Ми нисмо тај свет

ЗЕЧЕВИЗИЈА

Како је могуће да озбиљни људи запослени у актуелној америчкој администрацији – политичари, дипломате, психолози, медијски тимови са највишим универзитетским звањима и уопште свет регрутован за обавештајно-пропагандно- -субверзивна дејства која се данас називају хибридним – не читају, не прате, не уважавају, дакле уопште не фермају масовно негодовање српске јавности поводом емитовања ове творевине, коју помпезно и претенциозно називају Ви сте свет, а која почиње са „Један од вас…“, како и пише у приручницима за планетарно испирање мозгова

Није се борила против непријатеља него се целог живота борила за живот – ето, то сазнајемо о Милунки Савић, највећој српској ратној хероини свих времена и најодликованијој жени на свету, у једном из серије ТВ спотова, које амбасада САД у Београду пласира у идеолошке и пропагандне сврхе. Спот, у ствари „клип“, кратки играни наратив прожет елементима нарочите пропаганде познате из повести медија (далеки претходник била је серија Зашто се боримо 1942–1945), озбиљно припреман негде у Вашингтону, намењен је искључиво српској публици. Управо ова намена нас дубоко узнемирава. Како је могуће, наиме, да озбиљни људи запослени у актуелној америчкој администрацији – политичари, дипломате, психолози, медијски тимови са највишим универзитетским звањима и уопште свет регрутован за обавештајно-пропагандно-субверзивна дејства која се данас називају хибридним – не читају, не прате, не уважавају, дакле уопште не фермају масовно негодовање српске јавности поводом емитовања ове творевине, коју помпезно и претенциозно називају Ви сте свет, а која почиње са „Један од вас…“, како и пише у приручницима за планетарно испирање мозгова. Требало би, дакле, да их занима рецепција овог медијског предузећа. Све друштвене мреже и овдашњи медији (с изузетком оних којима руководи бивши први човек ЦИА, оних, дакле, који упорно и учестало врте овај клип) пуни су разних реакција, протеста, гневних писама, неретко и неугодних речи упућених на адресу твораца и достављача овог производа, што, наравно, производи ефекат супротан очекиваном, због његове очигледне намере да мења српску свест путем „прекомпозиција“, тј. извртања и кривотворења чињеница из наше прошлости и садашњости. Посторвеловски универзум у коме живимо дубоко је прожет хибридним ратовањем и сва ресетовања масовне свести одавно су, нажалост, постала легитимна. Узрок оволиког народног беса на сасвим је другој страни: зар је могуће да стварно мислите да смо толики идиоти? Не само што нам продајете рог за свећу него нам вређате и елементарну интелигенцију. Можда је у питању неки нарочит вид провокације: испитати докле може да иде овакав изазов, тј. колико обичан Србин може да истрпи у оволикој медијској агресији? Најрадије бих одмах употребио сочније српске изразе, али не смем, због стила међусобног уважавања и поштовања, који сте нам наметнули у овом термину и све то без обзира на лична разочарања. (Такође, нећу ни помињати шта иза свега стоји, што сви добро знамо, а знамо да и ви знате да знамо; и уопште, знамо се.)

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Најзад паметан и користан текст овог аутора – нисам очекивао. А што нема наших серија и филмова о овој Богињи рата ? Где је наша композиција наспрам њихових прекомповања?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.