Печат недеље

Осам година од усмрћивања Слободана Милошевића

У уторак, 11. марта, осма годишњица насилне смрти Слободана Милошевића била је повод да се пријатељи и поштоваоци некадашњег председника Србије и СР Југославије окупе у Свечаној сали Руског дома у Београду, на свечаној академији. Обележавање тог, једног од силних прећутаних злочина над Србима у протекле две и по деценије – при чему је овде реч о злочину посебне тежине, пошто је усмрћен државник – уприличило је удружење грађана „Слобода“.

Правда за избрисане?

Европски суд за људска права у Стразбуру донео је нову пресуду у корист „избрисаних“, несловенаца настањених у Словенији којима је ова држава после осамостаљења 1992. године, својеврсним административним геноцидом, одузела сва лична документа и избрисала их са списка становника.
Шесторици тужитеља у случају „Курић и остали“ додељена је укупна одштета од 240.000 евра за материјалну штету, пошто им је претходно овај суд доделио и одштету од по 20.000 евра на име нематеријалне штете.
„Избрисаних“, иначе, има више од 25.000.
У наредном броју „Печат“ ће о овој теми писати опширније, а жељно ишчекујемо и да Јелко Кацин, када следећи пут буде дошао да нам говори о европским стандардима и људским правима, буде замољен да прокоментарише читав случај.

Савез индије и јапана

Индија и Јапан однедавно интензивно разматрају могућност стварања војног блока усмереног, пре свега, против Кине, јавља sokol-ff.livejournal.com.
Наиме, током посете премијера Јапана Шинзоа Абеа Делхију потписана су два велика уговора која се тичу војне сфере. Према првом, Индија ће купити од Јапана патролне авионе-амфибије за морнарицу, а други се тиче заједничких војних вежби. Продаја јапанских авиона Индији је сама по себи велики догађај а то је и прва продаја јапанског оружја у иностранство после Другог светског рата. Све то се догађало само месец дана после најаве премијерове партије да Јапан креће у ново јачање војске.
Кинески медији су ове договоре Индије и Јапана оценили као антикинеске.

„Футура плус“ изашла из стечаја!

„Футура плус“ , чланица „Центро штампа холдинга“, после четири и по године коначно је изашла из стечаја, што је чини јединственом фирмом на простору Србије јер у последњих двадесет година то никоме није пошло за руком.
„Центро штампа холдинг“ је 2011. године од немачке „ВАЦ медија групе“ купила предузеће „Штампа“, тада у блокади с вишемилионским губицима, а потом и фирму у стечају „Футура плус“, оптерећену дуговима који су се мерили десетинама милиона евра и за чију куповину није било заинтересованих инвеститора. Упркос ризику инвестирања у две фирме на рубу пропасти, наша компанија је на неуређеном тржишту и у развоју њихових потенцијала видела шансу – наводе из „Центро штампе“.

Амерички студенти дугују преко билион долара

Дуг студената по основу студентских кредита у САД прешао је цифру од билион долара, те је постао један од главних финансијских проблема америчке омладине. Последња истраживања показују да 79 одсто америчке омладине узраста од 18 до 29 година сматрају студентски дуг „великим проблемом“ који изазива забринутост.
Нова истраживања Фонда „Нова Америка“ (New America Foundation) а која је објавио виши аналитичар Бен Милер показују да цена образовања у САД расте веома брзо. Користећи податке Министарства образовања, он је описао суморну будућност студената који су завршили факултет до 2012. године. Милер је закључио: данашњи студенти универзитета дугују 800.000 долaра више него пре осам година; просечан студентски дуг за узети студентски кредит износи 29.400 долара; све више студената узима кредите независно од циклуса који уписује, па је тако 2004. године кредит узимало 36,4 одсто студената а 2012. године 50 одсто; дуг студената у САД је достигао историјске размере и он се за последњих осам година удвостручио, при чему се просечан дуг једног студента увећао за 12.000 долара, док је збирни дуг премашио цифру од трилион долара.
(antizoomby.livejournal.com)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *