Људи, послови и дани

Франц Вебер:„Бити Србин – то је част и судбина“

Франц Вебер, новинар, еколог и председник Фондације која носи његово име ( уз Роџера Федерера он је и најпопуларнији живи Швајцарац), недавно је – за заслуге које има у очувању српских светиња на Космету, као и српске баштине уопште – одликован српским признањем. Веберу је у име председника Србије Томислава Николића 29. јула ове године амбасадор Србије у Берну г. Милан Ст. Протић уручио „Сребрну медаљу за заслуге“. Према сведочењу Слободана Деспота, нашег писца и издавача који живи у Француској, Вебер је тим поводом појаснио своје мотиве и пожртвовано дугогодишње заузимање за очување драгоцених споменика српске културе. Преносимо његове речи.
***
Осећам се нарочито почашћеним и дирнутим одликовањем које ми је доделио председник Србије г. Томислав Николић. Откад се борим за очување српске културне и духовне баштине, понекад ми се чини да је то од свих мојих битака она коју људи најмање разумеју и најлошије примају. Но, ја увек мерим важност својих залагања интензитетом противљења које она изазивају. Према овом аршину, српска ствар је – кључна ствар.
Све је почело пре више од 30 година, када ме је мој пријатељ Комнен Бећировић из Париза обавестио о судбини два манастира Српске православне цркве којима је претила индустријализација: манастира Мораче у Црној Гори и Студенице у Србији. Знао сам да се ради о два центра српске историје и два ремек-дела средњовековне архитектуре. А када сам отишао на лице места, схватио сам и осетио духовно зрачење тих светиња. У Студеници сам стекао утисак да се налазим пред једном од капија ка небу. Не мора човек бити православни монах да би у то поверовао, па чак ни да верује у Бога. Било ми је утолико несхватљивије да ико може да замисли да та жаришта цивилизације утопи у вештачка језера.
А када је НАТО напао Србију 1999, то варварство ме је просто спречавало да заспем. Шта ће остати од косовских манастира, мислио сам, после бомби и одмазди исламских екстремиста?
Понекад ме питају зашто сам толико страствено везан за једну страну земљу. Да ли су ме исто питали када сам кренуо у спасавање античког светилишта у Делфију од бетона и тешке индустрије? Са Србијом је ствар веома слична: цивилизација и уметност жртвоване ради приземних геополитичких смицалица.
Но, то није све. Познато је да сам велики патриота и заљубљеник у Швајцарску. А између моје Швајцарске и Србије постоје неке чудне сличности. Слично стремљење ка независности и суверености по сваку цену. Заједнички историјски противник: кућа Хабзбурга. Дивље и предивне горе у којима живи тврд и непослушан народ. Вековна традиција народне армије и народа под оружјем. И, надасве, тај положај трна у табану великих сила, ради којег оба наша народа повремено трпе клеветничке кампање и гнусно уцењивање.
Бити Швајцарац је, као и бити Србин, част и судбина. Данас сам поносан што ме признају и воле два народа, далеко већа по својој улози него по бројчаној снази или географској површини.

Пајн Геп „вози“, амерички дронови убијају

Шпијунска база у централној Аустралији Пајн Геп је одиграла кључну улогу у контроверзним нападима дронова у Пакистану, од којих је ликвидирано више талибанских терориста и вођа Ал каиде, али и велики број недужних цивила.
Тајни документи који су процурили у јавност од стране одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноуден указују да Пајн Геп има централну улогу у безбедносно-обавештајним активностима САД-а.
Примарна функција те тајне радио-обавештајне базе у близини Алис Спрингса је да прецизно прати и географски лоцира извор радио-сигнала, укључујући и мобилне телефоне, у источној хемисфери. Од Блиског истока преко Азије до руског Далеког истока.
Подаци се користе за идентификацију локације осумњичених за тероризам. У више од 370 напада дроновима (наоружане беспилотне летелице) током 2004. године у Пакистану убијено је између 2.500 и 3.500 чланова Ал каиде и Талибана. Али и на стотине цивила, што је проузроковало антиамеричке протесте. Пајн Геп контролише сет геостационарних сателита који се налазе изнад Индијског океана и Индонезије. Ови сателити који се налазе на фиксираним тачкама у односу на земљу су у стању да пронађу извор радио-сигнала са прецизношћу од 10 метара.

Укорак са Блером

„Тони Блер позива на стварање Светске цркве“, наслов је чланка који је изашао у британским новинама. Да Косово, за које се, према властитом признању, борио играјући кључну улогу у војној интервенцији против Србије, заиста припада свету, сведочи и двонедељни семинар који се у организацији Блерове фондације одржава у Приштини. Семинар о религији и спољној политици у чијој организацији је учешће узео и МИП Косова спроводи се у сарадњи с Балканским институтом и Универзитетом у Приштини, са 26 учесника из 15 земаља, међу којима су Мароко, Кина и Украјина.
Заменик министра иностраних послова Косова Петрит Сељими рекао је да семинар представља „корак напред“ у промовисању међуверског дијалога на Косову. Како се до сада овај дијалог међутим одвијао у фазама рушења и паљења православних светиња, можда би присутне, као једини учесник са српске стране, оснивач и директор Универзитета „Сингидунум“ Обрад Савић, могао да подсети на до данас неистражени случај монаха Црне реке коме су Шиптари у Истоку 2004. у јеку „верског дијалога“ одсекли главу.

Синдикалци настављају блокаду Јариња

Представници синдикалних организација из десет друштвених предузећа у Лепосавићу, одлучили су данас да ће 14. 15. и 16 . августа, од 10 до 13 часова, наставити са блокадом путног правца Косовска Митровица – Рашка у месту Доње Јариње, где је био административни прелаз између Косова и Метохије и централне Србије. „Ако и то не да резултате и не буду нам исплаћене заостале привремене новчане надокнаде, од 20. августа потпуно ћемо затворити овај путни правац и дежурати свих 24 часа“, рекао је један од представника Синдиката из „Лола-ФОТ“ Лешак Миломир Перовић.
Он је додао да је представник Канцеларије за Косово и Метохију током јучерашњих разговора на Јарињу „игнорисао захтеве радника који су блокирали пут и није имао прави одговор ни на једно њихово питање“.

Један коментар

  1. хвала за мало другачији` поглед` из Швајцарске (Франц Вебер)… Утешно је, што има људи, чије опсервације нису помућене медијском пропагандом ?! Изгледа, да је та земља још увек солидна лобистичка база за сепаратискичке мањине ?! Треба ли да `запад` постане скроз `начичкан` минаретима, па да коначно схвате, ко је заправо – угрожен ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *