Reagovanje – Izvrtanje činjenica i zamena teza

UNIVERZITET UMETNOSTI U BEOGRADU
FAKULTET UMETNOSTI U BEOGRADU
br.03-281-1
dana:07.8.2013.
Beograd

Molim vas da u skladu sa čl. 47. st. 1. i čl. 48. st. 2. Zakona o javnom informisanju („Službeni glasnik RS“ br. 43/2003, 61/2005, 71/2005 i 89/2010) u integralnom obliku objavite tekst koji dostavljamo povodom izjava gospodina Zvonka Petkovića datih u intervjuu pod naslovom „Dekan moćniji od ministra“ novinaru magazina „Pečat“, objavljenom u br. 279, od 02.8. 2013. godine.
Objavljivanje intervjua sa bivšim profesorom Fakulteta primenjenih umetnosti Zvonkom Petkovićem u vašem listu, sa izvrtanjem činjenica, zamenom teza i neistinama, a pre svega neiznošenjem glavnih razloga neizbora u redovnog profesora, plasiraju se široj javnosti koja ne zna i ne mora da zna proceduru izbora u nastavna zvanja na Univerzitetu umetnosti, kao i u drugim visokoškolskim ustanovama. A to je jedina zakonska osnova ovog slučaja.
Svoje nezadovoljstvo neispunjenim ambicijama Zvonko Petković demonstrira na krajnje neprimeren i nedoličan način.
Izbor u zvanje i zasnivanje radnog odnosa nastavnika u visokoškolskim ustanovama, pa tako i izbor u zvanje i zasnivanje radnog odnosa gospodina Zvonka Petkovića, regulisan je odredbama Zakona o visokom obrazovanju, opštim aktima Univerziteta i fakulteta.
Radi istinitog informisanja javnosti, radni odnos docenata i vanrednih profesora zasniva se na period od pet godina, shodno odredbama Zakona o visokom obrazovanju. Najmanje šest meseci pre isteka ovog perioda fakultet je, po zakonu, dužan da raspiše novi konkurs i da ponovo provede proceduru izbora u zvanje radi zasnivanja radnog odnosa, za datu užu naučnu oblast, što je fakultet, u navedenom slučaju i učinio.
Nastavnik koji je bio na tom radnom mestu može ravnopravno da konkuriše za to radno mesto sa drugim kandidatima, a prednost po zakonu nema. Jedino što rukovodi komisiju za pisanje izveštaja o kandidatima, a koja se sastoji od eminentnih stručnjaka ili umetnika iz te uže naučne ili umetničke oblasti, koja predlaže Izbornom veću fakulteta određenog kandidata prijavljenog na konkurs, pored ispunjenosti zakonom predviđenih uslova, jesu reference kandidata za izbor u traženo zvanje. Izborno veće fakulteta je sledeće stručno telo koje, ceneći izveštaj komisije prihvata predlog i utvrđuje ga ili ga ne prihvata. Ukoliko prihvati predlog za određenog kandidata, predlog sa kompletnom dokumentacijom svih kandidata dostavlja na konačno odlučivanje, u ovom slučaju Senatu Univerziteta, koji pregleda i ceni izveštaj o predloženom kandidatu. Nažalost, ovu instancu Zvonko Petković nije uspeo da prođe, i nije izabran u zvanje redovnog profesora radi zasnivanja radnog odnosa na Fakultetu primenjenih umetnosti.
Zvonko Petković je bio izabran u zvanje vanrednog profesora za užu umetničku oblast Stilska unutrašnja arhitektura, na osnovu čega je bio u radnom odnosu na fakultetu na određeno vreme na period od pet godina, u periodu od 29.12.2006. do 28.12.2011. godine.
Konkurs za redovnog profesora za užu umetničku oblast Dizajn enterijera i nameštaja raspisan je, od strane bivšeg dekana Fakulteta primenjenih umetnosti, 31.8.2011. godine.
Komisija za pisanje izveštaja o kandidatima po navedenom konkursu, imenovana od strane Izbornog veća fakulteta, na koji se, kao kandidat, javio i Zvonko Petković nije blagovremeno dostavila izveštaj Izbornom veću fakulteta, kao ni do isteka izbornog perioda, odnosno isteka radnog odnosa Zvonka Petkovića, pa je njegov radni odnos, po svim pravilima, istekao 28.12.2011. godine.
Fakultet je, bez adekvatnog pravnog osnova, izlazeći u susret Zvonku Petkoviću, aneksom ugovora o radu, produžio njegov radni odnos do okončanja konkursa raspisanog za izbor u zvanje jednog nastavnika za užu umetničku oblast Dizajn enterijera i nameštaja.
Neblagovremeno podnošenje izveštaja komisije ili neokončavanje postupka izbora u zvanje po raspisanom konkursu ne dozvoljava produženje radnog odnosa nastavnika koji je već u radnom odnosu na fakultetu. Kod neblagovremenog podnošenja izveštaja od strane komisije fakultet jedino što može jeste da imenuje drugu, novu komisiju.
Izborno veće Fakulteta primenjenih umetnosti imenovalo je novu komisiju za pisanje izveštaja, koja je za izbor u zvanje redovnog profesora predložila kandidata Zvonka Petkovića. Izborno veće fakulteta, koje u ovom slučaju sačinjavaju svi nastavnici u zvanju redovnog profesora, a u okviru kojeg je i dekan kao redovni profesor, tajnim glasanjem je usvojilo izveštaj komisije i donelo odluku da se Senatu Univerziteta umetnosti za izbor u zvanje redovnog profesora predloži Zvonko Petković. Dekan fakulteta, redovni profesor Zoran Bulajić je po funkciji i predsednik Izbornog veća fakulteta, te odluke Izbornog veća potpisuje kao što potpisuje i druga akta iz svoje nadležnosti, a prilikom odlučivanja je samo jedan od redovnih profesora koji ima pravo glasa pri odlučivanju.
Senat Univerziteta umetnosti, kao najviše telo i konačna instanca (rektor, četiri prorektora Univerziteta, dekani sva četiri fakulteta Univerziteta umetnosti i po tri profesora predstavnika fakulteta članica Univerziteta, inače svi redovni profesori), tajnim glasanjem, odlučujući po predlogu Izbornog veća Fakulteta primenjenih umetnosti da se Zvonko Petković izabere za redovnog profesora, svojom odlukom, br. 7/33 od 31.01.2013. godine, nije usvojio predlog Fakulteta primenjenih umetnosti i nije izabrao Zvonka Petkovića u zvanje redovnog profesora radi zasnivanja radnog odnosa.
Blagovremeno uložen prigovor Zvonka Petkovića na odluku Senata kojom nije izabran, Senat je odbio, odlukom br. 7/90 od 03.04.2013. godine, i potvrdio svoju odluku o tome da se Zvonko Petković ne izabere u zvanje redovnog profesora.
Odluka Senata, kojom je prigovor Zvonka Petkovića odbijen je konačna i za fakultet obavezujuća, pa je fakultet, na osnovu člana 61. stav 2. Statuta fakulteta i člana 19. stav 2. i stav 3. Pravilnika o uslovima, načinu i postupku predlaganja za izbor nastavnika i izboru saradnika na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, kojima je propisano da:
„Nastavniku, odnosno saradniku koji je u radnom odnosu na fakultetu i koji je učestvovao na konkursu za izbor u određeno zvanje, a koji nije izabran, dekan donosi rešenje o otkazu ugovora o radu, istekom perioda na koji je izabran, ako na fakultetu nema mogućnosti da se rasporedi na drugo odgovarajuće radno mesto. Neizborom, odnosno prestankom radnog odnosa u skladu sa Zakonom, nastavnik, odnosno saradnik, gubi zvanje koje je imao momentom neizbora, odnosno momentom prestanka radnog odnosa, osim u slučaju odlaska u penziju“, doneo rešenje o otkazu ugovora o radu, jer na fakultetu nema mogućnosti da se Zvonko Petković rasporedi na odgovarajuće radno mesto s obzirom na to da je isti po zanimanju diplomirani arhitekta.
Posle ovakvog sleda događaja i isteka ugovora o radu Zvonku Petkoviću, a imajući u vidu da je odluka Senata Univerziteta umetnosti za fakultet obavezujuća, jedina zakonska mogućnost je da Zvonku Petkoviću na fakultetu prestane radni odnos.
Gospodin Petković, dalje u navedenom intervjuu netačno navodi citat iz rešenja inspekcije Ministarstva rada, tvrdeći da u istom piše: „Zvonko Petković vraća se na posao nastavnika u zvanju vanrednog profesora za oblast Stilska unutrašnja arhitektura. Poslodavac je obavezan da zaposlenog prijavi na obavezno socijalno osiguranje, a žalba ne odlaže izvršenje rešenja.“
Tačan citat iz rešenja inspekcije Ministarstva rada glasi: „Poslodavac je dužan da zaposlenog vrati na rad po prijemu ovog rešenja i da ga prijavi na obavezno socijalno osiguranje. Žalba ne odlaže izvršenje ovog rešenja.“
U navedenom rešenju inspekcije rada nije navedena nijedna povreda prava Zvonka Petkovića, već su u obrazloženju samo taksativno navedeni događaji procedure izbora, odnosno neizbora u zvanje istog.
Fakultet gospodina Petkovića nikako nije mogao da vrati na poslove nastavnika jer je imenovani istekom izbornog perioda izgubio zvanje vanrednog profesora, a neizborom u zvanje redovnog profesora nema uslova za zasnivanje radnog odnosa u nastavničko zvanje, sve u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.
Na rešenje inspekcije Ministarstva rada fakultet je blagovremeno uložio žalbu.
Što se tiče dopisa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na koji se gospodin Petković poziva, jeste upućen fakultetu i govori o navodnoj neregularnosti postupka izbora, kao i o tome da se Zvonko Petković vrati na mesto vanrednog profesora. Iako ispod teksta dopisa stoji faksimil ministra Žarka Obradovića, fakultet po navedenom dopisu nije mogao da postupi jer bi time prekršio odredbe Zakona o visokom obrazovanju i samim tim postupio nezakonito.
Napominjemo da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u postupku izbora nastavnika, u skladu sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju i autonomijom fakulteta i Univerziteta, nema ingerencije.
Po gore navedenom dopisu fakultet se obratio Odeljenju za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, molbom za tumačenje ili objašnjenje tog dopisa. Do dostavljanja ovog demantija inspekcija se nije oglasila.
Na kraju, skandalozno je da vaš list, pa i drugi mediji, objavljuju neproverene informacije i neistine čime flagrantno krše Ustavom i zakonima zagarantovano pravo na tačno i istinito informisanje. Pravo je sadašnjeg dekana da javnost obavesti o istini, braneći time ugled i integritet fakulteta na čijem je čelu.
Iz svih napred navedenih razloga dužni ste da ovaj demanti objavite bez izmena i uputite izvinjenje zbog objavljivanja neistina, kako Izbornom veću i dekanu fakulteta, tako i Senatu Univerziteta umetnosti u Beogradu, koji je doneo konačnu odluku o neizboru u zvanje Zvonka Petkovića.
Za Fakultet
primenjenih umetnosti
dekan fakulteta
arh. Zoran Bulajić, redovni profesor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *