Печат недеље

Санкције и Србијагас

Србија је, на свом путу у Европску унију, себе успешно довела у ситуацију да сваки бриселски бирократа може да јој припрети санкцијама, ма којим поводом. Повод је овог пута „Србијагас“, то јест, посредно, гасовод „Јужни ток“ чији је сувласник, у његовој траси у Србији, „Србијагас“.
Директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, наиме, затражио је раздвајање делатности у оквиру „Србијагаса“, навевши да је то „званични услов Европске комисије за даље разговоре о придруживању Србије ЕУ“ а уз то и услов да Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) пласира било каква средства у српску енергетику. А ако не урадимо оно што се од нас тражи: „Теоретски, Србији следе санкције, а то питање ће бити на дневном реду тек следећег министарског састанка, значи за годину дана. Сигуран сам да ће Србија тај проблем решити, тако да не видим разлог за страх од увођења санкција.“
Копачев захтев, иначе, проистиче из тзв. Трећег енергетског пакета ЕУ који подразумева раздвајање оператера преносног система и снабдевача гаса, а заправо је, како је „Печат“ већ писао на основу „Викиликсових“ депеша америчке дипломатије, осмишљен како би спречио изградњу гасовода „Јужни ток“.
У свом одговору Копачу, генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић најавио је да ће до траженог раздвајања делатности у оквиру „Србијагаса“ доћи ускоро.

Благо Карског мора

Велика државна нафтна корпорација „Росњефт“ и у санкцијама нашла је начина да заинтересује инвеститоре (који се отимају за право да учествују у експлоатацији нових налазишта). Наиме, компанија је у Карском мору пронашла лаку нафту квалитета Siberian Light, саопштио је директор компаније Игор Сечин, преноси агенција „Итар-тасс“. Нови арктички извор добио је име „Победа“. „Росњефт“ је први пут после 50 година открио изворе нафте у Карском мору, које је наставак геоструктура Западног Сибира. Ново налазиште, по оценама стручњака, превазилази резерве нафте (и гаса) Мексичког залива, бразилске обале и арктичке обале Аљаске и Канаде (заједно) и може се упоредити само са ресурсима „црног злата“ Саудијске Арабије.

Европска правила забрањују крштење?

Родитељ који у Бугарској одведе дете у цркву могао би, по новом Закону о детету, да буде кажњен са 2.000 лева, а уколико понови „прекршај“, казна би могла да буде од 4.000 до 5.000 лева. Наиме, у члану 23 овог Закона стоји да „свако дете има право на заштиту против увлачења у политичке, религиозне и синдикалне делатности“. Да ли то значи, питају се чланови Светог синода Бугарске, да би свако онај ко жели да крсти дете у цркви, потпадао под удар закона, те шта су форме религиозне делатности ако не Свете тајне цркве (нпр. Свето крштење, Света исповест, Свето причешће) молитва, упознавање са читањем библијских текстова, богослужење у храму, занимања у црквеној школи, летњи кампови у православним манастирима, литијно хођење, празнични хришћански концерти и друго. Насупрот овим садржајима, који се могу лако подвести под „прекршај“, садржаји о репродуктивном здрављу и планирању породице обавезна су настава у школском програму.

Турска: „православна” џамија

Према информацијама агенције Agion Oros, у старој православној цркви црква у Ерегли (грчки Хераклеја) одскоро се обављају исламске молитве (намази), чиме је ова богомоља постала девета по реду црква коју су турске власти рпетвориле у џамију током последње две године. Православна црква добила је ново име – џамија Орхана у част турског сутлана Орхана I. Турски историчар Реџеп Четин приликом отварања „нове џамије“ указао је на „историјски значај догађаја“, јер је црква посвећена светој Софији у Ерегли. Црква свете Софије у Ерегли је старија од истоименецркве у Константинопољу. према подацима , изграђена је око 480 д- 450. године.

„Хорор“ искључење?

Избацивање Русије из система SWIFT (међународна новчана поравнања) који годишње подржи обављање 2,5 милијарди трансакција, може довести до непредвиђених последица, јер се неће наћи под ударом само унутрашње банкарско пословање (посебно кредити и штедња) већ ће страдати и невини људи по целом свету.
Но, највећа опасност ове мере је у томе што би онемогућила на дуже време плаћање гаса Русији, који преузимају државе из Европске унијe, а то би значило приморавање Русије да обустави испоруке гаса, што је потпуно кошмарни сценарио и вероватно би значио корак ка распиривању немира, могуће и рата у целој Европи.
SWIFT, заједница светских међубанкарских финансијских телекомуникација, представља главни међународни међубанкарски систем предаје информација и плаћања. „Глас Америке“ наводи да је у четвртак 25. септембра 2014. године девет америчких сенатора упутило захтев Министарству финансија САД да се обрати европским финансијским институцијама и добије подршку за искључивање из овог система руских банака које су западне владе ставиле на санкциони списак.
Сенатори у писму наводе да ће „искључење руских банака из система SWIFT представљати ефикасан политички инструмент утицаја на Русију“. Такође су напоменули да се нешто слично догодило 2012. године када је Иран искључен из овог система.
Први је овакву меру захтевао британски премијер Дејвид Камерон, а сада и амерички сенатори.
Министар финансија Руске Федерације Алексеј Уњакајев ову меру оцењује као „сулуду“ и оквалификовавши је као равну „војном нападу“, јер ако се искључе највеће руске банке, то значи да ће и мале престати да раде јер су везане за велике. Русија, међутим, има различите алтернативе (посебно систем Централне банке Русије који у новијој историји никада није био сломљен од хакера) јер је, иначе, систем SWIFT застарео па се већ користе нови, а могуће је обновити и старе. Ипак, док се не пређе на алтернативне системе, страдали би корисници банкарских услуга.

Оптужбе, слава и тужба

И после салви оптужби које је потпредседница Српске напредне странке Зорана Михајловић изнела на рачун коалиционих партнера из Социјалистичке партије Србије (Александра Антића и Душана Бајатовића) владајућа коалиција наставља да доказује да је сама себи највећа опозиција.
Потпредседник Извршног одбора СНС и посланик ове странке Александар Јовичић, тако, оптужио је председника СПС и председника ИО СПС, Ивицу Дачића и Бранка Ружића, да су „окорели криминалци“: „Док су окорели криминалци Ивица Дачић и Бранко Ружић у влади, уверен сам да Србији нема никаквог напретка.“ И још је додао да је уверен да, док се „Ружић, као позната тајкунска улизица и подгузна мува Драгана Ђурића, Мирослава Мишковића и осталих, и његов шеф Ивица Дачић“ налазе у власти, Србија неће лако напредовати или ће напредовати као са теговима на ногама.
Одговарајући Јовичићу, Ружић је рекао да је то „лични став младића из СНС цивилизованог вокабулара“: „Не видим ни на који начин да такав иступ може да наруши функционисање владе. Тај иступ је добио два минута славе, колико ће добити и епилог пред судом што се њега лично тиче.“
А на претњу тужбом Јовичић је узвратио, рекавши да је „одушевљен претњама Бранка Ружића и поменутим суђењем, јер мислим да ће бити дивно да се покаже грађанима којим је све тајкунима служио Ружић, на који начин, и за које паре“.

Историјски прелом за Национални фронт

Ову вест агенцији „Франс прес“ пренела је лидер партије „Национални фронт“ Марин ле Пен, а по завршетку избора за Горњи дом француског парламента. „То је велика победа ‚Националног фронта‘, историјска“, изјавила је Ле Пенова. У Сенату „Национални фронт“ ће имати два сенатора (градоначелник града Фрежис, Давид Рашлин и градоначелник Округа Марсеља, Стефан Равије).
Ле Пенова је истакла да „Национални фронт“ током свих избора бележи популарност, а сенатор Давид Рашлин је и најмлађи сенатор у историји Пете Републике. На тај начин, Ле Пенова хоће да покаже да њена партија представља француску младост.

НИС-у награда за друштвену одговорност

Златне медаље за друштвену одговорност „Мој избор 2014“ за помоћ и грађанима и институцијама током мајских поплава у Србији добили су НИС и Горска служба спасавања.
Компанија НИС је добитник златне медаље за друштвену одговорност, као најодговорнија компанија у Србији. У току претходних 12 месеци НИС је подржао мноштво манифестација културног и забавног карактера широм Србије, а само у оквиру програма „Сарадња ради развоја“ локалним заједницама је у 2013. години донирано готово милион евра. Захваљујући помоћи НИС-а функционише више спортских клубова и удружења.
„Велика нам је част што се, осим по развоју пословања, препознајемо и по утицају на развој друштва. Настављамо да претварамо добру вољу у добра дела и трудимо се да постанемо још бољи партнер нашој локалној заједници. Ово признање је најбољи подстрек да наставимо да се крећемо тим путем“, изјавила је приликом добијања признања Сања Лубардић, директорка Дирекције за екстерне комуникације у НИС-у.
Доделу признања „Мој избор“ за друштвену одговорност организује Удружење „Моја Србија“ под покровитељством Града Београда и уз подршку Канцеларије потпредседника Народне скупштине Републике Србије др Владимира Маринковића, као и Привредне коморе Београда.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *