Pečat nedelje

Uskoro ugovor za radove na „Južnom toku“

Međunarodni ekonomski forum, održan u Sankt Peterburgu pod geslom „Učvršćenje poverenja u periodu promena“, u svetlu novih odnosa SAD-a i Rusije pokrenuo je niz pitanja vezanih za rast ekonomije i privlačenje investicija. Predsednik Rusije Vladimir Putin, povodom sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, izrazio je razumevanje za zabrinutost stranih biznismena koji su uložili u Rusiju stotine milijardi dolara.

„Zar uspešni biznis, radi povlađivanja nesposobnoj politici, mora da ima gubitke i preda konkurentima svoje položaje i ogromno tržište?“

Na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, na sastanku predsednika uprave „Gazproma“ Aleksandra Medvedeva i generalnog direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, precizirano je da će tender za izbor izvođača radova na izgradnji deonice gasovoda „Južni tok“ u Srbiji biti završen i uskoro će biti potpisan ugovor sa izvođačima. U saopštenju „Gazproma“ stoji da se na sastanku razgovaralo i o finansiranju deonice „Južnog toka“ u Srbiji, o realizaciji tog projekta i razvoju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru. „Južni tok“ je „Gazpromov“ projekat za izgradnju gasovoda kapaciteta do 63 milijarde kubnih metara godišnje, koji će dopremati ruski gas cevima ispod Crnog mora do zemalja južne i srednje Evrope. Tim gasovodom bi se zaobišla Ukrajina, preko koje se sada isporučuje ruski gas u taj deo Evrope. Plan „Gazproma“ je da prve isporuke gasa „Južnim tokom“, u koji će biti uloženo više od 16 milijardi evra, počnu krajem 2015. godine, a da pun kapacitet bude dostignut u 2018. godini. Evropska komisija je zatražila da se o već potpisanim ugovorima o izgradnji „Južnog toka“ između Rusije i više zemalja EU i Srbije ponovo pregovara, ali su to osporile Moskva i neke članice EU, a radna grupa na tehničkom nivou nastoji da usaglasi stavove dve strane.

Ispraćaj prijatelja

Ruski spasioci, koji su tokom proteklih, za Srbiju izuzetno teških dana pomagali u spasavanju žrtava poplava u našoj zemlji, ispraćeni su u ponedeljak na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. Zamenik ministra za vanredne situacije Rusije Eduard Čižikov tom prilikom je rekao da je završena spasilačka operacija u Srbiji i zahvalio se pripadnicima ruskih spasilačkih ekipa na odlučnom i hrabrom delovanju. On je pripadnicima ovih specijalizovanih timova preneo i zahvalnost vlade i posebno Ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane Srbije.

Oko stotinu spasilaca − specijalaca iz Rusije aktivno je učestvovalo u spasavanju unesrećenih ljudi, ispoljivši neuporedivu hrabrost i požrtvovanost koja se neretko graničila sa pravim junaštvom i podvižništvom. Upravo ta požrtvovanost izazvala je nepodeljeno uvažavanje i toplu zahvalnost građana Srbije. Deo te iskrene zahvalnosti koja je upućena ovim odvažnim ljudima pokazan je gestom male prijateljske pažnje: spasilačke ekipe ispratili su i predstavnici Srpskog sabora „Zavetnici“, koji su predstavnicima Ministarstva za vanredne situacije Rusije predali poklone i pozdravili ih ruskom zastavom sa rečima zahvalnosti i ljubavi za Rusiju.

„Belezi vremena“ Darka Tanaskovića

Nova knjiga diplomate, vodećeg srpskog islamologa, orijentaliste i kolumniste nedeljnika „Pečat“, profesora Darka Tanaskovića, „Belezi vremena“ („Pravoslavna reč“, Novi Sad) predstavljena je prošlog ponedeljka u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Svečana sala ovog zdanja bila je „pretesna“ da ugosti sve zvanice koje su prisustvovale ovom događaju, a među kojima su bili i patrijarh srpski Irinej, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, bivši ministri Ivan Mrkić, Bratislav Petković i Bogoljub Šijaković, diplomatski kor i druge ugledne javne ličnosti. O ovom delu, gde su sabrani tekstovi-eseji tematski širokog raspona, koje je autor objavljivao u našem listu, i nekoliko objavljenih u dnevnoj štampi, govorili su predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, novinar „Politike“ i vojni komentator Miroslav Lazanski, politikolog Nenad Kecmanović i autor. „Ovo je zbirka mudrosti i refleksija o međunarodnim odnosima i fenomenima koji na njih utiču, pisana razumljivim jezikom i veoma važna za trenutak u kojem živimo“, rekao je Vuk Jeremić, poredeći Darka Tanaskovića „zbog razumevanja, poznavanja i diplomatske umešnosti“ sa Ivom Andrićem, Milanom Rakićem i Jovanom Dučićem.

Hapšenje „Galenike“

Velika pljačka „Galenike“ nastavlja da se raskrinkava, a hapšenja su stigla i do samog vrha Socijalističke partije Srbije.
U nedelju je, zbog sumnje da su ovu farmaceutsku kompaniju oštetili za 75 miliona evra, uhapšeno osam osoba, a među njima i Dejan Backović, direktor SPS-a i nekadašnji predsednik Upravnog odbora „Galenike“. Pre godinu dana, u okviru istog slučaja, bilo je uhapšeno još osmoro, pored ostalih, i nekadašnji generalni direktor „Galenike“, takođe kadar SPS-a, Nenad Ognjenović.
U jednom nedavnom intervjuu, na pitanje da li je učestvovao u ispumpavanju para iz „Galenike“, Backović je odgovorio: „Da li ste vi normalni? Evo, ja sam rekao da ću da se obesim i da svi dođete da me linčujete nasred Beograda ako iko dokaže da je to tačno.“
Posle privođenja Backovića i ostalih, ministar policije Nebojša Stefanović najavio je: „Istraga će ići do kraja i videćemo gde je otišao novac jer počinioci krivičnog dela ne treba samo da odgovaraju, nego i da se nađe gde je novac koji je ukraden.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *