Pečat nedelje

Osam godina od usmrćivanja Slobodana Miloševića

U utorak, 11. marta, osma godišnjica nasilne smrti Slobodana Miloševića bila je povod da se prijatelji i poštovaoci nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije okupe u Svečanoj sali Ruskog doma u Beogradu, na svečanoj akademiji. Obeležavanje tog, jednog od silnih prećutanih zločina nad Srbima u protekle dve i po decenije – pri čemu je ovde reč o zločinu posebne težine, pošto je usmrćen državnik – upriličilo je udruženje građana „Sloboda“.

Pravda za izbrisane?

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je novu presudu u korist „izbrisanih“, neslovenaca nastanjenih u Sloveniji kojima je ova država posle osamostaljenja 1992. godine, svojevrsnim administrativnim genocidom, oduzela sva lična dokumenta i izbrisala ih sa spiska stanovnika.
Šestorici tužitelja u slučaju „Kurić i ostali“ dodeljena je ukupna odšteta od 240.000 evra za materijalnu štetu, pošto im je prethodno ovaj sud dodelio i odštetu od po 20.000 evra na ime nematerijalne štete.
„Izbrisanih“, inače, ima više od 25.000.
U narednom broju „Pečat“ će o ovoj temi pisati opširnije, a željno iščekujemo i da Jelko Kacin, kada sledeći put bude došao da nam govori o evropskim standardima i ljudskim pravima, bude zamoljen da prokomentariše čitav slučaj.

Savez indije i japana

Indija i Japan odnedavno intenzivno razmatraju mogućnost stvaranja vojnog bloka usmerenog, pre svega, protiv Kine, javlja sokol-ff.livejournal.com.
Naime, tokom posete premijera Japana Šinzoa Abea Delhiju potpisana su dva velika ugovora koja se tiču vojne sfere. Prema prvom, Indija će kupiti od Japana patrolne avione-amfibije za mornaricu, a drugi se tiče zajedničkih vojnih vežbi. Prodaja japanskih aviona Indiji je sama po sebi veliki događaj a to je i prva prodaja japanskog oružja u inostranstvo posle Drugog svetskog rata. Sve to se događalo samo mesec dana posle najave premijerove partije da Japan kreće u novo jačanje vojske.
Kineski mediji su ove dogovore Indije i Japana ocenili kao antikineske.

„Futura plus“ izašla iz stečaja!

„Futura plus“ , članica „Centro štampa holdinga“, posle četiri i po godine konačno je izašla iz stečaja, što je čini jedinstvenom firmom na prostoru Srbije jer u poslednjih dvadeset godina to nikome nije pošlo za rukom.
„Centro štampa holding“ je 2011. godine od nemačke „VAC medija grupe“ kupila preduzeće „Štampa“, tada u blokadi s višemilionskim gubicima, a potom i firmu u stečaju „Futura plus“, opterećenu dugovima koji su se merili desetinama miliona evra i za čiju kupovinu nije bilo zainteresovanih investitora. Uprkos riziku investiranja u dve firme na rubu propasti, naša kompanija je na neuređenom tržištu i u razvoju njihovih potencijala videla šansu – navode iz „Centro štampe“.

Američki studenti duguju preko bilion dolara

Dug studenata po osnovu studentskih kredita u SAD prešao je cifru od bilion dolara, te je postao jedan od glavnih finansijskih problema američke omladine. Poslednja istraživanja pokazuju da 79 odsto američke omladine uzrasta od 18 do 29 godina smatraju studentski dug „velikim problemom“ koji izaziva zabrinutost.
Nova istraživanja Fonda „Nova Amerika“ (New America Foundation) a koja je objavio viši analitičar Ben Miler pokazuju da cena obrazovanja u SAD raste veoma brzo. Koristeći podatke Ministarstva obrazovanja, on je opisao sumornu budućnost studenata koji su završili fakultet do 2012. godine. Miler je zaključio: današnji studenti univerziteta duguju 800.000 dolara više nego pre osam godina; prosečan studentski dug za uzeti studentski kredit iznosi 29.400 dolara; sve više studenata uzima kredite nezavisno od ciklusa koji upisuje, pa je tako 2004. godine kredit uzimalo 36,4 odsto studenata a 2012. godine 50 odsto; dug studenata u SAD je dostigao istorijske razmere i on se za poslednjih osam godina udvostručio, pri čemu se prosečan dug jednog studenta uvećao za 12.000 dolara, dok je zbirni dug premašio cifru od trilion dolara.
(antizoomby.livejournal.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *