Ni Tačiju ne daju da kaže istinu

Piše Miodrag Zarković

Mogu izveštači Javnog servisa da pobrkaju prezime srpskog premijera sa prezimenom njegovog kosovskog „kolege“, ali nikako ne smeju da pobrkaju ono što sme da se pusti gledaocima sa onim što ne sme

Čak i neverujuće osobe morale bi da primete nekakvu natprirodnu ironiju u tome što su prezimena Ivice Dačića i Hašima Tačija toliko slična. Kada se izgovaraju jedno za drugim, potrebna je izvanredna usredsređenost kako bi se izbegla greška. Pošto takav nivo usredsređenosti ne može da se tek-tako poruči, dešavaju se omaške, poput ove od utorka, 27. avgusta: Dušan Gajić, stalni dopisnik RTS-a iz Brisela, podnoseći izveštaj o pregovorima koje su Dačić i Tači vodili tog dana, ovog drugog je u jednom trenutku nazvao „premijer Tačić“.

Jeste nastao slučajnom omaškom, ali bio je to verovatno najistinitiji primer izveštavanja Javnog servisa – ili bilo koje druge ovdašnje televizije – sa tih famoznih briselskih rundi pregovora. To da su Tačić i Dači… pardon, Dačić i Tači, praktično na istom zadatku i da rade za iste ciljeve, ne bismo nikada mogli ni da naslutimo na nacionalnoj televiziji, da nije „slučaja komedijanta“ koji je udesio da se dva izvođača radova prezivaju tako blisko.

 

***

Ali, ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji. U prevodu: gledaoci RTS-ovog „Dnevnika“ bili su, zahvaljujući Gajićevoj omašci, počašćeni retkim trenutkom ironične i podsvesne iskrenosti, ali su zato ostali uskraćeni za nesvakidašnji prodor svirepe i vrlo svesne istine koji je, ko zna čijom voljom, po svoj prilici odstranjen.

RTS je, naime, u dotičnom „Dnevniku“ prikazao izjave i Dačića i Tačija, date po završetku njihovog sastanka sa ljupkom i milom Ketrin Ešton. Dačićeva izjava puštena ja u celosti, kakva je viđana i na drugim televizijama, u njihovim informativnim emisijama od tog dana. Ali, Tačijeva izjava je na RTS-u volšebno izgubila svoj najvažniji, zaključni deo.

Taj deo nije izostao na B92, čije su vesti prikazale Tačijev odgovor na pitanje Ljubice Gojgić: „Da li možete da nam kažete kako će izgledati glasački listić?“

„Sve je u skladu sa parametrima koje je odredila Centralna izborna komisija Kosova. Biće u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i evropskim standardima“, rekao je Tači u kameru B92.

Zašto ovog dela njegove izjave nije bilo na RTS-u? Možda zato što kamera RTS-a nije bila prisutna? Ne, pogrešno: kamera Javnog servisa – ili nekoga od koga je RTS kasnije preuzeo snimak – bila je tamo sve vreme, odmah pored kamere B92, i sva je prilika da je snimila isto što i kamera „devedeset dvojke“. Da su hteli, urednici RTS-ovog „Dnevnika“ komotno su mogli da puste celokupnu Tačijevu izjavu. Ipak, nisu hteli. Zašto su izabrali da je skrate? Pa, možda zbog onoga što je izjava sadržala: da će lokalni izbori zakazani za 3. novembar biti sprovedeni u skladu sa ustavom i zakonima samoproglašene „države“ Kosovo.

[restrictedarea]

Uredništvo „Dnevnika“ je procenilo da bi tu izjavu trebalo sakriti od gledalaca. Verovatno zato što taj podatak, da se izbori održavaju po „ustavu“ i „zakonima“ Prištine, ne ide u prilog beogradskim vlastodršcima, koji se ubiše objašnjavajući nam kako to što oni već mesecima pregovaraju i dogovaraju sa Tačijem nema nikakve štetne posledice po državu Srbiju, niti na bilo koji način slabi naš položaj u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

E sad, zanimljivo je uzeti u obzir silne tvrdnje kojima smo izloženi neprestano, da će RTS zaboga potpasti pod kakav nepriličan uticaj stranaka na vlasti ukoliko bude prebačen na izdržavanje iz budžeta. A sada nije pod tim uticajem?! Da li je ovakvo izveštavanje, da li je ovaj primer skraćivanja izjava koje ne idu u prilog aktuelnoj vlasti, da li je to „nezavisnost“ RTS-a od vladajuće koalicije?

 

***

Da ne čuje zlo, to što je u ovoj prilici B92 bila opširnija u izveštaju od RTS-a, nikako ne znači da ta TV stanica ne učestvuje svesrdno u obmanjivanju ovdašnje javnosti. B92 samo, za razliku od RTS-a, izgleda nema nikakvu obavezu prema zvaničnicima Beograda – pošto uživa otvorenu „zaštitu“ proverenih srpskih „prijatelja“ iz Vašingtona, Londona i Berlina, kog će joj đavola beogradski zvaničnici, koji se, sudeći po njihovom snishodljivom držanju prema toj televiziji, mnogo više plaše „devedeset dvojke“ nego ona njih! Ali, u obmanjivanju srpskih gledalaca zarad interesa pokrovitelja sa Zapada, u tome B92 učestvuje bez ikakve zadrške.

Pogledajte samo, na primer, to središnje pitanje kojim nas zasipaju sve televizijske stanice nedeljama unazad: hoće li stajati grb „Kosova“ na glasačkom listiću ili neće? To pitanje je razumljivo važno, ali je isto tako neosporno da ono bledi pred onim što je istakao Hašim Tači: da će izbori biti sprovedeni po „Ustavu“ i „zakonima“ njegove kriminalne i u krvi otete „države“. To je nešto što bi moralo da bude istaknuto u prvi plan svakog mogućeg osvrta na dotičnu temu.

Nažalost, zahvaljujući „udruženom zločinačkom poduhvatu“ koji okuplja skoro sva ovdašnja glasila, a televizije naročito, o tom aspektu predstojećih izbora gotovo da se i ne priča, iako će za manje od dva i po meseca preko 60 hiljada Srbiji odanih građana sa severa okupirane pokrajine biti suočeno sa mogućnošću da glasa na izborima upriličenim „u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova“.

 

***

Zato živi ne bismo bili da B92 nije imala izveštaj sa filmskog festivala u Sarajevu. Pa još da nismo videli kako po crvenom tepihu korača Severina, koja je, uz Denija Glovera, bila udarna zvanica festivala, jer je privukla najveću pažnju tamošnjih izveštača.

Zapitajte se samo koliki može da bude značaj filmskog festivala na kojem je u žiži interesovanja jedna – pevačica! (Ovaj, nije da Severina nije imala filmska iskustva, ali, koliko sećanje služi, nisu bila glumljena). Dakle, nikakav. U kulturnom smislu, taj festival je beznačajan. Zašto je onda televizija sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji našla zashodno da ga pokriva, i to tako što je tamo poslala posebnu ekipu? Da li to praćenje ukletog regiona ponovo ispada obaveza za srpske medije, a naročito televizije?

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *