Печат недеље

Божићна посланица

Његова светост патријарх српски господин Иринеј у Божићној посланици позвао је на мир, опраштање и љубав. „Христово Рождество“, подсетио је патријарх, „позива на повратак исконским моралним вредностима, на уздржање, на целомудреност живота младих, на светињу брака, подвиг, пост и молитву.“
„Људско биће је по природи и призвању створено за љубав. А као што људски организам потребује здраву храну, то човек, губећи праву љубав и здраву храну, замењује их сурогатима љубави и хране. Такав човек постаје неспособан да схвати и прихвати вечну Истину, Којој певамо на Божић: ‚Рождество Твоје, Христе Боже наш, обасја свет светлошћу богопознања‘; још мање може такав човек да схвати и прихвати речи Бога Који се јавио у телу: ‚Ја сам хлеб живи који сиђе с неба; ако ко једе од овога хлеба живеће вавек; и хлеб који ћу Ја дати Тело је Моје, Које ћу Ја дати за живот света‘ (Јн 6, 51). Није ли наше доба поново кренуло путем смрти, путем замењивања истине Божје лажју, путем служења твари уместо Творцу? Заиста, човек је данас у опасности више него икада да замени Бога сатаном, лажним божанством и лажним знањем, истинску љубав оним што Свети Јован Боговидац назива ‚похот телесна, и похот очију и надменост живљења‘ (1. Јн 2, 16). А када год је човечанство у историји кретало тим путем, неминовно се налазило у предворју своје катастрофе и пред пропашћу своје цивилизације.“
Србима на Косову и Метохији патријарх је поручио да остану тамо да живе.
„И овог Божића смо заједно са својом браћом и сестрама на Косову и Метохији и поручујемо им да остану да живе на Косову са својим светињама“, навео је патријарх у посланици.
Он је нагласио да се у години која долази моли да буде мање немира, а више мира, мање мржње, а више љубави, мање неслоге и више слоге.
„Такође се молитвено сећамо и оних који било где невино пате и страдају, као и архиепископа охридског и митрополита скопског Јована, који у тамници неправедно издржава казну“, рекао је патријарх Иринеј.

Орден др Смиљи Аврамов

Српска Православна Црква одликовала је др Смиљу Аврамов Орденом Светог Саве другог степена. Како је у одлуци Светог Архијерејског Синода образложено, орден се додељује др Смиљи Аврамов, редовном професору Правног факултета Универзитета у Београду, за делатну љубав према Светој Мајци Цркви и српском роду, нарочито показану истрајним сведочењем Христа Васкрслог и научним доприносом на откривању истине о страдању нашег народа.
„Када је Свети Синод доносио ову одлуку, водио се Вашим великим делом: Ви сте успели да на светло дана изнесете велику истину о страдању нашег народа. Ви сте то радили и у временима када је било веома опасно говорити истину“, истакао је овом приликом патријарх Иринеј.
Орден Светог Саве уручен је и Радомиру Наумову.

Рогозинов Деда Мраз

Заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин је на Твитеру поставио новогодишњу честитку на којој Деда Мраз из свог џака избацује пројектиле.
„Уочи дочека Нове 2015. године обраћам се онима који мисле да могу да зауставе Русију санкцијама овим речима: Оставите мој народ на миру!“, написао је Рогозин. Прошле године је на Твитеру, уз слику балистичке ракете, Рогозин написао: „Нашим пријатељима из НАТО желимо Нову годину.“

Против изручења

Након што је Федерални суд Аустралије одбацио најновију жалбу Драгана Васиљковића на одлуку о изручењу Хрватској, његов адвокат изразио је сумњу у то да ће Васиљковићу бити гарантована заштита према Женевској конвенцији уколико се врати у Хрватску, а сам Капетан Драган упутио је српској јавности драматични апел: Ако ми не помогнете, убиће ме у Хрватској. У најновијем, трећем до сада обраћању правосудним органима Аустралије од стране Републике Србије, наводи се да Република Србија страхује да кривични поступак који би се против Васиљковића спровео у Хрватској не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима.
Иако је у сличним поступцима до сада изречено много дугорочних затворских казни уз озбиљна кршења основних људских права, која су, како стоји у допису, евидентирале бројне организације за заштиту људских и грађанских права, помоћник министра правосуђа Хрватске Иван Црнчец изјавио је да Србија није у позицији да оцењује хрватско правосуђе, већ да је ситуација обрнута.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *