Pečat nedelje

Svedok: ukrajinski avion bio naoružan raketama vazduh-vazduh

Ruski Istražni komitet koji se bavi obaranjem malezijskog aviona iznad Ukrajine potvrdio je da je svedočenje Ukrajinca koji je prisustvovao poletanju ukrajinskog lovca na dan kada je ovaj avion oboren verodostojno.
Svedok je ispitan na poligrafu i prošao ovaj test. „Izneo je činjenice jasno i bez nedoslednosti. Istražitelji veruju da je iskaz istinit“, saopštio je Komitet.
„Prema svedočenju, on je bideo da je avion kojim je upravljao (ukrajinski pilot) Vološin naoružan raketama vazduh-vazduh tipa R-60. Dodao je da za takvim oružjem nije bilo potrebe tokom redovnih misija, jer pobunjeničke snage nemaju vojne avione“, dodao je Komitet.
Istražni komitet najavio je da će nastaviti sa prikupljanjem i analizom dokaza o obaranju aviona i da će sve informacije deliti sa međunarodnim istražiteljima.
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je ranije radarske podatke, koji ukazuju da je ukrajinski vojni avion, bio u blizini malezijskog aviona u vreme nesreće.

Toksično evropsko mleko

Ugrožena je srpska mlekarska industrija. Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka, upozorila je javnost da, od 1. januara 2015. godine, EU ukida kvote za proizvodnju mleka, posle čega će, zahvaljujući SSP-u, Srbiju zapljusnuti viškovi jeftinog evropskog mleka, koji će za naše mlekare, a za čitav stočni fond, biti takoreći toksična.
„Proizvodnja mleka biće maksimalno ugrožena, i nje verovatno neće više ni biti“, upozorava Bugarski. „Ministarstvo poljoprivrede nije napravilo elementarni ambijent za proizvodnju mleka, tako da nemamo nikakve šanse, naročito kada pričamo o konkurenciji sa EU. Niko od nadležnih nije zainteresovan da reši probleme u govedarstvu. I niko ne želi da zaštiti domaće proizvođače. Već sad imamo veliki problem sa proizvodima iz EU, jer abnormalno ulaze u Srbiju. Za njih je zatvoreno tržište Rusije i oni se rešavaju viškova.“
Hoće li nadležni odreagovati pre nego što bude prekasno, ako prekasno već nije?

Proširena saradnja NIS-a i Ministarstva omladine i sporta

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti stručnog usavršavanja i zapošljavanja mladih. Na ovaj način, saradnja između NIS-a i Ministarstva biće proširena i obuhvatiće obuke deficitarnih struka, poput zavarivača i radnika na remontnim postrojenjima i bušotinama, koji su neophodni kompaniji. Ministarstvo će podržati obučavanje mladih za ova zanimanja, a oni će nakon toga kao mladi stručnjaci dobiti posao u NIS-u. Pored toga, u NIS-u će se ubuduće zapošljavati stipendisti Fonda za mlade talente, koji će master i doktorske studije završavati na univerzitetima u zemljama EU i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu.
Saradnja NIS-a i Ministarstva omladine i sporta započela je 2013. godine i bila je zasnovana na podršci kompanije Fondu za mlade talente, koji postoji u okviru Ministarstva i kojim država pomaže darovite studente iz Srbije. Od tada, u NIS-u je zaposleno 49 stipendista Fonda, dok je veliki broj talentovanih studenata imao priliku da stručnu praksu obavi u ovoj kompaniji.
Kako je precizirao Kiril Kravčenko, saradnja se odvija u tri pravca, a prvi je zapošljavanje stipendista Fonda za mlade talente.
„Do sada smo zaposlili već 50 mladih u svojoj kompaniji. To je veliki uspeh i za našu kompaniju i za Srbiju. Drugi pravac je saradnja u oblasti obuka za deficitarne kadrove, koji su potrebni i NIS-u, ali i ovoj zemlji, jer se radi o univerzalnim zanimanjima. Treći, novi pravac naše saradnje je zajednički program usavršavanja mladih talenata van granica Srbije. NIS je već dao više od 20 stipendija za školovanje studenata iz Srbije na prestižnim univerzitetima za naftu i gas u Ruskoj Federaciji. Ova saradnja će sada obuhvatiti i usavršavanje na evropskim univerzitetima“, rekao je Kiril Kravčenko.
Ministar Vanja Udovičić je istakao da je saradnja koju Ministarstvo omladine i sporta ima sa kompanijom NIS dokaz da, kada se uspostave pravi odnosi s privredom, zapošljavanje mladih i građenje karijere u Srbiji jeste moguće.

Jedan komentar

  1. Nažalost,država se ne bavi sprečavanjem uvoza prehrambene robe,mleka,mesa i ostalih proizvoda.Uvek se treba zapitati ko ima koristi od takve nebrige naše vlasti i nedostatak zakonskih okvira da bi se takav uvoz sprečio.Mnogi u vlasti zagovaraju i ukidanje pijaca i izgradnju šoping molova gde će se kupovati sva poljoprivredna roba.To znači da građani ne mogu kupovati robu po njihovom izboru, već ono što im se nameće.Mnoge “uspešne” mesare uvoze meso ko zna iz kojih zemalja i kakvog kvaliteta i prodaju nam ga kao domaće.Dokle više floskula da smo i mi primorani na globalizaciju i EU.Verujem da je većina zainteresovana za naše domaće proizvode.Gde je tu Privredna komora Srbije da kaže svoj komentar i stav po tim pitanjima, i koliko pomažu subvencijama naše proizvođače na selu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *