Pečat nedelje

Božićna poslanica

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej u Božićnoj poslanici pozvao je na mir, opraštanje i ljubav. „Hristovo Roždestvo“, podsetio je patrijarh, „poziva na povratak iskonskim moralnim vrednostima, na uzdržanje, na celomudrenost života mladih, na svetinju braka, podvig, post i molitvu.“
„Ljudsko biće je po prirodi i prizvanju stvoreno za ljubav. A kao što ljudski organizam potrebuje zdravu hranu, to čovek, gubeći pravu ljubav i zdravu hranu, zamenjuje ih surogatima ljubavi i hrane. Takav čovek postaje nesposoban da shvati i prihvati večnu Istinu, Kojoj pevamo na Božić: ‚Roždestvo Tvoje, Hriste Bože naš, obasja svet svetlošću bogopoznanja‘; još manje može takav čovek da shvati i prihvati reči Boga Koji se javio u telu: ‚Ja sam hleb živi koji siđe s neba; ako ko jede od ovoga hleba živeće vavek; i hleb koji ću Ja dati Telo je Moje, Koje ću Ja dati za život sveta‘ (Jn 6, 51). Nije li naše doba ponovo krenulo putem smrti, putem zamenjivanja istine Božje lažju, putem služenja tvari umesto Tvorcu? Zaista, čovek je danas u opasnosti više nego ikada da zameni Boga satanom, lažnim božanstvom i lažnim znanjem, istinsku ljubav onim što Sveti Jovan Bogovidac naziva ‚pohot telesna, i pohot očiju i nadmenost življenja‘ (1. Jn 2, 16). A kada god je čovečanstvo u istoriji kretalo tim putem, neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije.“
Srbima na Kosovu i Metohiji patrijarh je poručio da ostanu tamo da žive.
„I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji i poručujemo im da ostanu da žive na Kosovu sa svojim svetinjama“, naveo je patrijarh u poslanici.
On je naglasio da se u godini koja dolazi moli da bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge i više sloge.
„Takođe se molitveno sećamo i onih koji bilo gde nevino pate i stradaju, kao i arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana, koji u tamnici nepravedno izdržava kaznu“, rekao je patrijarh Irinej.

Orden dr Smilji Avramov

Srpska Pravoslavna Crkva odlikovala je dr Smilju Avramov Ordenom Svetog Save drugog stepena. Kako je u odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda obrazloženo, orden se dodeljuje dr Smilji Avramov, redovnom profesoru Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za delatnu ljubav prema Svetoj Majci Crkvi i srpskom rodu, naročito pokazanu istrajnim svedočenjem Hrista Vaskrslog i naučnim doprinosom na otkrivanju istine o stradanju našeg naroda.
„Kada je Sveti Sinod donosio ovu odluku, vodio se Vašim velikim delom: Vi ste uspeli da na svetlo dana iznesete veliku istinu o stradanju našeg naroda. Vi ste to radili i u vremenima kada je bilo veoma opasno govoriti istinu“, istakao je ovom prilikom patrijarh Irinej.
Orden Svetog Save uručen je i Radomiru Naumovu.

Rogozinov Deda Mraz

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin je na Tviteru postavio novogodišnju čestitku na kojoj Deda Mraz iz svog džaka izbacuje projektile.
„Uoči dočeka Nove 2015. godine obraćam se onima koji misle da mogu da zaustave Rusiju sankcijama ovim rečima: Ostavite moj narod na miru!“, napisao je Rogozin. Prošle godine je na Tviteru, uz sliku balističke rakete, Rogozin napisao: „Našim prijateljima iz NATO želimo Novu godinu.“

Protiv izručenja

Nakon što je Federalni sud Australije odbacio najnoviju žalbu Dragana Vasiljkovića na odluku o izručenju Hrvatskoj, njegov advokat izrazio je sumnju u to da će Vasiljkoviću biti garantovana zaštita prema Ženevskoj konvenciji ukoliko se vrati u Hrvatsku, a sam Kapetan Dragan uputio je srpskoj javnosti dramatični apel: Ako mi ne pomognete, ubiće me u Hrvatskoj. U najnovijem, trećem do sada obraćanju pravosudnim organima Australije od strane Republike Srbije, navodi se da Republika Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima.
Iako je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, koja su, kako stoji u dopisu, evidentirale brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava, pomoćnik ministra pravosuđa Hrvatske Ivan Crnčec izjavio je da Srbija nije u poziciji da ocenjuje hrvatsko pravosuđe, već da je situacija obrnuta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *