Печат недеље

Ускоро уговор за радове на „Јужном току“

Међународни економски форум, одржан у Санкт Петербургу под геслом „Учвршћење поверења у периоду промена“, у светлу нових односа САД-а и Русије покренуо је низ питања везаних за раст економије и привлачење инвестиција. Председник Русије Владимир Путин, поводом санкција које је Запад увео Русији, изразио је разумевање за забринутост страних бизнисмена који су уложили у Русију стотине милијарди долара.

„Зар успешни бизнис, ради повлађивања неспособној политици, мора да има губитке и преда конкурентима своје положаје и огромно тржиште?“

На маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу, на састанку председника управе „Газпрома“ Александра Медведева и генералног директора „Србијагаса“ Душана Бајатовића, прецизирано је да ће тендер за избор извођача радова на изградњи деонице гасовода „Јужни ток“ у Србији бити завршен и ускоро ће бити потписан уговор са извођачима. У саопштењу „Газпрома“ стоји да се на састанку разговарало и о финансирању деонице „Јужног тока“ у Србији, о реализацији тог пројекта и развоју подземног складишта гаса у Банатском Двору. „Јужни ток“ је „Газпромов“ пројекат за изградњу гасовода капацитета до 63 милијарде кубних метара годишње, који ће допремати руски гас цевима испод Црног мора до земаља јужне и средње Европе. Тим гасоводом би се заобишла Украјина, преко које се сада испоручује руски гас у тај део Европе. План „Газпрома“ је да прве испоруке гаса „Јужним током“, у који ће бити уложено више од 16 милијарди евра, почну крајем 2015. године, а да пун капацитет буде достигнут у 2018. години. Европска комисија је затражила да се о већ потписаним уговорима о изградњи „Јужног тока“ између Русије и више земаља ЕУ и Србије поново преговара, али су то оспориле Москва и неке чланице ЕУ, а радна група на техничком нивоу настоји да усагласи ставове две стране.

Испраћај пријатеља

Руски спасиоци, који су током протеклих, за Србију изузетно тешких дана помагали у спасавању жртава поплава у нашој земљи, испраћени су у понедељак на београдском аеродрому „Никола Тесла“. Заменик министра за ванредне ситуације Русије Едуард Чижиков том приликом је рекао да је завршена спасилачка операција у Србији и захвалио се припадницима руских спасилачких екипа на одлучном и храбром деловању. Он је припадницима ових специјализованих тимова пренео и захвалност владе и посебно Министарстава унутрашњих послова и одбране Србије.

Око стотину спасилаца − специјалаца из Русије активно је учествовало у спасавању унесрећених људи, испољивши неупоредиву храброст и пожртвованост која се неретко граничила са правим јунаштвом и подвижништвом. Управо та пожртвованост изазвала је неподељено уважавање и топлу захвалност грађана Србије. Део те искрене захвалности која је упућена овим одважним људима показан је гестом мале пријатељске пажње: спасилачке екипе испратили су и представници Српског сабора „Заветници“, који су представницима Министарства за ванредне ситуације Русије предали поклоне и поздравили их руском заставом са речима захвалности и љубави за Русију.

„Белези времена“ Дарка Танасковића

Нова књига дипломате, водећег српског исламолога, оријенталисте и колумнисте недељника „Печат“, професора Дарка Танасковића, „Белези времена“ („Православна реч“, Нови Сад) представљена је прошлог понедељка у Дому Војске Србије у Београду. Свечана сала овог здања била је „претесна“ да угости све званице које су присуствовале овом догађају, а међу којима су били и патријарх српски Иринеј, саветник председника Србије Оливер Антић, бивши министри Иван Мркић, Братислав Петковић и Богољуб Шијаковић, дипломатски кор и друге угледне јавне личности. О овом делу, где су сабрани текстови-есеји тематски широког распона, које је аутор објављивао у нашем листу, и неколико објављених у дневној штампи, говорили су председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој и бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић, новинар „Политике“ и војни коментатор Мирослав Лазански, политиколог Ненад Кецмановић и аутор. „Ово је збирка мудрости и рефлексија о међународним односима и феноменима који на њих утичу, писана разумљивим језиком и веома важна за тренутак у којем живимо“, рекао је Вук Јеремић, поредећи Дарка Танасковића „због разумевања, познавања и дипломатске умешности“ са Ивом Андрићем, Миланом Ракићем и Јованом Дучићем.

Хапшење „Галенике“

Велика пљачка „Галенике“ наставља да се раскринкава, а хапшења су стигла и до самог врха Социјалистичке партије Србије.
У недељу је, због сумње да су ову фармацеутску компанију оштетили за 75 милиона евра, ухапшено осам особа, а међу њима и Дејан Бацковић, директор СПС-а и некадашњи председник Управног одбора „Галенике“. Пре годину дана, у оквиру истог случаја, било је ухапшено још осморо, поред осталих, и некадашњи генерални директор „Галенике“, такође кадар СПС-а, Ненад Огњеновић.
У једном недавном интервјуу, на питање да ли је учествовао у испумпавању пара из „Галенике“, Бацковић је одговорио: „Да ли сте ви нормални? Ево, ја сам рекао да ћу да се обесим и да сви дођете да ме линчујете насред Београда ако ико докаже да је то тачно.“
После привођења Бацковића и осталих, министар полиције Небојша Стефановић најавио је: „Истрага ће ићи до краја и видећемо где је отишао новац јер починиоци кривичног дела не треба само да одговарају, него и да се нађе где је новац који је украден.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *