада бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, јер нигде, како каже, није уписан као припадник тог народа. „То је чиста мржња… они ме прогањају још од 1981. године“, рекао је Кустурица, реагујући на изјаву Изетбеговића који га је назвао великим издајником бошњачког народа. „То је чиста мржња! Они немају шта да раде, њима је досадно, нити имају нафту, нити имају руднике, па морају да смишљају неко зло. Није то ништа ново. Њима је и Иво Андрић представљао највећег непријатеља“, казао је Кустурица за бањалучке „Независне новине“.

А од Словеније – милиони евра

Надлежни првостепени суд у Љубљани управо је пресудио да Словенија крагујевачкој Групи Застава возила, на име незаконито узурпиране имовине, мора да исплати надокнаду за продајно-сервисни објекат у Љубљани, процењен на око 2,4 милиона евра, објавио је bizlife.
Како се наводи, Застава очекује знатно већу надокнаду, увећану за камате обрачунате за 24 године уназад, прецизније за период од 31. јануара 1991.
Генерални директор Групе Застава возила Драган Срејовић каже да ће се крагујевачка фабрика, уколико другостепени суд у Љубљани, по жалби државе Словеније, поништи претходну пресуду, обратити Суду у Стразбуру, чиме у Застави, према његовим речима, демонстрирају чврсту решеност да поврате или наплате имовину широм бивше Југославије.
Застава, тврди Срејовић, поседује валидну документацију о имовини те фабрике у свим новонасталим државама на простору некадашње СФРЈ.

Четири века Романових

Поводом навршених 400 година од ступања на руски престо династије Романових, на дан мучеништва и прослављaња Светог цара Николаја Романова Другог и његове породице у крипти Спомен Храма Светог Саве отворена је изложба „Четири века дома Романових – Буђење сећања“.
Изложба је отворена после Свете Архијерејске Литургије коју је служио Патријарх српски Иринеј у великој Цркви Спомен Храма.
Изложба је конципирана као дневник визуелних белешки које подсећају да је период владавине Романових оставио дубок траг у историји не само Руског царства, већ и читавог света.
Поставка је склопљена из блока историјских фотографија Карла Буле, који је у дужем периоду био званични фотограф Царског двора, а делом од оригиналних фотографија, репродукција, копија уметничких слика и графика.
Изложбу (траје до 30. јула) отворили су патријарх Иринеј и председник Томислав Николић, а поред гостију из Русије и угледних личности из јавног и политичког живота, изложбу су посетили и шведски краљ Карл Густаф са супругом.

Краљица нацизма

Најтиражнији британски таблоид, „Сан“, објавио је видео снимак од 20 секунди из 1933. године где се види како садашња краљица Елизабета II, тада седмогодишња девојчица, поздравља нацистичким поздравом. Снимак показује да је заправо реч о породичном гесту британске краљевске породице; уз Елизабету, наиме, хитлеровски су своју десну руку уздигли и краљица мајка Елизабета, сестра Маргарет и стриц, будући краљ Едвард VIII који се у Немачкој 1937, годину дана пошто је абдицирао, и састао са Адолфом Хитлером.
„Разочаравајуће је што је фотографија снимљена пре осам деценија, која изгледа потиче из личне породичне архиве Њеног краљевског височанства, добијена и што се експлоатише на овај начин“, негодовала је Бакингемска палата у (неуспелом) покушају да умањи штету открића таблоида „Сан“.
„Сан“ је, иначе, овим открићем заправо показао да британско краљевско симпатисање нацизма исказује забрињавајући континуитет – пре десет година, наиме, објавили су фотографију принца Харија у униформи са кукастим крстом.

НЕНАД ПОПОВИЋ: ПОЛИТИЧАРИ ДА УЧЕ ОД СЕЉАКА

„Кукујевци су једино место у Србији где нема незапослених. Оно је најбољи пример да Србији нису неопходни ни Европска унија, ни Русија, ни Америка, да би била успешна. За успех је у Србији довољна мудрост, слога и вредан рад српског сељака. Дошао сам да разговарам са челницима овог села и да чујем шта је њихов ‚рецепт‘ за то да сваки човек у овом селу има посао“, изјавио је Ненад Поповић, председник Српске народне партије приликом посете селу Кукујевци код Шида.
Поповић је поручио да су „основа сваког успеха рад и добра организација“ указујући на чињеницу да људи у овом селу вредно раде на пољу, баве се узгојем и прерадом дувана, ратарством, воћарством. Захваљујући успешним предузетницима који су у Кукујевцима покренули приватни бизнис – млади не „беже“ у Београд, већ остају у Кукујевцима где раде у модерним фабрикама које извозе своје производе у Русију и Европску унију.
„Позивам Владу Србије да одржи седницу владе у селу Кукујевци како би сви министри и политичари могли да науче од српског сељака како се отварају нова радна места“, закључио је Поповић.

После 55 година, Куба у Вашингтону

После 55 година САД и Куба започињу нову фазу међусобних односа отварањем амбасада у Хавани и Вашингтону. Отварањем амбасаде САД, особље америчке Секције интереса на Куби добиће статус дипломатског, а Швajцарска ће престати да буде званични посредник између Хаване и Вашингтона.
Званична Хавана тврди да су Американци незаконито држали Кубу у економској блокади и тражи да јој Вашингтон исплати обештећење које би, како су израчунали кубански експерти, требало да износи 121 милијарду долара.

 

3 коментара

  1. Славонија није Западни Срем и Барања. Пошто познајем свако село
    Барање и Западног Срема и знам у чијем су саставу биле до стварања Бановина и Република након другог светсог рата ти предели су оригинално СРПСКО ВОЈВОДСТВО које су створили Срби у
    Сремским Карловцима. Оригинална Славонија западни делови спрства
    били ву војна крајина у саставу Аустро Угарске царевине. Мегаломанска идеја Регента Александра довела је до овог стања у Српству данам тамо неки Билт кроји и одређује где нам је и колика
    је држава Србија. Проблеме тражимо у нашим незнањима и лако прихватање туђих идеја и начина живљења. Време захтева стварања нове снажне државе Србије уз помоћ једино искреног пријатеља руског народа.

  2. Tesla to zasluzuje jer je zaduzio celo covecanstvo a srbin je.. da ne duzim mnogo dobio sam jedan odlican link u vidu slike na twiteru, lepo napisano ko je pametan njemu dosta receno ovo je link: http://s12.postimg.org/pp6ueag31/Strpce.jpg postavite ga na facebooku, twiteru, instagramu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *