Печат недеље

Сведок: украјински авион био наоружан ракетама ваздух-ваздух

Руски Истражни комитет који се бави обарањем малезијског авиона изнад Украјине потврдио је да је сведочење Украјинца који је присуствовао полетању украјинског ловца на дан када је овај авион оборен веродостојно.
Сведок је испитан на полиграфу и прошао овај тест. „Изнео је чињенице јасно и без недоследности. Истражитељи верују да је исказ истинит“, саопштио је Комитет.
„Према сведочењу, он је бидео да је авион којим је управљао (украјински пилот) Волошин наоружан ракетама ваздух-ваздух типа Р-60. Додао је да за таквим оружјем није било потребе током редовних мисија, јер побуњеничке снаге немају војне авионе“, додао је Комитет.
Истражни комитет најавио је да ће наставити са прикупљањем и анализом доказа о обарању авиона и да ће све информације делити са међународним истражитељима.
Руско Министарство одбране објавило је раније радарске податке, који указују да је украјински војни авион, био у близини малезијског авиона у време несреће.

Токсично европско млеко

Угрожена је српска млекарска индустрија. Сања Бугарски, председница Асоцијације произвођача млека, упозорила је јавност да, од 1. јануара 2015. године, ЕУ укида квоте за производњу млека, после чега ће, захваљујући ССП-у, Србију запљуснути вишкови јефтиног европског млека, који ће за наше млекаре, а за читав сточни фонд, бити такорећи токсична.
„Производња млека биће максимално угрожена, и ње вероватно неће више ни бити“, упозорава Бугарски. „Министарство пољопривреде није направило елементарни амбијент за производњу млека, тако да немамо никакве шансе, нарочито када причамо о конкуренцији са ЕУ. Нико од надлежних није заинтересован да реши проблеме у говедарству. И нико не жели да заштити домаће произвођаче. Већ сад имамо велики проблем са производима из ЕУ, јер абнормално улазе у Србију. За њих је затворено тржиште Русије и они се решавају вишкова.“
Хоће ли надлежни одреаговати пре него што буде прекасно, ако прекасно већ није?

Проширена сарадња НИС-а и Министарства омладине и спорта

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и министар омладине и спорта Вања Удовичић потписали су Меморандум о сарадњи у области стручног усавршавања и запошљавања младих. На овај начин, сарадња између НИС-а и Министарства биће проширена и обухватиће обуке дефицитарних струка, попут заваривача и радника на ремонтним постројењима и бушотинама, који су неопходни компанији. Министарство ће подржати обучавање младих за ова занимања, а они ће након тога као млади стручњаци добити посао у НИС-у. Поред тога, у НИС-у ће се убудуће запошљавати стипендисти Фонда за младе таленте, који ће мастер и докторске студије завршавати на универзитетима у земљама ЕУ и Европске асоцијације за слободну трговину.
Сарадња НИС-а и Министарства омладине и спорта започела је 2013. године и била је заснована на подршци компаније Фонду за младе таленте, који постоји у оквиру Министарства и којим држава помаже даровите студенте из Србије. Од тада, у НИС-у је запослено 49 стипендиста Фонда, док је велики број талентованих студената имао прилику да стручну праксу обави у овој компанији.
Како је прецизирао Кирил Кравченко, сарадња се одвија у три правца, а први је запошљавање стипендиста Фонда за младе таленте.
„До сада смо запослили већ 50 младих у својој компанији. То је велики успех и за нашу компанију и за Србију. Други правац је сарадња у области обука за дефицитарне кадрове, који су потребни и НИС-у, али и овој земљи, јер се ради о универзалним занимањима. Трећи, нови правац наше сарадње је заједнички програм усавршавања младих талената ван граница Србије. НИС је већ дао више од 20 стипендија за школовање студената из Србије на престижним универзитетима за нафту и гас у Руској Федерацији. Ова сарадња ће сада обухватити и усавршавање на европским универзитетима“, рекао је Кирил Кравченко.
Министар Вања Удовичић је истакао да је сарадња коју Министарство омладине и спорта има са компанијом НИС доказ да, када се успоставе прави односи с привредом, запошљавање младих и грађење каријере у Србији јесте могуће.

Један коментар

  1. Nažalost,država se ne bavi sprečavanjem uvoza prehrambene robe,mleka,mesa i ostalih proizvoda.Uvek se treba zapitati ko ima koristi od takve nebrige naše vlasti i nedostatak zakonskih okvira da bi se takav uvoz sprečio.Mnogi u vlasti zagovaraju i ukidanje pijaca i izgradnju šoping molova gde će se kupovati sva poljoprivredna roba.To znači da građani ne mogu kupovati robu po njihovom izboru, već ono što im se nameće.Mnoge “uspešne” mesare uvoze meso ko zna iz kojih zemalja i kakvog kvaliteta i prodaju nam ga kao domaće.Dokle više floskula da smo i mi primorani na globalizaciju i EU.Verujem da je većina zainteresovana za naše domaće proizvode.Gde je tu Privredna komora Srbije da kaže svoj komentar i stav po tim pitanjima, i koliko pomažu subvencijama naše proizvođače na selu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *