Ни Тачију не дају да каже истину

Пише Миодраг Зарковић

Могу извештачи Јавног сервиса да побркају презиме српског премијера са презименом његовог косовског „колеге“, али никако не смеју да побркају оно што сме да се пусти гледаоцима са оним што не сме

Чак и неверујуће особе морале би да примете некакву натприродну иронију у томе што су презимена Ивице Дачића и Хашима Тачија толико слична. Када се изговарају једно за другим, потребна је изванредна усредсређеност како би се избегла грешка. Пошто такав ниво усредсређености не може да се тек-тако поручи, дешавају се омашке, попут ове од уторка, 27. августа: Душан Гајић, стални дописник РТС-а из Брисела, подносећи извештај о преговорима које су Дачић и Тачи водили тог дана, овог другог је у једном тренутку назвао „премијер Тачић“.

Јесте настао случајном омашком, али био је то вероватно најистинитији пример извештавања Јавног сервиса – или било које друге овдашње телевизије – са тих фамозних бриселских рунди преговора. То да су Тачић и Дачи… пардон, Дачић и Тачи, практично на истом задатку и да раде за исте циљеве, не бисмо никада могли ни да наслутимо на националној телевизији, да није „случаја комедијанта“ који је удесио да се два извођача радова презивају тако блиско.

 

***

Али, ко не плати на мосту, платиће на ћуприји. У преводу: гледаоци РТС-овог „Дневника“ били су, захваљујући Гајићевој омашци, почашћени ретким тренутком ироничне и подсвесне искрености, али су зато остали ускраћени за несвакидашњи продор свирепе и врло свесне истине који је, ко зна чијом вољом, по свој прилици одстрањен.

РТС је, наиме, у дотичном „Дневнику“ приказао изјаве и Дачића и Тачија, дате по завршетку њиховог састанка са љупком и милом Кетрин Ештон. Дачићева изјава пуштена ја у целости, каква је виђана и на другим телевизијама, у њиховим информативним емисијама од тог дана. Али, Тачијева изјава је на РТС-у волшебно изгубила свој најважнији, закључни део.

Тај део није изостао на Б92, чије су вести приказале Тачијев одговор на питање Љубице Гојгић: „Да ли можете да нам кажете како ће изгледати гласачки листић?“

„Све је у складу са параметрима које је одредила Централна изборна комисија Косова. Биће у складу са Уставом, законима Косова и европским стандардима“, рекао је Тачи у камеру Б92.

Зашто овог дела његове изјаве није било на РТС-у? Можда зато што камера РТС-а није била присутна? Не, погрешно: камера Јавног сервиса – или некога од кога је РТС касније преузео снимак – била је тамо све време, одмах поред камере Б92, и сва је прилика да је снимила исто што и камера „деведесет двојке“. Да су хтели, уредници РТС-овог „Дневника“ комотно су могли да пусте целокупну Тачијеву изјаву. Ипак, нису хтели. Зашто су изабрали да је скрате? Па, можда због онога што је изјава садржала: да ће локални избори заказани за 3. новембар бити спроведени у складу са уставом и законима самопроглашене „државе“ Косово.

[restrictedarea]

Уредништво „Дневника“ је проценило да би ту изјаву требало сакрити од гледалаца. Вероватно зато што тај податак, да се избори одржавају по „уставу“ и „законима“ Приштине, не иде у прилог београдским властодршцима, који се убише објашњавајући нам како то што они већ месецима преговарају и договарају са Тачијем нема никакве штетне последице по државу Србију, нити на било који начин слаби наш положај у вези са питањем Косова и Метохије.

Е сад, занимљиво је узети у обзир силне тврдње којима смо изложени непрестано, да ће РТС забога потпасти под какав неприличан утицај странака на власти уколико буде пребачен на издржавање из буџета. А сада није под тим утицајем?! Да ли је овакво извештавање, да ли је овај пример скраћивања изјава које не иду у прилог актуелној власти, да ли је то „независност“ РТС-а од владајуће коалиције?

 

***

Да не чује зло, то што је у овој прилици Б92 била опширнија у извештају од РТС-а, никако не значи да та ТВ станица не учествује свесрдно у обмањивању овдашње јавности. Б92 само, за разлику од РТС-а, изгледа нема никакву обавезу према званичницима Београда – пошто ужива отворену „заштиту“ проверених српских „пријатеља“ из Вашингтона, Лондона и Берлина, ког ће јој ђавола београдски званичници, који се, судећи по њиховом снисходљивом држању према тој телевизији, много више плаше „деведесет двојке“ него она њих! Али, у обмањивању српских гледалаца зарад интереса покровитеља са Запада, у томе Б92 учествује без икакве задршке.

Погледајте само, на пример, то средишње питање којим нас засипају све телевизијске станице недељама уназад: хоће ли стајати грб „Косова“ на гласачком листићу или неће? То питање је разумљиво важно, али је исто тако неоспорно да оно бледи пред оним што је истакао Хашим Тачи: да ће избори бити спроведени по „Уставу“ и „законима“ његове криминалне и у крви отете „државе“. То је нешто што би морало да буде истакнуто у први план сваког могућег осврта на дотичну тему.

Нажалост, захваљујући „удруженом злочиначком подухвату“ који окупља скоро сва овдашња гласила, а телевизије нарочито, о том аспекту предстојећих избора готово да се и не прича, иако ће за мање од два и по месеца преко 60 хиљада Србији оданих грађана са севера окупиране покрајине бити суочено са могућношћу да гласа на изборима уприличеним „у складу са Уставом и законима Косова“.

 

***

Зато живи не бисмо били да Б92 није имала извештај са филмског фестивала у Сарајеву. Па још да нисмо видели како по црвеном тепиху корача Северина, која је, уз Денија Гловера, била ударна званица фестивала, јер је привукла највећу пажњу тамошњих извештача.

Запитајте се само колики може да буде значај филмског фестивала на којем је у жижи интересовања једна – певачица! (Овај, није да Северина није имала филмска искуства, али, колико сећање служи, нису била глумљена). Дакле, никакав. У културном смислу, тај фестивал је безначајан. Зашто је онда телевизија са националном фреквенцијом у Србији нашла засходно да га покрива, и то тако што је тамо послала посебну екипу? Да ли то праћење уклетог региона поново испада обавеза за српске медије, а нарочито телевизије?

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *