Ljudi, poslovi i dani

Franc Veber:„Biti Srbin – to je čast i sudbina“

Franc Veber, novinar, ekolog i predsednik Fondacije koja nosi njegovo ime ( uz Rodžera Federera on je i najpopularniji živi Švajcarac), nedavno je – za zasluge koje ima u očuvanju srpskih svetinja na Kosmetu, kao i srpske baštine uopšte – odlikovan srpskim priznanjem. Veberu je u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića 29. jula ove godine ambasador Srbije u Bernu g. Milan St. Protić uručio „Srebrnu medalju za zasluge“. Prema svedočenju Slobodana Despota, našeg pisca i izdavača koji živi u Francuskoj, Veber je tim povodom pojasnio svoje motive i požrtvovano dugogodišnje zauzimanje za očuvanje dragocenih spomenika srpske kulture. Prenosimo njegove reči.
***
Osećam se naročito počašćenim i dirnutim odlikovanjem koje mi je dodelio predsednik Srbije g. Tomislav Nikolić. Otkad se borim za očuvanje srpske kulturne i duhovne baštine, ponekad mi se čini da je to od svih mojih bitaka ona koju ljudi najmanje razumeju i najlošije primaju. No, ja uvek merim važnost svojih zalaganja intenzitetom protivljenja koje ona izazivaju. Prema ovom aršinu, srpska stvar je – ključna stvar.
Sve je počelo pre više od 30 godina, kada me je moj prijatelj Komnen Bećirović iz Pariza obavestio o sudbini dva manastira Srpske pravoslavne crkve kojima je pretila industrijalizacija: manastira Morače u Crnoj Gori i Studenice u Srbiji. Znao sam da se radi o dva centra srpske istorije i dva remek-dela srednjovekovne arhitekture. A kada sam otišao na lice mesta, shvatio sam i osetio duhovno zračenje tih svetinja. U Studenici sam stekao utisak da se nalazim pred jednom od kapija ka nebu. Ne mora čovek biti pravoslavni monah da bi u to poverovao, pa čak ni da veruje u Boga. Bilo mi je utoliko neshvatljivije da iko može da zamisli da ta žarišta civilizacije utopi u veštačka jezera.
A kada je NATO napao Srbiju 1999, to varvarstvo me je prosto sprečavalo da zaspem. Šta će ostati od kosovskih manastira, mislio sam, posle bombi i odmazdi islamskih ekstremista?
Ponekad me pitaju zašto sam toliko strastveno vezan za jednu stranu zemlju. Da li su me isto pitali kada sam krenuo u spasavanje antičkog svetilišta u Delfiju od betona i teške industrije? Sa Srbijom je stvar veoma slična: civilizacija i umetnost žrtvovane radi prizemnih geopolitičkih smicalica.
No, to nije sve. Poznato je da sam veliki patriota i zaljubljenik u Švajcarsku. A između moje Švajcarske i Srbije postoje neke čudne sličnosti. Slično stremljenje ka nezavisnosti i suverenosti po svaku cenu. Zajednički istorijski protivnik: kuća Habzburga. Divlje i predivne gore u kojima živi tvrd i neposlušan narod. Vekovna tradicija narodne armije i naroda pod oružjem. I, nadasve, taj položaj trna u tabanu velikih sila, radi kojeg oba naša naroda povremeno trpe klevetničke kampanje i gnusno ucenjivanje.
Biti Švajcarac je, kao i biti Srbin, čast i sudbina. Danas sam ponosan što me priznaju i vole dva naroda, daleko veća po svojoj ulozi nego po brojčanoj snazi ili geografskoj površini.

Pajn Gep „vozi“, američki dronovi ubijaju

Špijunska baza u centralnoj Australiji Pajn Gep je odigrala ključnu ulogu u kontroverznim napadima dronova u Pakistanu, od kojih je likvidirano više talibanskih terorista i vođa Al kaide, ali i veliki broj nedužnih civila.
Tajni dokumenti koji su procurili u javnost od strane odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snouden ukazuju da Pajn Gep ima centralnu ulogu u bezbednosno-obaveštajnim aktivnostima SAD-a.
Primarna funkcija te tajne radio-obaveštajne baze u blizini Alis Springsa je da precizno prati i geografski locira izvor radio-signala, uključujući i mobilne telefone, u istočnoj hemisferi. Od Bliskog istoka preko Azije do ruskog Dalekog istoka.
Podaci se koriste za identifikaciju lokacije osumnjičenih za terorizam. U više od 370 napada dronovima (naoružane bespilotne letelice) tokom 2004. godine u Pakistanu ubijeno je između 2.500 i 3.500 članova Al kaide i Talibana. Ali i na stotine civila, što je prouzrokovalo antiameričke proteste. Pajn Gep kontroliše set geostacionarnih satelita koji se nalaze iznad Indijskog okeana i Indonezije. Ovi sateliti koji se nalaze na fiksiranim tačkama u odnosu na zemlju su u stanju da pronađu izvor radio-signala sa preciznošću od 10 metara.

Ukorak sa Blerom

„Toni Bler poziva na stvaranje Svetske crkve“, naslov je članka koji je izašao u britanskim novinama. Da Kosovo, za koje se, prema vlastitom priznanju, borio igrajući ključnu ulogu u vojnoj intervenciji protiv Srbije, zaista pripada svetu, svedoči i dvonedeljni seminar koji se u organizaciji Blerove fondacije održava u Prištini. Seminar o religiji i spoljnoj politici u čijoj organizaciji je učešće uzeo i MIP Kosova sprovodi se u saradnji s Balkanskim institutom i Univerzitetom u Prištini, sa 26 učesnika iz 15 zemalja, među kojima su Maroko, Kina i Ukrajina.
Zamenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi rekao je da seminar predstavlja „korak napred“ u promovisanju međuverskog dijaloga na Kosovu. Kako se do sada ovaj dijalog međutim odvijao u fazama rušenja i paljenja pravoslavnih svetinja, možda bi prisutne, kao jedini učesnik sa srpske strane, osnivač i direktor Univerziteta „Singidunum“ Obrad Savić, mogao da podseti na do danas neistraženi slučaj monaha Crne reke kome su Šiptari u Istoku 2004. u jeku „verskog dijaloga“ odsekli glavu.

Sindikalci nastavljaju blokadu Jarinja

Predstavnici sindikalnih organizacija iz deset društvenih preduzeća u Leposaviću, odlučili su danas da će 14. 15. i 16 . avgusta, od 10 do 13 časova, nastaviti sa blokadom putnog pravca Kosovska Mitrovica – Raška u mestu Donje Jarinje, gde je bio administrativni prelaz između Kosova i Metohije i centralne Srbije. „Ako i to ne da rezultate i ne budu nam isplaćene zaostale privremene novčane nadoknade, od 20. avgusta potpuno ćemo zatvoriti ovaj putni pravac i dežurati svih 24 časa“, rekao je jedan od predstavnika Sindikata iz „Lola-FOT“ Lešak Milomir Perović.
On je dodao da je predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju tokom jučerašnjih razgovora na Jarinju „ignorisao zahteve radnika koji su blokirali put i nije imao pravi odgovor ni na jedno njihovo pitanje“.

Jedan komentar

  1. hvala za malo drugačiji` pogled` iz Švajcarske (Franc Veber)… Utešno je, što ima ljudi, čije opservacije nisu pomućene medijskom propagandom ?! Izgleda, da je ta zemlja još uvek solidna lobistička baza za separatiskičke manjine ?! Treba li da `zapad` postane skroz `načičkan` minaretima, pa da konačno shvate, ko je zapravo – ugrožen ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *